2023. 01. 17.

Egy kezelés, amely több év panaszait oldotta meg

A lábakon megjelent hajszálértágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás), melyet egyaránt alkalmazhatunk a csak esztétikailag zavaró seprűvénáknál és a vénás keringést már megterhelő nagyobb visszértágulatok kezelésére is, de műtét után kialakuló vénatágulatok kezelésére is választható eljárás. Páciensünk története utóbbira szolgál példaként. 

Mónika többször esett át már hagyományos visszérműtéten, de a problémák mindig vissza-visszatértek. "Mivel fizikai munkát végzek, emiatt is kiújultak a panaszaim. Azt nem tehettem meg, hogy hosszan pihentetem, ágyban töltöm a napjaim, így folyamatosan azt kerestem, van-e olyan módszer, ami kíméletesebb a műtéteknél, és meg is oldja a fájdalmaimat" - meséli Mónika. Az elmúlt hónapokban ráadásul kiújult és kisebesedett a lábszári gyulladása, estére - mint mondja - duplájára dagadtak fel lábai. 

Hosszú éveken át tartó kezelések és keresgélés után talált rá dr. Sándor Ferenc érsebészre. A főorvos, miután alaposan megvizsgálta, a szklerotizációs terápiát javasolta megoldásként. A szkerotizáció ugyanis nem pusztán a visszértágulatok esztétikai megoldásaként, de terápiás jelleggel is alkalmazható módszer. "Egyaránt alkalmazható a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál, és a vénás keringést már megterhelő nagyobb visszértágulatok kezelésére is" - avat be a részletekbe Sándor főorvos. 

"A kezelés során egy finom tűvel olyan anyagot fecskendezünk az érbe, amely az érfalat károsítja, a vénában a vér trombotizál, benne a kóros keringés megszűnik. A keringésből ilyen módon kirekesztett ér heges köteggé alakul (gyakran tapinthatóvá válik és egy ideig tapintásra érzékeny lehet), majd idővel felszívódik, és a vér más irányban, egészséges ereken keresztül áramlik tovább" - magyarázza orvosunk.  

Az injekció kezelés gyors volt és egyáltalán nem volt kellemetlen - mondja Mónika. Az orvosi látogatás után, a kompressziós harisnyát, amit kaptam, két hétig kellett viselnem, ez alatt a lábamon lévő sebek szinte teljesen begyógyultak. Éltem az életem, ahogy mindig, munkával és a szokásos rutinommal, de egyáltalán nem volt már jellemző a korábbi fájdalom" - meséli elégedetten páciensünk. 

A kompressziós harisnya két heti viselete után, Mónika kontrollvizsgálatán orvosunk is elégedett volt: "Szépen javul, ezúttal elég volt az egy kezelés. Olykor 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezelést a betegség kiterjedésétől függően. A kezelés újabb vénák megjelenésekor, illetve a perifériákon megmaradó tágult vénák esetén biztonságosan ismételhető" - összegzi dr. Sándor Ferenc.