DR. DÉKÁNY ÁGNES A KOSSUTH RÁDIÓBAN NYILATKOZOTT A MAGZATOT KÁROSÍTÓ SZEREKKEL KAPCSOLATBAN

Kossuth Rádió – Vendég a háznál – Dr. Dékány Ágnes

Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász, a népesedési kerekasztal szakértője.

- Kinek a páciense a magzat? 

- Én azt gondolom, hogy a szülész-nőgyógyász arra szerződik, hogy az anyukát és a babát védi. Ez időnként nagyon nehéz és akár konfliktus helyzetet is tud teremteni.

- Az orvosok oldaláról nézve mikortól számít gyermeknek egy gyermek?

 - Erre vannak szabályok. Orvosi szempontból 24 hetes kortól szülésről beszélünk és attól függően, hogy élve születik meg a gyermek vagy pedig halva, attól függően élveszülésről vagy halvaszülésről. Az azt megelőző időben vetélésről beszélünk. Ha a 24. hét előtt élve születik egy 24 hétnél kisebb baba, akkor természetesen élveszülésnek kezeli az orvostudomány. Az, hogy egy várandós anya mit tesz a testével és ezen keresztül mit tesz a magzatával, az abszolút az ő szuverén döntése. Lehetnek olyan károsító hatások, amik kívülről érkezhetnek, de egyéb körülmények, hogy hol tartózkodik, kivel él együtt, abban úgy gondolom, hogy van döntési szabadsága az anyának. Nagyon változó az anyák hozzáállása. Abban az esetben, ha valaki tervezte vagy várta a gyermeket, akkor nagyon sokszor még a megfoganás előtt elmegy a nőgyógyászához és tanácsot kér, hogy hogyan és mi módon tudna a legjobban felkészülni a várandósságára.

- Az anyai szervezet ösztönösen is védi a magzatot. Mi az, amitől megvédi a magzatot a méhlepény és mi az, amitől biztosan nem?

- Vannak, amik egyértelműen átjutnak a méhlepényen és vannak olyan dolgok, amik nem. Nagyon sok mindenről nem tudjuk még pontosan. A Contergan-bébik esetében előzetesen nem tudták, hogy átjut a hatóanyag magzatba, sőt nem csak, hogy átjut, de károsítja is. Minden új szerről, új hatásról, ami a kismamát éri, nem mindig tudhatjuk előre, hogy hogyan érinti a magzatot. Sajnos a mai világban napi szinten jönnek elő újabb és újabb vegyszerek, gyógyszerek, amik hathatnak a magzatra, és nem mindig ismertek, hogy ezek okoznak magzatkárosító hatást vagy nem. Amiről biztosan tudjuk, hogy átjut és károsítja a babát a dohányzás az alkohol és természetesen a kábítószerek is.

A várandósság legeslegelején, amikor még nem tudják a leendő szülők, hogy a baba létezik, akkor ebből a szempontból kicsit szerencsésebb a helyzet, mert az úgynevezett mindent vagy semmit elve érvényesül. Ez azt jelenti, hogy vagy olyan mértékű a károsodás, hogy vetélést okoz és ilyen értelemben nem okoz fejlődési rendellenességet, vagy pedig nem hat a magzatra és nem befolyásolja a fejlődését. Igazán érzékeny időszak az első 12 hét, hiszen ekkor van a szerv fejlődés és az alakulás időszaka, de például az alkoholizmus vagy a drogfogyasztás az a későbbiekben is komoly veszélyt jelent a magzat számára.

- Döbbenetes belegondolni, hogy ha valaki egy újszülöttnek vagy koraszülöttnek drogot vagy alkoholt adagolna, akkor mindenki egyetértene abban, hogy bűncselekményt követ el, hogyha egy várandós nő drogot vagy alkoholt fogyaszt ugyanúgy adagolja ezt a szert egy élő babának. Látná annak értelmét, hogy ezt valami módon szankcionálják?

- Én azt gondolom, hogy mindenki elítéli azokat a kismamákat, akik dohányoznak a kórház udvarán vagy alkoholt fogyasztanak vagy kábítószert. A társadalmi megítélés ebből a szempontból nem tesz különbséget. A szankció az a legtöbb esetben rosszul hat az emberekre, nem pedig jól, ugyanis bármilyen szankciót bevezetnek, annak a kijátszására fognak a legtöbben törekedni. Valamilyen belső motivációt, egy olyan hajtóerőt kellene megtalálni, ami azokat a kismamákat, akik ilyen nehéz helyzetben esnek teherbe segíti abban, hogy kijöjjenek – akármilyen szerről is van szó - annak a függőségéből.

 

Az interjút ide kattintva tudjátok meghallgatni: Kossuth Rádió - Vendég a háznál

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek