Ételintolerancia 240 laborcsomag

Ételintolerancia 240 laborcsomag

Milyen vizsgálatokat tartalmaz az Ételintolerancia 240 laborcsomag?

A 6 db különböző Aesku ételintolerancia panel egyenként 40 db ételtípust tartalmaz, így összesen 240 különböző ételtípus vizsgálatát tartalmazza.

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Ha bizonyos meglévő tünetek hátterében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság) a leggondosabb orvosi vizsgálatok ellenére sem sikerül ismert organikus vagy funkcionális oko(ka)t találni. Ezen tünetek hátterében számos - jóval kézenfekvőbb - ok állhat, ezért azokat először ki kell zárni.

Mire kaphatunk választ ezekből a vizsgálatokból?

Immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.

Milyen esetben ne ezt a csomagot válassza?

  • amennyiben ételallergia kivizsgálása a cél
  • amennyiben cöliákia, vagy egyéb autoimmun betegség kivizsgálása a cél
  • amennyiben laktózintolerancia kivizsgálása a cél

Ezen kórképek laboratóriumi diagnosztikájára szintén kínálunk megoldást, amelyekről a honlapunkon tájékozódhat.

A táplálékintolerancia jellemzői, jelentőségük

A táplálékintoleranciák pathomechanizmus szerint való elkülönítésük alapján lehetnek nem immun közvetítettek, és immun közvetítettek. Előbbi csoportba tartoznak például az enzim működési zavarok, amikor az adott enzim minőségi vagy mennyiségi defektusa miatt alakulnak ki a tünetek (pl. laktóz intoleranciában a laktáz enzim, hisztamin intoleranciában a diamino-oxidáz enzim érintett), vagy a különböző tartósítószerek, gyógyszerek, toxinok által kiváltott intoleranciák. Az Aesku ételintolerancia panel ezekről nem szolgáltat információt, csak az immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújthat segítséget.

A feltételezések szerint az immun közvetített táplálékintoleranciák esetében a bélfal károsodott permeabilitása (áteresztő képessége) miatt a részlegesen lebomlott táplálékok (fehérjék, nagy molekulájú szénhidrátok) is a keringésbe jutnak. Ezen anyagok ellen az immunrendszer táplálékspecifikus IgG-típusú ellenanyagokat termel, amelyek az egész szervezetet érintő, változatos klinikai tünetek megjelenéséhez vezethetnek. Ez a fokozott bél permeabilitás úgynevezett áteresztő bél szindróma kialakulásához vezet, melynek hátterében több okot feltételeznek (egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelések, bizonyos típusú fertőzések, élelmiszerekkel bevitt tartósítószerek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, pszichés stressz stb.). Ezek önállóan vagy együttesen is szerepet játszhatnak az életminőséget kedvezőtlen irányban befolyásoló tünetek megjelenésében (emésztőszervi panaszok, bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, fejfájás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság). Ezek a tünetek - ellentétben az allergiás megbetegedésekkel, ahol a tünetek az étel elfogyasztása után azonnal jelentkeznek, IgE közvetített folyamatok és nem mennyiségfüggőek - az étel elfogyasztása után 12-48 órával mennyiségfüggő módon jelentkeznek, és IgG közvetített folyamatok.

A teszt jellemzői, a vizsgált ételtípusok

Az AESKU ételintolerancia teszt egy membrán alapú enzim immunesszé, amely pontosan, megbízhatóan méri a vérszérumban jelenlévő ételspecifikus IgG4 antitesteket.

