Elisa teszt - ellenanyagszint mérés

Elisa teszt - ellenanyagszint mérés

COVID-19 Elisa teszt

A COVID-19 Elisa tesztünk alkalmas arra, hogy a betegségen való átesettség megtörtént-e. Vénás vérvételt követően a vérsavóban, vérplazmában jelen lévő specifikus antitestek jelzik, ha a szervezet túl van a fertőzésen, ezeket szerológiai vizsgálat során tudjuk kimutatni.

A koronavírus esetében ismert, hogy az immunrendszer előbb IgM típusú, majd pedig IgG típusú ellenanyagot termel, tehát kétfajta immunválasz lehetséges.

Korai immunválasz vélhetően a fertőzés után 5-7 nappal alakul ki, ez az ún. IgM-pozitivitás, ilyenkor a fertőzés aktív szakaszában vagyunk.

Késői immunválasz 10-14 nappal a fertőzés után jön létre, ez az IgG-pozitivitás. A jelenlegi tudományos vélekedések nem bizonyítják egyértelműen, hogy a betegségen átesett emberekben védettség alakulna ki az újrafertőződés ellen, de valószínűsítik, hogy újrafertőződés esetén a tünetek enyhébb formában jelentkeznek vagy tünetmentesen zajlik le a fertőzés. Jelenleg nincs sok adat az esetlegesen szerzett immunitás fennmaradásának időtartamáról sem, ezért a szerológiai teszteket az első pozitív eredményt követően, ismétlő jelleggel, időszakosan érdemes elvégezni.

Mikor érdemes Elisa tesztet csináltatni?

Különösen azoknál az embereknél indokolt a teszt elvégzése, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e a fertőzésen. A megfelelően magas IgG értékkel rendelkezők vérplazmájukkal segíthetnek a súlyos beteg koronavírus fertőzötteken.

A teszt eredménye

Az IgG antitestek jelenléte lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

  • nincs védettség: X < 0,9
  • igen gyenge védettség: 0,9 </= X < 1,1
  • enyhe védettség: 1,1 </= X < 4
  • közepes védettség: 4 </= X < 8
  • erős védettség: 8 </= X < 12
  • nagyon erős védettség: 12 </= X vagy NoCalc

Negatív eredmény: 0,9 alatt.

Ennek több oka is lehet:

  • Ön nem fertőződött meg vagy több, mint fél éve esett át a betegségen.
  • Ön megfertőződött, de még lappangási időszakban van a fertőzés, amikor a vizsgált ellenanyagok még nem termelődnek.
  • Ön megfertőződött, de a fertőzés olyan korai szakaszában van, amikor még nem mutatható ki az IgM és IgG ellenanyag.

Pozitív eredmény: 1,1 fölött. Az illető átesett a betegségen és valamilyen mértékű védettség alakult ki a szervezetében. 

Határérték: 0,9-1,1 között. Ebben az esetben új teszt elvégzését javasoljuk.

Az Elisa tesztet érdemes kombináltan végezni a PCR méréssel, mivel negatív PCR eredmény és pozitív szerológiai eredmény egyértelműen a fertőzésen – és a betegségen – történő átesést jelenti.

Eredmény a vérvétel után 3-5 munkanapon belül várható.