Ételintolerancia 120 laborcsomag

Ételintolerancia 120 laborcsomag

Milyen vizsgálatokat tartalmaz az Ételintolerancia 120 laborcsomag?

A 3 db különböző Aesku ételintolerancia panel egyenként 40 db ételtípust tartalmaz, így összesen 120 különböző ételtípus vizsgálatát tartalmazza.

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Ha bizonyos meglévő tünetek hátterében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság) a leggondosabb orvosi vizsgálatok ellenére sem sikerül ismert organikus vagy funkcionális oko(ka)t találni. Ezen tünetek hátterében számos - jóval kézenfekvőbb - ok állhat, ezért azokat először ki kell zárni.

Mire kaphatunk választ ezekből a vizsgálatokból?

Immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.

Milyen esetben ne ezt a csomagot válassza?

  • amennyiben ételallergia kivizsgálása a cél
  • amennyiben cöliákia, vagy egyéb autoimmun betegség kivizsgálása a cél
  • amennyiben laktózintolerancia kivizsgálása a cél

Ezen kórképek laboratóriumi diagnosztikájára szintén kínálunk megoldást, amelyekről a honlapunkon tájékozódhat.

A táplálékintolerancia jellemzői, jelentőségük

A táplálékintoleranciák pathomechanizmus szerint való elkülönítésük alapján lehetnek nem immun közvetítettek, és immun közvetítettek. Előbbi csoportba tartoznak például az enzim működési zavarok, amikor az adott enzim minőségi vagy mennyiségi defektusa miatt alakulnak ki a tünetek (pl. laktóz intoleranciában a laktáz enzim, hisztamin intoleranciában a diamino-oxidáz enzim érintett), vagy a különböző tartósítószerek, gyógyszerek, toxinok által kiváltott intoleranciák. Az Aesku ételintolerancia panel ezekről nem szolgáltat információt, csak az immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.

A feltételezések szerint az immun közvetített táplálékintoleranciák esetében a bélfal károsodott permeabilitása (áteresztő képessége) miatt a részlegesen lebomlott táplálékok (fehérjék, nagy molekulájú szénhidrátok) is a keringésbe jutnak. Ezen anyagok ellen az immunrendszer táplálékspecifikus IgG-típusú ellenanyagokat termel, amelyek az egész szervezetet érintő, változatos klinikai tünetek megjelenéséhez vezethetnek. Ez a fokozott bél permeabilitás úgynevezett áteresztő bél szindróma kialakulásához vezet, melynek hátterében több okot feltételeznek (egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelések, bizonyos típusú fertőzések, élelmiszerekkel bevitt tartósítószerek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, pszichés stressz stb.). Ezek önállóan vagy együttesen is szerepet játszhatnak az életminőséget kedvezőtlen irányban befolyásoló tünetek megjelenésében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság). Ezek a tünetek - ellentétben az allergiás megbetegedésekkel, ahol a tünetek az étel elfogyasztása után azonnal jelentkeznek, IgE közvetített folyamatok és nem mennyiségfüggőek - az étel elfogyasztása után 12-48 órával mennyiségfüggő módon jelentkeznek, és IgG közvetített folyamatok.

A teszt jellemzői, a vizsgált ételtípusok

Az AESKU ételintolerancia teszt egy membrán alapú enzim immunesszé, amely pontosan, megbízhatóan méri a vérszérumban jelenlévő ételspecifikus IgG4 antitesteket.

A csomagban vizsgált ételtípusok

Aesku panel 1

Aesku panel 2

Aesku panel 3

Lazac

Tonhal

Ponty

Tőkehal

Pisztráng

Makréla

Lepényhal

Fekete tőkehal

Óriás rák

Tintahal

Hering

Lazac ikra

Ehető kék kagyló

Osztriga

Fekete kaviár

Polip

Garnélarák

Tengeri halkaviár

Sertéshús

Kacsahús

Nyúlhús

Marhahús

Csirkehús

Őzhús

Bárányhús

Pulykahús

Karfiol

Búza

Rozs

Vöröskáposzta

Zab

Hajdina

Tök

Tönköly

Árpa

Fehérbab

Amaránt

Durumbúza

Sárgadinnye

Sárgarépa

Köles

Articsóka

Uborka

Quinoa

Retek

Brokkoli

Glutén

Karalábé

Fokhagyma

Paradicsom

Póréhagyma

Kukorica

Hagyma

Avokádó

Fejes Káposzta

Cukkini

Torma

Zeller

Zöld olíva

Cikória

Édes csillagfürt

Lencse

Szójatej

Tojásfehérje

Zöldborsó

Parmezán

Tojássárgája

Zöldbab

Camambert

Gouda sajt

Tehéntej

Kecskesajt

Kazein

Juhtej

Edami sajt

Alma

Kecsketej

Ementali sajt

Narancs

Banán

Gruyere sajt

Szőlő

Kivi

Krémsajt

Őszibarack

Citrom

Málna

Mangó

Eper

Szilva

Mandula

Ananász

Sárgabarack

Mogyoró

Napraforgómag

Körte

Földimogyoró

Tökmag

Fekete áfonya

Dió

Mustár

Cseresznye

Pisztácia

Bazsalikom

Szeder

Kesudió

Gyömbér

Mandarin

Burgonya

Kávé

Petrezselyem

Sütőélesztő

Kakaó

Kardamom

Szójabab

Kétspórás csiperkegomba

Rozmaring

 

Rizs

Túró

 

Az ételintolerancia tesztek javallatának szakmai szempontjai

Az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok soha nem elsőként választandó diagnosztikai vizsgálatok!

Nagyon fontos tudni, hogy az IgG alapú intoleranciának nincsen köze az allergiához, az autoimmun betegségekhez (pl. lisztérzékenységhez) és egyéb nem immunológiai okú táplálékintoleranciához! Ezeket sajnálatos módon sokan helytelenül összemossák.

Az elvégzett vizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében az ezen a területen jártas gasztroenterológus szakorvos képes értékelni, mivel az eredmények korrekt értelmezéséhez nélkülözhetetlen a komplex, részletes kórelőzményi adatok, megelőző fizikális vizsgálatok és egyéb diagnosztikus eredmények ismerete és ezek megfelelő, hozzáértő szintézise.

Fontos figyelembe venni, hogy az egyes táplálékintolerancia tesztek módszertani különbségei miatt, azok eredményei egymással nem összevethetőek.

IgG [kUA/L]

Osztály

Eredmény

<0.35

0

Nincs detektálható ételspecifikus IgG4 koncentráció

0.35-0.7

1

Nagyon alacsony ételspecifikus IgG4 koncentráció

0.7-3.5

2

Alacsony ételspecifikus IgG4 koncentráció

3.5-17.5

17.5-50

3
4

Mérsékelten emelkedett ételspecifikus IgG4 koncentráció

50-100

>100

5

6

Nagyon emelkedett ételspecifikus IgG4 koncentráció

 

Vizsgálat előtti teendők - hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Könnyű, zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé, alkohol fogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.

A vélt intolerancia szerinti étkezés/diéta (adott tápanyag mellőzése az étkezés során) valamint a szteroid- és immunszuppresszív gyógyszerek szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét.

Vizsgálattal összefüggő egyéb laboratóriumi vizsgálatok

A tünetekkel összefüggésben az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok elvégzése előtt hasznos lehet differenciáldiagnosztikai szempontból egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzése.

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.