Várandósság és utazás: 10 orvosi jó tanács

Amennyiben nem veszélyeztetett terhes és gondozó orvosa is elengedi, a kismama utazhat, nyaralhat, élvezheti a pihenés nyújtotta örömöket. Azonban néhány jó tanácsot érdemes megfontolni az utazások előtt.


Ne utazzon hosszan! Tanácsos nem túl hosszú autó-, busz- vagy repülőutakat bevállalni. Autóval, busszal csak a környező országokig, repülővel Európa határain belül érdemes csak utazni. Gondoljanak bele, ha mondjuk egy 12 órás Budapest-Los Angeles út kellős közepén, az Atlanti óceán felett kezd el valaki görcsölni vagy vérezni... A hosszabb ideig tartó ülés során a végtagok vénás ereiben pangás alakulhat ki, ezért a terhesség alatt amúgy is fokozott trombózisveszély növekedhet. Ennek elkerülése végett érdemes 1-1,5 óránként az autóból kiszállva pihenőt tartani, a buszon, repülőn felállni és sétálva kinyújtóztatni a végtagokat. Ha kezelőorvosa javasolja, megfontolandó ún. vérhígító, véralvadást csökkentő tabletták vagy injekciók alkalmazása a hosszabb utakon. És sose utazzon egyedül!

Utazzon kultúrországokba! A kalandosabb, kevéssé civilizált vidékekre való utazást érdemes inkább nem terhes állapotban bevállalni. Egy várandósnak nagy szüksége van az állandó tisztálkodási lehetőségre, a fertőzések elkerülésére, a megfelelő pihenésre és táplálkozásra. Szükség esetén a magas szintű orvosi ellátásra is számítania kell.

Kössön utasbiztosítást külföldi utak esetén! Egy kismamával bármikor történhet valami (vérzés, görcs, vetélés, koraszülés, szülés stb.), ami miatt orvoshoz kell fordulnia. Külföldön az orvosi ellátás költségeit csak életmentő beavatkozások, szülés esetén állja a társadalombiztosítás, de csak olyan országokban, ahol államközi megállapodás van érvényben Magyarországgal. Mivel a nem finanszírozott egészségügyi ellátás minden országban drága, érdemes utazási biztosítást kötni külföldi utakra.

Nyugodtan repüljön! Várandósság alatt nem tilos a repülőút. Sőt: ha megválaszthatja, hogy úticélját autóval vagy repülővel szeretné elérni, akkor a repülőutat javasoljuk. A káros sugárzásokat a repülőgép fémteste felfogja, valamint a légnyomás változás a kabinban minimális, nem ártalmas. Viszont 3 óránál hosszabb vagy a többszöri átszállással járó repülőútra ne vállalkozzunk. A felszállásnál a fémkereső kapun áthaladni nem jelent veszélyt a terhességre, de azért kérjünk inkább kézi átvizsgálást, ha lehetséges. Célszerű a folyosó mellé kérni a jegyet, vagy a fedélzetre szállva elcserélni a helyet oda. Legalább óránként álljunk fel egy kis sétára, hogy a végtagok keringését elősegítsük. Egyes légitársaságok nem vállalnak várandós utasokat, ezért célszerű az utazás előtt erről a légitársaság ügyfélszolgálatánál érdeklődni. Gondozó orvosától magyar- és angol nyelvű igazolást kérhetnek arról, hogy egészségi állapota megengedi a repülést. 

Napozzon, de mértékkel! Napozás nem tilos, azonban a mértékletesség betartása nagyon fontos. Javasoljuk a magas fényvédő faktorú naptejek használatát a napnak kitett testrészeken a terhességi pigmentfoltok (chloasma) kialakulásának elkerülésére. Fontosnak tartjuk a has letakarását, ugyanis a hőhullámok áthatolnak a hasfalon és melegítik magzatvizet. A közvetlen napfényen tartózkodás időtartama az 1 órát ne haladja meg egyhuzamban, utána legalább egy órát legyen árnyékban. Napi 3 óránál ne napozzon többet.

