Több életet menthet a méhnyakrák szűrés legújabb módszere

A hagyományos Papanicolaou módszerrel (CP) végzett teszt bevezetése a méhnyakrák előfordulását és halálozását világszerte csökkentette. De sajnos a CP nem a tökéletes módszer. A CP sejtgyűjtés során a méhnyakról és nyakcsatornáról a mintavevő eszközzel vett sejteknek csak egy része vihető fel a tárgylemezre (üveglap), a többi a mintavevő eszközön marad, kenetkészítés során a sejtek művileg károsodhatnak, kiszáradhatnak, ezáltal megnehezítik a diagnosztikát, illetve a mintavétel során a jelenlévő vér, nyák, gyulladásos izzadmány, törmelék, ugyancsak tovább nehezíti a kenet diagnosztizálását.

Ezeket a korlátokat szünteti meg az ún. folyadék alapú (liquid based) citológiai méhnyakrák szűrés (LBC).

Az LBC során a nőgyógyász a sejtgyűjtő eszközzel a méhszájról és a nyakcsatornáról átmeneti zóna; innen indul ki a méhnyakrák 90%-a) elvégzi a mintavételt – nem kenetet készít, – hanem az ezen lévő összes sejtet a műanyag edényben lévő (Preserv CytR) fixáló oldatba helyezi.

Ezt követően a citológiai laborban a speciális (ThinPrepR 2000 Processor) folyadékban lévő mintából az alábbiak szerint készíti el a kenetet:

  • a diszperzió során, a forgó mechanizmus a sejteket a zavaró mértékű nyáktól, vértől, törmeléktől elkülöníti, egyes sejtes réteget hoz létre, amelyet a fentiek nem korlátoznak;
  • a sejtgyűjtés során a folyadékból a processor vákuum segítségével a készülékben lévő membrán külső felszínére viszi a sejteket, majd a software kontrollja mellett a vizsgálandó filterre széleszti;
  • a levegőnyomás a membránon összegyűjtött sejteket számítógép vezérléssel tárgylemezre széleszti.

Az így elkészített ún. monolayer (egyes sejt) preparátumokat a citológiai laboratóriumban speciális automata festőgéppel (Varistain-24; Shandon, GB) nemzetközileg elfogadott eljárással megfestjük, és ezt követően a sejteket fénymikroszkópos vizsgálattal diagnosztizáljuk. A cervix cytologiai diagnosztika a nemzetközileg elfogadott Papanicolaou (P0 – P1, P2, P3, P4, P5), illetve a Bethesda 2001 (negatív, egyéb; nem daganatos; kóros; daganatos) szerint történik.

 

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek