2023. 06. 15.

Annoni Zita ezért szült másodszor is a TritonLife Róbert Magánkórházban

„Első kisfiunk, Gianfranco Máté is a TritonLife-ban született, és mivel mindennel maximálisan meg voltunk elégedve, második gyermekünket, Gregorio Ádámot is itt, dr. Tekse István szülész-nőgyógyász és Lovász Hanna szülésznő támogatásával szültem” – meséli Annoni Zita, aki férjével, Giannival együtt felhőtlenül boldog, hogy immár négyfősre bővült a családjuk.

2021-ben, az édesanyává válás kapcsán arról beszélt nekünk Annoni Zita, hogy milyen régóta és leírhatatlanul vágyott már erre a pillanatra. Útjukat azonban nemcsak rózsaszín felhők szegélyezték: sok mindenen keresztülmentek Gianfranco Máté érkezése előtt. Hat esztendő alatt 10 lombikprogramban vettek részt. Vajon második gyermekük előtt is voltak olyan élethelyzetek, amik a pár szívébe hasítottak? – merült fel bennünk rögtön a kérdés.

– Sajnos voltak, igen. Amikor már azt gondoltuk, hogy ezúttal talán kicsit könnyebb dolgunk lesz, kaptunk egy pofont az élettől, a tizenegyedik héten elvetéltem. Aztán nem adtuk fel, várnunk kellett ismét egy kis időt, hogy újra tudjunk próbálkozni, most pedig itt van mellettem a kis vacak – mondja anyai kitartással, játékos becézéssel Zita, akinek hangját Gregorio Ádám halk gügyögése is meg-megszakítja telefonhívásunk alatt.

– Spontán vetélésem volt, az éjszaka folyamán rohantunk be a TritonLife-ba, ahol azonnal megműtöttek, és minden segítséget megadtak nekünk – teszi hozzá az édesanya, aki az akkor átélt nehézségeket a természetes aggódások medrébe tudta terelni, amikor Gregorio Ádámot hordta a szíve alatt. – Szerintem annyi mindenen keresztülmentünk már, hogy nem az járt a fejemben, hogy ismét baj történhet. Persze végig arra gondoltam, hogy egészséges legyen, és hogy minden rendben legyen vele. Az utolsó trimeszter kivételével nagyon könnyű terhességem volt, sokszor éreztem, hogy annyi energiám van, hogy akár egy maratont is le tudnék futni.

 

„Ne sírj, babácskám” – így szól a törődő testvér

– Az utolsó trimeszter testileg-lelkileg is nehezebb volt, hiszen nagyobb pocakkal nem könnyű azon a fordulatszámon pörögni, amin egy örökmozgó, kétéves nagytesó mellett kell. A végén már nem tudtam akkora lendülettel játszani vele, felemelni, sőt rendesen magamhoz sem tudtam ölelni. Ez nagyon nehéz volt, de próbáltam arra gondolni, hogy amit tudtam, megtettem, az első két trimeszterben csúsztam-másztam, ahogy a nagy együttjátszások megkívánják – idézi fel a modellkedés után fotós karrierútra váltó híresség, aki Giannival együtt igyekezte felkészíteni Gianfranco Mátét a kistestvér érkezésére.

– Volt olyan a várandósság alatt, hogy felcsúszott a póló a hasamról, és akkor odajött hozzám, és lehúzta. Akkor tehát még nem hozta lázba a kistestvér érkezése. Születése óta viszont eszméletlen cuki vele, folyamatosan dédelgeti, simogatja. Legutóbb például bement hozzá, amikor pityergett, és azt mondta: ne sírj, babácskám. Vagy például, amikor kiesik a cumija, rendre ő adja vissza neki. Tényleg tündéri tesó – osztja meg velünk Zita, aki szerencsésnek tartja magát, többek között azért is, mert Gianfranco Máté két hónapos kora óta átalussza az éjszakákat. Most pedig azon dolgoznak, hogy a család legújabb tagjának is kiforrott rutinja legyen.

 

Gianni pozitív életszemlélete is segített

A kórház-, illetve orvosválasztásra visszakanyarodva, Zita ajánlás útján került dr. Tekse Istvánhoz, akivel már az első találkozástól fogva megvolt a szimpátia. – Hajlamos vagyok túlgondolni a dolgokat, ám a doktor úr nemcsak szakmailag, hanem személyiségének – magabiztossággal egybekötött lazaságának, mosolygósságának – köszönhetően is mindig meg tudott nyugtatni. Nem is volt kérdés, hogy a második gyermekünket is az ő segítségével hozzam világra. Lovász Hanna szülésznő szintén hatalmas segítség volt, szakmailag és a kedvességével is levett a lábamról. Szülési forgatókönyvem nem volt, teljesen rájuk bíztam magam, és minden a legnagyobb rendben volt – hangsúlyozza Zita, akire Gianni nyugodtsága, hite, pozitív életszemlélete is nagyon jó hatással volt. – A férjem mélyen vallásos, mindig a Jóistenre bízza magát, és azt mondja, hogy minden úgy lesz, ahogy lennie kell.

Meghitt, kiemelendő pillanat volt, amikor az aranyóra perceit töltötte a család, nemcsak saját boldogságuk, hanem egy megható történet miatt is. – Pont a mellettem lévő szobában is szültek. Hallottam az anyuka hangját, küzdelmét, és azt is, amikor felsírt a kisbabája. Vele együtt sírtam én is, katartikus élmény volt – emlékezik vissza Zita, akit végül, de nem utolsósorban a névválasztásaik történetéről kérdeztünk.

 

A G kezdőbetűk és a dátumok varázsa

– Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a sors, ezért szerettük volna, hogy magyar és olasz nevet is tudjanak majd használni. A Gianfranco azért tetszett meg nekünk, mert így Gianni és az apósom, Franco neve is visszaköszön.

A Gregorio névvel pedig az volt a célunk, hogy édesapjához és testvéréhez hasonlóan a család legkisebb tagja is G kezdőbetűs nevet viseljen. A Máté név jelentése Isten ajándéka, épp ezért választottuk, az Ádám névhez pedig a karácsonyi ünnepek szeretetéből merítettünk ihletet.

– A családi fonalak pedig a dátumokban sorsszerűen összeérnek: Gregorio május 9-én tartja a névnapját, éppen azon a napon, amikor édesapám a születésnapját ünnepelné, ő 11 éve nincs közöttünk. Gianfranco szívhangját pedig éppen január 6-án, a születésnapomon hallgathattuk meg, a várandósság bűvös, harmadik hónapja pedig február 13-án, édesanyám születésnapján telt le.