Ételintolerancia 240 laborcsomag
Milyen vizsgálatokat tartalmaz az Ételintolerancia 240 laborcsomag?
A 6 db különböző Aesku ételintolerancia panel egyenként 40 db ételtípust tartalmaz, így összesen 240 különböző ételtípus vizsgálatát tartalmazza.
Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?
Ha bizonyos meglévő tünetek hátterében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság) a leggondosabb orvosi vizsgálatok ellenére sem sikerül ismert organikus vagy funkcionális oko(ka)t találni. Ezen tünetek hátterében számos - jóval kézenfekvőbb - ok állhat, ezért azokat először ki kell zárni.
Mire kaphatunk választ ezekből a vizsgálatokból?
Immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.
Milyen esetben ne ezt a csomagot válassza?
- amennyiben ételallergia kivizsgálása a cél
- amennyiben cöliákia, vagy egyéb autoimmun betegség kivizsgálása a cél
- amennyiben laktózintolerancia kivizsgálása a cél
Ezen kórképek laboratóriumi diagnosztikájára szintén kínálunk megoldást, amelyekről a honlapunkon tájékozódhat.
A táplálékintolerancia jellemzői, jelentőségük
A táplálékintoleranciák pathomechanizmus szerint való elkülönítésük alapján lehetnek nem immun közvetítettek, és immun közvetítettek. Előbbi csoportba tartoznak például az enzim működési zavarok, amikor az adott enzim minőségi vagy mennyiségi defektusa miatt alakulnak ki a tünetek (pl. laktóz intoleranciában a laktáz enzim, hisztamin intoleranciában a diamino-oxidáz enzim érintett), vagy a különböző tartósítószerek, gyógyszerek, toxinok által kiváltott intoleranciák. Az Aesku ételintolerancia panel ezekről nem szolgáltat információt, csak az immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.
A feltételezések szerint az immun közvetített táplálékintoleranciák esetében a bélfal károsodott permeabilitása (áteresztő képessége) miatt a részlegesen lebomlott táplálékok (fehérjék, nagy molekulájú szénhidrátok) is a keringésbe jutnak. Ezen anyagok ellen az immunrendszer táplálékspecifikus IgG-típusú ellenanyagokat termel, amelyek az egész szervezetet érintő, változatos klinikai tünetek megjelenéséhez vezethetnek. Ez a fokozott bél permeabilitás úgynevezett áteresztő bél szindróma kialakulásához vezet, melynek hátterében több okot feltételeznek (egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelések, bizonyos típusú fertőzések, élelmiszerekkel bevitt tartósítószerek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, pszichés stressz stb.). Ezek önállóan vagy együttesen is szerepet játszhatnak az életminőséget kedvezőtlen irányban befolyásoló tünetek megjelenésében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság). Ezek a tünetek - ellentétben az allergiás megbetegedésekkel, ahol a tünetek az étel elfogyasztása után azonnal jelentkeznek, IgE közvetített folyamatok és nem mennyiségfüggőek - az étel elfogyasztása után 12-48 órával mennyiségfüggő módon jelentkeznek, és IgG közvetített folyamatok.
A teszt jellemzői, a vizsgált ételtípusok
Az AESKU ételintolerancia teszt egy membrán alapú enzim immunesszé, amely pontosan, megbízhatóan méri a vérszérumban jelenlévő ételspecifikus IgG4 antitesteket.
A csomagban vizsgált ételtípusok
Aesku panel 1 |
Aesku panel 2 |
Aesku panel 3 |
Aesku panel 4 |
Aesku panel 5 |
Aesku panel 6 |
Lazac |
Tonhal |
Ponty |
Csuka |
Süllő |
Nagy rombuszhal |
Tőkehal |
Pisztráng |
Makréla |
Szardínia |
Európai harcsa |
Szürke tőkehal |
Lepényhal |
Fekete tőkehal |
Óriás rák |
Sügér |
Szardella |
Nyelvhal |
Tintahal |
Hering |
Lazac ikra |
Laposhal |
Tengeri fülcsiga |
Foltos tőkehal |
Ehető kék kagyló |
Osztriga |
Fekete kaviár |
Gímszarvas |
Éticsiga |
Angolna |
Polip |
Garnélarák |
Tengeri halkaviár |
Borjúhús |
Liba |
Homár |
Sertéshús |
Kacsahús |
Nyúlhús |
Édeskömény |
Rebarbara |
Fésűkagyló |
Marhahús |
Csirkehús |
Őzhús |
Lóbab |
Fehérrépa |
Ló hús |
Bárányhús |
Pulykahús |
Karfiol |
Spenót |
Borsmustár |
Vaddisznó hús |
Búza |
Rozs |
Vöröskáposzta |
Kelkáposzta |
Kínai kel |
Fürj hús |
Zab |
Hajdina |
Tök |
Padlizsán |
Rókagomba |
Strucc hús |
Tönköly |
Árpa |
Fehérbab |
Répagyökér |
Vargánya |
Csicseriborsó |
Amaránt |
Durumbúza |
Sárgadinnye |
Spárga |
Laskagomba |
Szentjánoskenyérfa |
Sárgarépa |
Köles |
Articsóka |
Vesebab |
Shitake gomba |
Pomelo |
Uborka |
Quinoa |
Retek |
Fehér retek |
Lime |
Karórépa |
Brokkoli |
Glutén |
Karalábé |
Kelbimbó |
Homoktövis |
Kelkáposzta |
Fokhagyma |
Paradicsom |
Póréhagyma |
Papaya |
Licsi |
Saláta |
Kukorica |
Hagyma |
Avokádó |
Joghurt |
Datolyaszilva |
Csalán |
Fejes Káposzta |
Cukkini |
Torma |
Mozzarella |
Maracuja (passiógyümölcs) |
Medvehagyma |
Zeller |
Zöld olíva |
Cikória |
Tejszín |
Gránátalma |
Tárkony |
Édes csillagfürt |
Lencse |
Szójatej |
Kurd sajt |
Csipkebogyó |
Repcemag |
Tojásfehérje |
Zöldborsó |
Parmezán |
Nektarin |
Mézdinnye |
Mogyoróhagyma |
Tojássárgája |
Zöldbab |
Camambert |
Piros ribizli |
Méz |
Földi mandula |
Gouda sajt |
Tehéntej |
Kecskesajt |
Tőzegáfonya |
Kamutliszt |
Datolya |
Kazein |
Juhtej |
Edami sajt |
Grapefruit |
Tehéntej savó |
Kamilla tea |
Alma |
Kecsketej |
Ementali sajt |
Mazsola |
Borsmenta |
Fekete tea |
Narancs |
Banán |
Gruyere sajt |
Fekete ribizli |
Borsikafű |
Zöld tea |
Szőlő |
Kivi |
Krémsajt |
Görögdinnye |
Kömény |
Mungóbab |
Őszibarack |
Citrom |
Málna |
Pekándió |
Feketebors |
Édesgyökér |
Mangó |
Eper |
Szilva |
Brazildió |
Kapor |
Nádcukor |
Mandula |
Ananász |
Sárgabarack |
Kókuszdió |
Vanília |
Savanyú káposzta |
Mogyoró |
Napraforgómag |
Körte |
Fenyőmag |
Babérlevél |
Szegfűbors |
Földimogyoró |
Tökmag |
Fekete áfonya |
Makadámia dió |
Fahéj |
Curry por |
Dió |
Mustár |
Cseresznye |
Szerecsendió |
Citromfű |
Kömény |
Pisztácia |
Bazsalikom |
Szeder |
Közönséges kakukkfű |
Pitypang |
Kapribogyó |
Kesudió |
Gyömbér |
Mandarin |
Közönséges zsálya |
Szegfűszeg |
Macskamenta |
Burgonya |
Kávé |
Petrezselyem |
Koriander mag |
Mák |
Forralt tej |
Sütőélesztő |
Kakaó |
Kardamom |
Lenmag |
Tofu |
Bivalytej |
Szójabab |
Kétspórás csiperkegomba |
Rozmaring |
Szelídgesztenye |
Komló |
Sörélesztő |
|
Rizs |
Túró |
Tengeri moszat |
Maláta |
Gliadin |
Az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok soha nem elsőként választandó diagnosztikai vizsgálatok!
Nagyon fontos tudni, hogy az IgG alapú intoleranciának nincsen köze az allergiához, az autoimmun betegségekhez (pl. lisztérzékenységhez) és egyéb nem immunológiai okú táplálékintoleranciához! Ezeket sajnálatos módon sokan helytelenül összemossák.
Vizsgálati eredmények értékelési szempontjai
Az elvégzett vizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében az ezen a területen jártas gasztroenterológus szakorvos képes értékelni, mivel az eredmények korrekt értelmezéséhez nélkülözhetetlen a komplex, részletes kórelőzményi adatok, megelőző fizikális vizsgálatok és egyéb diagnosztikus eredmények ismerete és ezek megfelelő, hozzáértő szintézise.
Fontos figyelembe venni, hogy az egyes táplálékintolerancia tesztek módszertani különbségei miatt, azok eredményei egymással nem összevethetőek.
IgG [kUA/L] |
Osztály |
Eredmény |
<0.35 |
0 |
Nincs detektálható ételspecifikus IgG4 koncentráció |
0.35-0.7 |
1 |
Nagyon alacsony ételspecifikus IgG4 koncentráció |
0.7-3.5 |
2 |
Alacsony ételspecifikus IgG4 koncentráció |
3.5-17.5 17.5-50 |
3 |
Mérsékelten emelkedett ételspecifikus IgG4 koncentráció |
50-100 >100 |
5 6 |
Nagyon emelkedett ételspecifikus IgG4 koncentráció |
Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
Könnyű, zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé, alkohol fogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.
A vélt intolerancia szerinti étkezés/diéta (adott tápanyag mellőzése az étkezés során) valamint a szteroid- és immunszuppresszív gyógyszerek szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét!
Vizsgálattal összefüggő egyéb laboratóriumi vizsgálatok
A tünetekkel összefüggésben az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok elvégzése előtt hasznos lehet differenciáldiagnosztikai szempontból egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzése.
Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése
A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.