2017. 08. 29.

SZÜLÉSZORVOST VÁLASZTOTTAM. ELHIBÁZOTT GONDOLKODÁS VOLT EZ. RÉGIMÓDI

Első gyermekünket várjuk és rutintalan vagyok, de szinte minden barátnőm, kolléganőm szült már, úgyhogy tőlük sok-sok történetet hallottam. Így (azt hittem) a nőgyógyász-szülészorvos választásnál minden körülményt és szempontot mérlegelni kell: hol van a magánrendelése, melyik kórházban dolgozik, mit írnak a fórumokon, hány éves, szakmai tapasztalat, stb.

Elhibázott gondolkodás volt ez. Régimódi.

Nem orvost kell választanom, hanem INTÉZMÉNYT. Bármennyire is idegenül hangzik. Nem romantikus, nem szívmelengető, nem meghitt, de higgyétek el, praktikus és biztonságot ad.

Egy nagyon hétköznapi történet az enyém, bárkivel megeshet. Valami gond adódik.  Az orvosod az egyetlen, akihez fordulhatsz, de ő elérhetetlen, nem ér rá, mert műt, szabadságon van vagy egyszerűen nincs kedve azért bemenni a rendelőbe, mert te vérzel. Először kapsz időpontot 2 nap múltára, majd másnap letol, hogy megmondta, hogy menj be a területileg illetékes szakrendelőbe. Ennél a mondatnál tudtam, hogy nem fogunk találkozni többet. Nem azért mert ezt mondta, nem azért mert nekem az állami egészségügy degradál (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem sok jó tapasztalatom van, és nincs időm arra sem, hogy ott üljek félnapokat-napokat, pláne, ha pánik van). Hanem azért, mert ha baj van, nem számíthatok rá. Rá, akit kizárólag azért kerestem és fizetek rendszeresen, hogy ha baj van, ő ott legyen és megoldja. Nem azért fizetem, hogy elmondja: „minden rendben van, várom 4 hét múlva”.

Tudjátok, mint a barátoknál. Akkor derül ki, ki az igazi, amikor bajban vagy. Ma rájöttem, nem Ő volt az igazi.

Mikor ezeket végiggondoltam, megdöbbentem mennyire régimódi gondolkodás volt szülészorvost választani. Marketing tanácsadóként minden alkalommal elmondom az ügyfeleimnek, hogy ne a szomszéd webfejlesztőt, programozót válassza, hanem egy csapatot, mert elhiszem, hogy jó fej, olcsó és kedves, de ha történik vele bármi... És nem kell rosszra gondolni, csak egy baleset, egy betörés, bármi, amitől elérhetetlenné válik. Azután te nem férsz hozzá a webshopodhoz, a számlázórendszeredhez, amin a bevételeid, a munkáid, a céged múlik. Hasonlóan gondolkodom a könyvelőről is. Legyen egy csapat, akik mindig elérhetőek és rendelkezésre állnak. Én ezt tudtam és ennek ellenére a gyermekünk és a saját életemet egy ember kezébe tettem és nem egy csapatéba.

Hogy a történetnek szép vége legyen, ma a fent említett telefonbeszélgetés után elmentünk a Róbert Károly Magánkórházba, ahol minden nap, minden órában van orvos. Lehet, hogy nem ugyanaz lesz, ha legközelebb megyek, de biztosan Ő is alapos lesz, kedves és körültekintő. És remélem, hogy akkor is kiderül, hogy egyébként minden rendben van.

 Ez az egész történt arra volt jó, hogy még időben rájöjjek, nem jó helyre járok és legyen időm változtatni. Nem kívánom senkinek ezt a pár napot, de ha tehetitek, próbáljátok ki vészhelyzetben is a választott orvost. Biztosan van, aki lelkiismeretes.

 

Ha nem, akkor pedig keressetek egy csapatot, amit úgy hívnak intézmény, vagyis kórház.