Fürdőzés, lubickolás? Nem tilos, ha panaszmentes a terhesség, és megválasztja, hogy miben csobban. Magyarország nagy élővizei, mint a Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó mind jó vízminőségűek, a kismamák is élvezhetik. A folyóvizek már nem annyira, különösen a Duna és a Tisza. Ott nem javasoljuk a fürdést. Egyéb esetekben kérjük tájékozódjanak az ÁNTSZ vagy a vízügyi hatóságok vízminőségi értékelése felől. A medencés strandokon, uszodákban a víz tisztítása és fertőtlenítése állandóan folyik. Azonban zsúfolt szezonban vagy egyes helyeken gyakrabban lehet gombás vagy bakteriális fertőzést kapni. Ilyenkor megelőzésre javasoljuk, hogy a korai reggeli órákban fürödjenek, vagy valamilyen gombaellenes, recept nélkül kapható krémmel bekent, a fürdés idejére a hüvelybe felhelyezett tamponnal védekezzenek. A sós víz rendkívül jó fertőtlenítő hatású, ezért tengerparti üdülésekkor nyugodtan fürödhetnek a tengerben vagy óceánban.

Wellness: óvatosan! A termál gyógyvizekben való fürdés esetén kérjék ki a fürdő üzemeltetője vagy a helyi fürdőorvos tanácsát. Általában elmondható, hogy terhesen a 35 foknál melegebb vízben nem ajánlatos tartózkodni. Melegvizes fürdőzés esetén gyakrabban van különböző gombás és bakteriális fertőzés. Masszás vagy bármilyen kezelés esetén mindig jelezze a masszőrnek, a kezelőnek, hogy kismama. Számos krém (Pl. A-vitamin származék, retinol tartalmú) nem használható terhesség alatt. Egyes területek masszírozása is ellenjavallt.

Sport: igen, de...! A várandósság alatti testmozgás nagyon fontos. Azonban meg kell választani a megfelelő sportolási formát. Ehhez kérje ki gondozó orvosának véleményét. Vérzés vagy fenyegető vetélés, koraszülés tüneteinél a sport kerülendő. Általában kerülni kell az eleséssel, ütődéssel, rázkódással és balesettel járó sportokat, mint a futás, lovaglás, küzdősportok, extrém sportok. A gyakorlatok során a has nyomódását kerüljük. Felülés helyett más hasizomerősítő gyakorlatokat kell választani (pl. statikus feszítések, lábemelések). Nem szabad súlyokat emelni, ezért a testépítő jellegű sportok kerülendők. Nagyon jó hatású viszont az úszás, a közepes erősségű aerobic, callanetics, jóga, és 20. hét után a speciális kismamatorna. A kerékpározás a 20. hétig javasolt, de csak aszfalton, biztonságos körülmények között. Utána a szobakerékpárra vagy ellipszisgépre térjünk át. Kirándulni lehet, a megfelelő óvintézkedések (időjárásnak megfelelő öltözék, kullancsok elleni védelem, biztonságos túraútvonal stb.) mellett. Ha másra nincs lehetőségünk, akkor a napi egy óra séta is elegendő lehet.

Étkezéskor fokozottan figyeljen a higiéniára! Idegen helyen való étkezéskor nézzük meg, hogy számunkra megfelelők-e a higiéniás viszonyok. Ha ez nem kielégítő, akkor lehetőleg csak palackozott vizet fogyasszunk, nyersen ne együnk meg semmilyen ételt, a zöldségeket, gyümölcsöket csak hámozva, vagy neomagnolos fertőtlenítővel leöblítve fogyasszuk. Piacról vagy utcai árus által készített ételt ne fogadjunk el. Készüljünk fel az "utazók hasmenése" előfordulására. Ilyenkor széntablettára lehet szükségünk illetve diétára (főtt krumpli, rizs, üres tészta, ropi, keksz, tea vagy ásványvíz). Nagy mennyiségű hasmenéses széklet, láz, véres vagy bűzös hasmenés, hányás esetén forduljunk orvoshoz.

Védőoltások: ne most! Terhesség alatt lehetőleg semmilyen védőoltást ne kapjunk. Amennyiben lehetséges, ne utazzunk olyan országba várandósság alatt, ahol utazáshoz javasolt védőoltást vagy malária ellenes szert kell hogy kapjon.

Minden további kérdésben kérje ki gondozó orvosának véleményét!

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek