BEKUKKANTOK 3. - ENDOMETRIÓZIS MŰTÉT

Bekukkantottam… az endometriózis műtétre.

Csak Magyarországon közel 180.000 ezer nő szenved az endometriózis tüneteitől vagy következményeitől. A női meddőség oka 30 %-ban az endometriózis. Aki nem ismeri a betegséget, de fájdalmai és súlyos kísérő tünetei vannak menzesz idején vagy szexuális aktus közben, esetleg vizeletürítés, székletürítés közben, az sürgősen kattintson IDE és jelentkezzen be egy specialistához! Mondom, specialistához! A nőgyógyász szakorvosok épp olyan módon specializálódtak, mint az összes többi orvosszakma, és közülük a specialisták diagnosztizálják hatékonyan az endometriózist.

Ha pedig a szakértő azt mondja, hogy „műtét”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a célunk, hogy babánk legyen, vagy hogy megszabaduljunk a kínzó fájdalomtól, csak ezen az úton érhető el. Sokan félnek a műtéttől és el sem tudják képzelni, hogy milyen jellegű a beavatkozás. Ezért fogtam magam és bekukkantottam. Vittem a kamerát, hogy neked is megmutassam. Hogy ne félj az ismeretlentől, és tudd, hogy itt biztonságban vagy!

A páciens, akinek a műtétjén jártam, már egy éve szenvedett, mikor rátalált Dr. Fülöp Istvánra és a Róbert Károly Magánkórházra. Fő tünete az elviselhetetlen fájdalom volt, mely minden egyes menstruációnál annyira gyötörte, hogy az ágyból se tudott kikelni. Gondoljunk bele, a nők általában havonta menstruálnak körülbelül 5 napig, s ha ez a havonta bekövetkező 5 nap ennyire elviselhetetlen fájdalommal jár, az igencsak megviseli az embert.

A hölgy elmesélte, hogy az első pár hónap után orvoshoz fordult, mert már érezte, hogy valami nincs rendben. Nagyon sok orvosnál járt, akik közül páran egyáltalán nem vették észre, hogy endometriózisa van, páran ugyan diagnosztizálták a problémát, de nem tudtak hatékony gyógymóddal előállni.

Aztán egyszer csak egy bevásárlás alkalmával a sorban várakozva hallotta, hogy mögötte egy hölgy éppen halkan meséli valakinek, hogy Dr. Fülöp István fogja megműteni a jövő héten, mert endometriózisa van. Ismeretlen volt számára ez a név, de mivel elhangzott az endometriózis szó is, meg akarta tudni, hogy ki ez az ember! Így amikor hazaért, rögtön rákeresett az interneten és ekkor talált a Róbert Károly Magánkórházra. Az ilyen esetek mindig rádöbbentenek, hogy véletlenek márpedig nincsenek!

Be is jelentkezett a doktor úrhoz konzultációra, aki hüvelyi ultrahanggal is megvizsgálta és bizony megállapította, hogy az endometriózis jelensége áll fenn, s a leghatékonyabban úgy szabadulhat meg tőle, ha műtéttel eltávolítják azt. Így aztán elindult a folyamat: teljes labor, melyben kellet vizeletet adni, vért venni, megnézték a vese és a májfunkciókat, vércukorszintet stb.

Elérkezett a műtét napja. Éhgyomorra kellett érkezni, majd nemsokára betolták a hölgyet a műtőbe. Ekkor már a teljes személyzet készen állt beöltözve és sterilen, valamint a műtéthez szükséges eszközök is mind oda voltak készítve a helyükre.

Elsőként az aneszteziológus, Dr. Orbán Zsuzsanna lépett a színre: biztató szavak mellett néhány pillanat alatt álomba szenderítette a páciensünket. Ezután jött a fertőtlenítés: a páciens hasi, hüvelykörüli és hüvelyi részeit fertőtlenítő oldatba mártott vattával letörölték, majd megnézték a hüvely, a méh és a petefészkek állapotát belülről egy kamerával. Ezután felhelyezték az izoláló takarót, mely a hason kívül mindent eltakart.

Elkezdődött tehát a beavatkozás, amely a műtőasztalon fekvő hölgy számára a gyógyulás felé vezető utat jelentette. Dr. Fülöp István laparoszkópiás módszerrel végezte el ezt a műtétet, aminek az az előnye, hogy a páciens sokkal hamarabb épül fel és a felépülés sem olyan fájdalmas. Az asszisztáló orvos Dr. Tekse István volt.

A hasüreget feltöltötték szén-dioxiddal, hogy könnyebb legyen odabent tájékozódni (ezáltal nem tapadnak egymáshoz a szervek). Ezután négy kis ponton beszúrtak a hasba, s ezeken a kis nyílásokon vezették be a kamerát és a három operáló eszközt. Dr. Fülöp István először megszüntette a nyálkahártyán kialakult összenövéseket, majd lézerrel tovább tisztította a területet. A következő videót csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Hát nézzük!

A műtét után a lábadozás ideje a súlyosságtól függően körülbelül 2-10 hét. Ez idő alatt nem szabad szexuális kapcsolatot létesíteni, valamint semmilyen megterhelő tevékenységet végezni. A legtöbb esetben a műtét önmagában nem elég, hanem gyógyszeres utókezelésre és kiegészítő kezelésekre is szükség van, amit az orvos személyre szabottan állít össze. Erről a páciens önmaga dönt, de évek tapasztalatai mutatják azt, hogy akik nem éltek az utókezelés lehetőségével, visszaestek és az endometriózis ismét kialakult náluk.

Érdekes tény, hogy a legérintettebb korosztály a 20-35 év közötti hölgyek, illetve, hogy aki nem szült még, vagy későn akar szülni először, azokat jobban veszélyezteti a kórkép. De van megoldás! A saját szememmel láttam, hogy van! Szóval kitartást minden nőnek, aki érintett a témában, és forduljon mihamarabb szakemberhez, ha a fentebb említett tünetek közül bármelyiket észleli!

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Visszahívást kérek