2023. 01. 03.

Egy epeműtét tanulságai - páciensünk élménybeszámolója

Epeműtét előtt sok szorongás és számtalan kérdés lehet minden páciensben. Segíthet a ráhangolódásban egy hiteles saját beszámoló egy fiatal, sportos férfi tollából. 

Pár hét elteltével is csak megköszönni szeretném Önnek a velem, rajtam végzett munkáját - írja páciensünk dr.  Willner Péternek címzett köszönőlevelében. Köszönet illeti természetesen valamennyi munkatársát is, akivel csak kapcsolatom volt a kórházukban.

Igazán sokat tett mindenki azért, hogy a számomra, aki sosem volt kórházban a születése óta, a legkisebbre csökkentsék azt a kiszolgáltatottság érzetet, amitől tartottam - összegzi pácienünk. Bevallása szerint tartott ugyan a beavatkozástól, de a kórházi élmény egyáltalán nem volt kellemetlen, a műtéti felépülés volt az egyeten természetes kellemetsenség a folyamatban. 

Az Önnel való konzultációban tiszta, világos tájékoztatást kaptam minden kérdésemre, az aneszteziológus doktornő tájékoztatása is maradéktalan volt. És még a vérvételen is bátorító szavakat kaptam. Annyira lekötöttem magam a műtét előtti felkészülés számomra akkor még megpróbáltatásnak tűnő dolgaival, hogy a műtétet követő lábadozással nem is igazán számoltam. Pedig egyedül azért kellett volna, hogy izguljak.

A műtétet követő egy - másfél hét bizony lassú és nemegyszer fájdalmakkal teli volt. Leginkább kellemetlen része a beleim ide-oda gurigázása volt. A sebek érzékenysége és a gáz miatti izomfájdalommal kísérve. Persze mindent csillapít a gyógyszer, de azt inkább igyekeztem kevesebbet magamhoz venni. Napról napra csak lassú változást tapasztaltam, de a varratszedés, mint egy vízválasztó zárt le egy szakaszt.

Vissza is mentem már dolgozni, és várom, hogy teljen a pár hét, amíg sportolhatok, úszhatok és ismét falat mászhatok. A szigorú diéta nem okoz gondot. Szépen gyógyulnak a sebek a felső kettőből már annyi van csak, mintha egy papírral vágtam volna meg magam -- zárja élménybeszámolóját páciesünk, akinek sikeres laparoszkópos epeműtéte mindössze háromnapi kórházi benntartózkodást követelt.