2022. 09. 12.

Stohl Vica és Stohl András: „Megbabonáztak minket Bella Julianna gyönyörű szemei”

Családjuk bővülésének magával ragadó pillanatairól kérdeztük Stohl András színművészt és párját, Stohl Vicát. Kislányuk, Bella Julianna július végén jött a világra, és azóta is „igazi mintababa”, egyhuzamban akár három órát is alszik. A kezdeti időszakot hármasban töltik – nagyszülői segítséggel karöltve –, ám Bella Juliannáért már az első pillanattól az egész család rajong.

A nőgyógyászom már nem vállal szüléseket, ellenben jó szívvel ajánlotta nekünk Dr. Héra Annát, a TritonLife szülész-nőgyógyászát. Mindenképp magánkórházban szerettem volna szülni, és nyugodtsággal töltött el, hogy itt nagyban támogatják a természetes szülést, a gátvédelmet és a kismamára való teljes odafigyelést. Kifejezetten szimpatikus volt, hogy fiatal, kedves és mosolygós a doktornő – idézi fel Stohl Vica, akinek nagyon jó emlék, hogy mennyi figyelmet kapott Héra Anna doktornőtől.

 

„A férjem végig mellettem volt”

A szülésznőm, Ruttkay-Fülöp Anna szintén nagyon figyelmes volt, biztatott, sőt masszázsban is részesített, hogy megszabadítson a derékfájdalmaimtól. A férjem végig mellettem volt, az első pillanattól az utolsóig. Nagyon jólesett, hogy támogatott, hol a kezemet fogta, hol pedig a fejemet, és közben eszembe juttatta, hogy levegőt is kell vennem – meséli mosolyogva az édesanya, aki szerencsésnek érzi magát, hogy három órányi vajúdás után meg is érkeztek a kitolási szakaszba.

Stohl Vica nem szeretett volna szülési forgatókönyvet, hiszen ő abban hisz, hogy a szülés annyira természetes folyamat, hogy nem célszerű mindent töviről-hegyire megtervezni. – Az volt az álláspontom, hogy minden úgy történjen, ahogy a babának és nekem a legjobb. Nem akartam semmilyen elvárást sem a picivel, sem magammal szemben.

Stohl András

Óriási nyugalom, megfelelő tájékoztatás

Amikor beindultak a fájások, Vica nagyon hősiesen viselte, úgy éreztem, hogy nem volt olyan pillanat, amikor elvesztette volna a kontrollt. A terhesség és a szülés is csodálatos volt, és azóta is minden olyan idilli, egy szót nem szólhatunk. Megnyugtató volt, hogy az a segítőkész csapat, aki minket körülvett, óriási nyugalommal, megfelelő kommunikációval, tájékoztatással állt a helyzethez. Hálásak vagyunk Dr. Héra Annának és Ruttkay-Fülöp Annának. Teljesen rájuk bíztuk magunkat, és csodálatosan végigvezettek minket az egészen – osztja meg velünk Stohl András, aki Bella Julianna érkezésekor rögtön látta, hogy az orra az övé.

A színművész és felesége örökre őrizni fogják az aranyóra (pontosabban a két órányi aranyóra) emlékét. Kislányuk mindkettejük mellkasán megpihent, idilli pillanatokban volt részük. Stohl Vica számára emellett az is maradandó élmény, hogy két óra után mindenféle fájdalom és nehézség nélkül sikerült felállnia és átmennie a szobájába.

„Mindenki el van olvadva”

Az itthoni, kezdeti időszakot hármasban töltjük, édesanyámtól viszont rengeteg segítséget kapok, legyen szó a háztartásról vagy a baba körüli teendőkről. Andrásnak közben dolgoznia kell, de száz százalékban jelen van a mindennapokban – mondja Stohl Vica, majd férje a következőket teszi hozzá. – Amikor nem vagyok otthon, naponta tíz-tizenötször beszélünk Vicával telefonon, sok-sok képet küld, én pedig minden kollégámnak a kislányunkkal büszkélkedem. Talán mondanom sem kell, hogy mindenki el van olvadva.

Gyönyörűen csengő nevek

Végül, de nem utolsósorban a névválasztásról kérdeztük a boldog szülőket. – Juliannának hívják az édesanyámat, és tovább szerettem volna adni a nevét, mivel nagyon közel állunk egymáshoz. A Bella névre pedig azért esett a választásunk, mert gyerekkoromban imádtam a Szépség és a szörnyeteg című mesét, amelynek főszereplőjét Belle-nek hívják. Megfogadtam, hogy ha egyszer kislányom lesz, akkor ő Belle lesz. A magyar törvények miatt kicsit változtatni kellett: Belle helyett a Bella nevet kapta a kislányunk. Amikor megosztottam az ötleteimet a szerelmemmel, egyből mondta, hogy gyönyörűen csengenek, ne is keressünk tovább!