2022. 01. 10.

Kocsis Dénes és Kocsis Petra: „Igazi angyal a kisfiunk”

A szülővé válás gyönyörű pillanatairól kérdeztük Kocsis Dénes színészt és párját, Kocsis Petrát. Kisfiuk, Fülöp október végén jött a világra, és azóta is nagyon nyugodt baba, éjszaka egyszer, maximum kétszer szokott felébredni. A család már tűkön ül az első közös karácsonyukat illetően, amelynek meghittségéhez a munka-magánélet egyensúlyt is megteremtették.

Kocsis Dénes | TritonLife

Sokat dolgozom, dübörögnek a színházak, hiszen próbálják utolérni magukat az elmúlt időszak miatt. Így mi, szabadúszó színészek ezerfelé vagyunk ilyenkor. Az előző két-három hétben hol főpróbán, hol felújító próbán, hol pedig új darab próbáján jártam. Persze mindenhol tudják, és tiszteletben tartják, hogy párhetes babánk van. Igyekszem minden alkalommal úgy beosztani az időmet, hogy itthon is legyek, időt töltsek Fülöppel és Petrával, és mellette a munkában is helytálljak. Úgy vélem, az apáknak is bele kell tenniük ebbe az idejüket – fejtette ki Kocsis Dénes, akinek a jövőben is fontos lesz, hogy egyensúlyt teremtsen a család és a karrier között, melyhez abban látja a kulcsot, hogy Petrával mindenről jól szoktak kommunikálni.

Korábban már „elégszer” hátraszorítottam a rokonokat, a karácsonyi időszakban például dupla előadások szoktak lenni, de idén ez másképp lesz, 23-án és 27-én játszom, a közte lévő három nap pedig csakis a családé – tette hozzá a színész.

Kereteket ad a napi rutin

Igazi angyal a kisfiunk, nagyon nyugodt baba. A nappalokra és az éjszakákra sem lehet semmilyen panaszunk. Szépen kialakult a rutin, hogy mikor eszik, és mikor alszik. Természetesen nem ragaszkodunk percre pontosan ezekhez, de van egy keret, amin belül tartani szeretnénk a ritmust – mesélte Kocsis Petra, aki az édesanyává válás előtt pszichológusként, szervezeti közegben dolgozott. – Egyelőre teljeskörűen Fülöppel szeretnék foglalkozni. Vannak jövőbeni terveim, de csak akkor szeretnék újra munkába állni vagy tanulni, amikor kicsit nagyobb lesz.

Apró jelek kísérték a névválasztásukat

Az újdonsült szülőket arról is megkérdeztük, hogy mi a névválasztásuk története. Eleinte azt érezték, hogy kislányuk lesz, így lánynév volt a tarsolyukban, de nem bánják, hiszen ha a jövőben esetleg testvért terveznek, még alakulhat úgy, hogy szükségük lesz a női névre.

Amikor megtudtuk, hogy kisfiú lesz, először nem voltak névötleteink. Majd egyszer csak, amikor a nővéremékkel telefonáltunk, előjött ez a név, és nagyon megtetszett mindkettőnknek. Sőt, aztán minden jel arra mutatott, hogy ez lesz a tökéletes választás. Például, bármikor próbáltuk megnézni ultrahangon, sosem mutatta a teljes arcát, csak a fülét. Aztán, amikor megkérdeztük Dr. Héra Anna szülész-nőgyógyászt, hogy kit ajánl szülésznőnek, Fülöp Anna nevét említette. Végül a sorsra bíztuk, hogy ki fog minket aznap segíteni, de éppen Fülöp Annához kerültünk – idézte fel a kedves véletleneket Kocsis Petra, aki teljes bizalommal volt mindkettejük felé.

Kocsis Dénes | TritonLife

A biztonság a legfontosabb

A terhesség során az fogalmazódott meg a párban, hogy számukra a baba és az anya biztonsága a legeslegfontosabb szempont mind az orvos, mind pedig a kórház kiválasztásakor. – Ajánlások útján ismerkedtünk meg a TritonLife Róbert Magánkórház ötletével. Simon Kornél nagyon jó barátom, és az ő gyermekük is ott jött világra. Sokat számít nekem az ő véleménye, és mivel azt mesélte, hogy csodálatos volt minden és mindenki, így mi is emellett tettük le a voksunkat. Dr. Héra Anna személyisége, tudása és lendülete is sokat számított – osztotta meg velünk Kocsis Dénes, aki ezúton is üzeni férfitársainak: a pelenkázás nem ördöglakat, hamar rutinná válik.

Majd mikor a szülési forgatókönyvről kérdeztem őket, hozzátette: – Az életünkben is azt az alapelvet követjük – ami egyébként Petra mondása –, hogy akkor ugorjuk át a patakot, amikor odaérünk. Ez a szüléssel kapcsolatban is így volt. Sokféle történetet hallottunk, olvastunk, így nem tudtuk, hogy mire számítsunk, de a legfőbb, hogy jó kezekben voltunk.

Párja megjegyezte, hogy a doktornőbe vetett bizalma miatt szabad utat adott neki, tehát nem volt szoros forgatókönyv. – Nem akartam kikötni dolgokat, hiszen ő ért hozzá, nekem pedig ez volt az első szülésem. Tudtam, hogy ha császárra vagy épp érzéstelenítésre van szükség, akkor arra van. Egyedül azt nem szerettem volna, hogy 18–20 órákat vajúdjak. Végül közel 12 órán át tartott, de minden rendben ment, természetes úton született meg Fülöp.

Emlékezetes pillanatok

Pont miután világra jött a kisbabánk, újabb izgalmak kezdődtek, pontosabban egy másik kismamával, akinek sürgős segítségre volt szüksége. A szülészet dolgozói azonnal a segítségére szaladtak, szerencsére velünk minden rendben volt, úgyhogy rá tudtak összpontosítani. Éppen ezért nem is azonnal fürdették meg Fülöpöt, ami azért is volt emlékezetes, mert olyan kis mázasan pihent rajtam, sosem fogom elfelejteni – mondta az édesanya.

Végül az apukától is azt kértük, ossza meg velünk egyik kedvenc pillanatát: – Petra után rajtam is pihent egy jó negyven percet a kis fickó, közben végig fogta az ujjamat. Ahogy ott volt, apró mindenével, és ahogy ránk nézett… Ez mind hatalmas élmény volt.