Vállalati COVID-19 vizsgálatok

  

COVID vizsgálatok - TritonLife

Biztonságban szeretné tudni munkavállalóit? - Mi igen!

A koronavírus járvány több, mint egy éve ró terhet országunk, sőt az egész világ gazdasági helyzetére. Emellett nem szabad elhanyagolnunk a kevésbé fontosnak látszó, ám mégis nagy hatást okozó szociális elszigetelődést sem, amelyet a home office következményeként el kell viselnünk. Mennyivel jobban érezné magát az ember, ha nem is olyan rendszerességgel, mint korábban, de olykor lenne lehetősége lecserélni az otthoni melegítőt egy csinos szettre és találkozhatna munkatársaival. A munkavégzés is hatékonyabb lehet az irodából, ami a cég érdekeit szolgálja. És még nem is említettük azokat a szakmákat, amelyeknél nem kivitelezhető a home office.

Tegyen munkavállalói testi és lelki egészségéért egyaránt és kérjen ajánlatot koronavírus vizsgálataink valamelyikére!

PCR vizsgálat

Polimeráz láncreakción alapuló teszt, mely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. Előnye, hogy akár már a tünetek megjelenése előtti néhány naptól kimutathatóvá válhat a koronavírus fertőzés, de sajnos nem 100%-ban – ezért javasolják a teszt ismétlését. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, különböző időben vett, negatív PCR teszt eredménye igazolja a gyógyulást. Ha viszont korábban nem történt vizsgálat, akkor önmagában egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése.

A reggel éhgyomorral érkező betegnél egy mintavevő pálcával az orrgaratról és a szájgaratról veszünk törletet. A páciensnek a mintavétel előtt sem enni, sem inni, sem fogat mosni, sem dohányozni nem szabad. Lehetőleg minél korábban az ébredés után tanácsos elvégezni. A mintavétel során a beteget először arra kérjük, hogy zárt száj mellett három kisebb köhögést végezzen vagy krákogjon, majd ezt követően nyitott szájjal a garat mindkét oldaláról - a mintavevő pálcával - mintát nyerünk. A mintát ezt követően laborvizsgálatra küldjük, és az eredményt 24 óra elteltével kapjuk meg emailben a labortól.

 

PCR vizsgálat

Eredmények értékelése

Pozitív PCR

A páciens fertőző, a betegség egyaránt lehet lappangási időszakban, aktív szakban vagy – ez ritka eset - már gyógyuló fázisban elhúzódó vírushordozás mellett

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság saját hatáskörben karantént rendel el és dönt a páciens környezetébe a kontaktus kutatásról.

Negatív PCR

A páciens 70%-os valószínűséggel nem fertőzött és így nem is fertőző; ha a második vizsgálat is negatív, akkor a fertőzöttség 90 %-os biztonsággal kizárható.

Teendő: Az általános rendszabályok betartás

 

Antigén teszt

Antigén teszt

Az antigén teszt a PCR vizsgálathoz hasonlóan direkt víruskimutatáson alapszik. Míg a PCR vizsgálat a vírus RNS-ét, addig az antigén teszt a vírus egyik fehérje alkotórészét mutatja ki. Így tehát ez a teszt – hasonlóan a PCR vizsgálathoz – akkor pozitív, ha a koronavírus már megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján. Ez már a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban bekövetkezik, tehát ez a teszt is a PCR-hez hasonlóan már ekkor kimutathatja a fertőzést. Nagy előnye, hogy a vizsgálat gyors, a minta levétele után 15 perccel eredményt ad és olcsóbb, mint a PCR vizsgálat. Hátránya, hogy érzékenysége valamelyest elmarad a PCR vizsgálat érzékenységétől (a PCR teszthez viszonyított érzékenysége 84-97%) Bár azt tudni kell, hogy a szervezetben és így az orrnyálkahártyán is a jelenlévő vírus mennyisége időben változik a fertőzés során; kezdetben alacsonyabb, a tünetek 3-5-7. napján a legmagasabb, majd újból csökken, a fertőzés akkor gyógyult, ha már eltűnik a vírus; ezért tehát mind a PCR, mind a fehérje antigén tesztek időben is változó gyakorisággal mutatnak pozitivitást. Mivel a vírus kimutatásának aranystandardjának egyelőre a PCR kimutatás számít, komoly klinikai gyanú esetén negatív antigén teszt esetén szükséges lehet PCR vizsgálat elvégzése is,  illetve pozitivitás esetén az egészségügyi hatóság saját hatáskörében előírhatja a megerősítő PCR vizsgálatot.

A mintavétel módja megegyezik a PCR vizsgálati mintavétellel. Az alkalmazott teszt mintavételi utasításától függően a garatból és/vagy az orrból veszünk törletet.

 

Eredmények értékelése

A levett mintából, a reagenssel a kiértékelési eljárást háttérlaborunkban vagy a helyszínen végezzük, ahol a mobilteszt segítségével direkt módon képesek vagyunk kimutatni a vírust. Leletet maximum 24 órán belül email-ben küldünk.

Pozitív antigén teszt

Akár tünetekkel rendelkező, akár tünetmentes páciens esetében: 

A páciensnek koronavírus fertőzése van. Telefonon értesítse háziorvosát, aki a beteg állapotától függően dönt a további kezelésről. A hivatalos előírások értelmében értesítjük a Nemzeti Népegészségügyi Központot a páciens betegségéről.

Negatív antigén teszt tünetek mellett

Láz, köhögés, fulladás, a szaglás elvesztése, ízérzés elvesztése – akár egy tünet, akár több együttesen:

A PCR tesztet is el kell végezni. Negatív PCR eredmény esetén a koronavírus fertőzés nagy valószínűséggel kizárható. Pozitív PCR eredmény természetesen koronavírus fertőzés áll fenn.

Negatív antigén teszt tünetek észlelése nélkül

Koronavírus fertőzés nagy valószínűséggel kizárható.

Elisa teszt

Ez a laboratóriumi szerológiai vizsgálat azt mutatja meg, hogy a szervezet termel-e ellenanyagot a vírus ellen. A koronavírus esetében ismert, hogy az immunrendszer előbb IgM típusú, majd pedig IgG típusú ellenanyagot termel, tehát kétfajta immunválasz lehetséges. Korai immunválasz vélhetően a fertőzés után 5-7 nappal alakul ki, ez az ún. IgM-pozitivitás, ilyenkor a fertőzés aktív szakaszában vagyunk.

A késői immunválasz 10-14 nappal a fertőzés után jön létre, ez az IgG-pozitivitás. A jelenlegi tudományos vélekedések nem bizonyítják egyértelműen, hogy a betegségen átesett emberekben védettség alakulna ki az újrafertőződés ellen, de valószínűsítik, hogy újrafertőződés esetén a tünetek enyhébb formában jelentkeznek, vagy tünetmentesen zajlik le a fertőzés.

Különösen azoknál az embereknél indokolt ilyen teszt elvégzése, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e a fertőzésen.

A megfelelően magas IgG értékkel rendelkezők vérplazmájukkal segíthetnek a súlyos beteg koronavírus fertőzötteken.

Hogyan történik a mintavétel?

Vérvételi módszerrel aszeptikus módon vénás vért veszünk Öntől.

 

Elisa teszt

Eredmények értékelése

Az IgG antitestek jelenléte lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

  • nincs védettség: X < 0,9
  • igen gyenge védettség: 0,9 </= X < 1,1
  • enyhe védettség: 1,1 </= X < 4
  • közepes védettség: 4 </= X < 8
  • erős védettség: 8 </= X < 12
  • nagyon erős védettség: 12 </= X vagy NoCalc

Negatív eredmény: 0,9 alatt.

Ennek több oka is lehet:

  • Ön nem fertőződött meg vagy több, mint fél éve esett át a betegségen.
  • Ön megfertőződött, de még lappangási időszakban van a fertőzés, amikor a vizsgált ellenanyagok még nem termelődnek.
  • Ön megfertőződött, de a fertőzés olyan korai szakaszában van, amikor még nem mutatható ki az IgM és IgG ellenanyag.

Pozitív eredmény: 1,1 fölött. Az illető átesett a betegségen és valamilyen mértékű védettség alakult ki a szervezetében. 

Határérték: 0,9-1,1 között. Ebben az esetben új teszt elvégzését javasoljuk.

Az Elisa tesztet érdemes kombináltan végezni a PCR méréssel, mivel negatív PCR eredmény és pozitív szerológiai eredmény egyértelműen a fertőzésen – és a betegségen – történő átesést jelenti.