A csomagban vizsgált ételtípusok

Aesku panel 1

Aesku panel 2

Aesku panel 3

Aesku panel 4

Aesku panel 5

Aesku panel 6

Lazac

Tonhal

Ponty

Csuka

Süllő

Nagy rombuszhal

Tőkehal

Pisztráng

Makréla

Szardínia

Európai harcsa

Szürke tőkehal

Lepényhal

Fekete tőkehal

Óriás rák

Sügér

Szardella

Nyelvhal

Tintahal

Hering

Lazac ikra

Laposhal

Tengeri fülcsiga

Foltos tőkehal

Ehető kék kagyló

Osztriga

Fekete kaviár

Gímszarvas

Éticsiga

Angolna

Polip

Garnélarák

Tengeri halkaviár

Borjúhús

Liba

Homár

Sertéshús

Kacsahús

Nyúlhús

Édeskömény

Rebarbara

Fésűkagyló

Marhahús

Csirkehús

Őzhús

Lóbab

Fehérrépa

Ló hús

Bárányhús

Pulykahús

Karfiol

Spenót

Borsmustár

Vaddisznó hús

Búza

Rozs

Vöröskáposzta

Kelkáposzta

Kínai kel

Fürj hús

Zab

Hajdina

Tök

Padlizsán

Rókagomba

Strucc hús

Tönköly

Árpa

Fehérbab

Répagyökér

Vargánya

Csicseriborsó

Amaránt

Durumbúza

Sárgadinnye

Spárga

Laskagomba

Szentjánoskenyérfa

Sárgarépa

Köles

Articsóka

Vesebab

Shitake gomba

Pomelo

Uborka

Quinoa

Retek

Fehér retek

Lime

Karórépa

Brokkoli

Glutén

Karalábé

Kelbimbó

Homoktövis

Kelkáposzta

Fokhagyma

Paradicsom

Póréhagyma

Papaya

Licsi

Saláta

Kukorica

Hagyma

Avokádó

Joghurt

Datolyaszilva

Csalán

Fejes Káposzta

Cukkini

Torma

Mozzarella

Maracuja (passiógyümölcs)

Medvehagyma

Zeller

Zöld olíva

Cikória

Tejszín

Gránátalma

Tárkony

Édes csillagfürt

Lencse

Szójatej

Kurd sajt

Csipkebogyó

Repcemag

Tojásfehérje

Zöldborsó

Parmezán

Nektarin

Mézdinnye

Mogyoróhagyma

Tojássárgája

Zöldbab

Camambert

Piros ribizli

Méz

Földi mandula

Gouda sajt

Tehéntej

Kecskesajt

Tőzegáfonya

Kamutliszt

Datolya

Kazein

Juhtej

Edami sajt

Grapefruit

Tehéntej savó

Kamilla tea

Alma

Kecsketej

Ementali sajt

Mazsola

Borsmenta

Fekete tea

Narancs

Banán

Gruyere sajt

Fekete ribizli

Borsikafű

Zöld tea

Szőlő

Kivi

Krémsajt

Görögdinnye

Kömény

Mungóbab

Őszibarack

Citrom

Málna

Pekándió

Feketebors

Édesgyökér

Mangó

Eper

Szilva

Brazildió

Kapor

Nádcukor

Mandula

Ananász

Sárgabarack

Kókuszdió

Vanília

Savanyú káposzta

Mogyoró

Napraforgómag

Körte

Fenyőmag

Babérlevél

Szegfűbors

Földimogyoró

Tökmag

Fekete áfonya

Makadámia dió

Fahéj

Curry por

Dió

Mustár

Cseresznye

Szerecsendió

Citromfű

Kömény

Pisztácia

Bazsalikom

Szeder

Közönséges kakukkfű

Pitypang

Kapribogyó

Kesudió

Gyömbér

Mandarin

Közönséges zsálya

Szegfűszeg

Macskamenta

Burgonya

Kávé

Petrezselyem

Koriander mag

Mák

Forralt tej

Sütőélesztő

Kakaó

Kardamom

Lenmag

Tofu

Bivalytej

Szójabab

Kétspórás csiperkegomba

Rozmaring

Szelídgesztenye

Komló

Sörélesztő

 

Rizs

Túró

Tengeri moszat

Maláta

Gliadin

 

Az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok soha nem elsőként választandó diagnosztikai vizsgálatok!

Nagyon fontos tudni, hogy az IgG alapú intoleranciának nincsen köze az allergiához, az autoimmun betegségekhez (pl. lisztérzékenységhez) és egyéb nem immunológiai okú táplálékintoleranciához! Ezeket sajnálatos módon sokan helytelenül összemossák.

Vizsgálati eredmények értékelési szempontjai

Az elvégzett vizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében az ezen a területen jártas gasztroenterológus szakorvos képes értékelni, mivel az eredmények korrekt értelmezéséhez nélkülözhetetlen a komplex, részletes kórelőzményi adatok, megelőző fizikális vizsgálatok és egyéb diagnosztikus eredmények ismerete és ezek megfelelő, hozzáértő szintézise.

Fontos figyelembe venni, hogy az egyes táplálékintolerancia tesztek módszertani különbségei miatt, azok eredményei egymással nem összevethetőek.

IgG [kUA/L]

Osztály

Eredmény

<0.35

0

Nincs detektálható ételspecifikus IgG4 koncentráció

0.35-0.7

1

Nagyon alacsony ételspecifikus IgG4 koncentráció

0.7-3.5

2

Alacsony ételspecifikus IgG4 koncentráció

3.5-17.5

17.5-50

3
4

Mérsékelten emelkedett ételspecifikus IgG4 koncentráció

50-100

>100

5

6

Nagyon emelkedett ételspecifikus IgG4 koncentráció

 

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Könnyű, zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé, alkohol fogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.

A vélt intolerancia szerinti étkezés/diéta (adott tápanyag mellőzése az étkezés során) valamint a szteroid- és immunszuppresszív gyógyszerek szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét!

Vizsgálattal összefüggő egyéb laboratóriumi vizsgálatok

A tünetekkel összefüggésben az IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok elvégzése előtt hasznos lehet differenciáldiagnosztikai szempontból egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzése.

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.