2022. 09. 07.

Mit tegyünk, ha nem alussza át a baba az éjszakát

Az alvásmegvonástól szenvedő szülők egyik leggyakoribb kérdése az, hogy mikortól fogja átaludni a baba az éjszakát. Fedor Anna újszülött és csecsemő alvásszakértő válaszol.

5-6 óra megszakítás nélküli alvás? 10-12 óra alvás összességében, az esti fektetéstől a reggeli ébredésig? Minél kevesebb ébredés és minél simább visszaalvás? Fontos a cél meghatározása – véli az alváscoaching-szakértő.

Fontos például látnunk, hogya megszakítás nélküli alvás nem azt jelenti, hogy a gyerek nem ébredt fel éjjel egyszer sem, hiszen minden ember, felnőttek is, többször felébred az éjszaka folyamán az alvásciklusok között, csak éppen legtöbbször olyan gyorsan visszaalszunk, hogy nem is emlékszünk erre. A megszakítás nélküli sokkal inkább azt jelenti, hogy a gyerek csak rövid időkre ébred meg, és képes önállóan visszaaludni a szülei segítsége nélkül. Ebből következik, hogy az, hogy az éjszakát átaludta-e egy gyerek, részben a szülei szubjektív értékelésén múlik, hiszen egy felületesen alvó szülő, aki a babájával együtt alszik felébredhet a legkisebb neszre is, míg egy mélyebben alvó, vagy másik szobában alvó szülő nem” – hívja fel a figyelmet Fedor Anna.

 

Alvás és táplálás

A baba alvásában kulcsszerepet játszik a táplálása. „A legtöbb újszülött éjjel-nappal nagyjából azonos időközönként, 1-3 óránként megéhezik. Ha a baba kis súllyal született, vagy besárgult születése után, a gyermekorvos előírhatja az óra szerinti etetést. Ilyenkor a szülőnek kell a babát felébresztenie megadott időközönként (általában 3, vagy 4 óránként). Ha nincs orvosi előírás, akkor viszont fordított a helyzet: a baba ébreszti a szülőt, mikor megéhezik.

A cél az, hogy az éjszakai etetések idővel egyre ritkábbak legyenek, a baba a kalóriái nagy részét nappal fogyassza el. Ebben a folyamatban a legtöbb esetben az esti elalvás utáni első alvási szakasz kezd először megnyúlni, az éjszaka első felében lesz kevesebb ébredés.

A hajnali ébredések szoktak legtovább megmaradni. Amíg a babának éjszaka is szüksége van táplálékra, addig nem várhatjuk el, hogy átaludja az éjszakát, azonban az éjszakai ébredéseknek nem csak az éhség lehet az oka – hangsúlyozza Fedor. A szakértő szerint ugyanakkor az alvási nehézségeket okozhatja a nem megfelelő napirend, a rossz esti rutin, a nem megfelelő alvókörnyezet vagy alvási asszociációk, így ez a probléma az éjszakai elválasztás után is évekig megmaradhat.

 

A babáknak nem árt, ha többször is felébrednek éjszaka

- nyugtat meg a szakértő, hiszen legtöbbször olyankor fognak felébredni, amikor egyébként is felületes alvásban vannak. Tehát, ha viszonylag könnyen visszaalszanak (akár egy szoptatás után, vagy egyéb szülői segítséggel), akkor az alvásuk minősége nem romlik, még lehet pihentető az alvásuk.

„Ugyanakkor a szülők már nem ilyen szerencsések, hiszen az ő alvási ciklusuk nincs szinkronban a babáéval, vagyis nagy valószínűséggel az ébresztés nem pont jókor fog jönni, így a szülők alvásának a minősége jelentősen romolhat akár csak egy-két ébresztéstől is. Ezért érdemes az egészséges és jó alvás alapjait megteremteni már a kezdetektől, hogy a baba egyéni adottságainak megfelelően, lehetőleg minél hamarabb elérje az alvási mérföldköveket” – vallja Fedor Anna, aki a TritonLife-ban nyújt személyes segítséget a hozzá fordulóknak.

Az újszülött alváskurzust azoknak a várandós szülőknek ajánlott, akik szeretnének felkészülni az első néhány hónap kihívásaira, illetve azoknak a szülőknek, akiknek 0-4 hónap közötti kisbabájuk van.

 

Forrás: foteldoki.hu