Hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat

Hallja, de nem érti a beszédet?


A hallásveszteség nem csupán kommunikációs probléma, hiszen a hallásveszteséggel egymást erősítő folyamatok láncolata indul el. Akinek hallásproblémája van, gyakran kerülni kezdi a társas kapcsolatokat, hiszen a megértés zavara megnehezíti az elhangzottak értelmezését. Az elszigetelődés már önmagában is káros tényező, a kevesebb ugyanis lassan, de biztosan az agyállomány, a neurális hálózat sorvadásához vezet. A beszéd értelmezése edzésben tartja az agyat, javítja a kognitív funkciókat. Beszédhangok hiányában az agy szerkezete hosszú távon biztosan károsodik.
Ne hagyja veszni családi kapcsolatait, ne hagyja veszni a minőségi, értékes, közösen megélt pillanatok lehetőségét!


Fülzúgás keseríti meg életét, vagy szédül?


A fülzúgás, a szédülés hátterében számos esetben központi idegrendszeri, vagy perifériás kórképek állnak, melyek első szűrője lehet a hallásküszöb felvétele. A hallásvizsgálati eredmény birtokában tudunk javaslatot adni, hogy milyen vizsgálatokra lehet még szüksége.

Kicsik esetében általában a szülők azok, akik észlelik, ha a gyermek hallásával valami probléma van.
A gyermek többször kérdez vissza, hangosabban szól a televízió. Az esetek túlnyomó részében ilyenkor középfül eredetű folyamatok, felső légúti fertőzések szövődménye állnak a háttérben. Idejében felismerve a középfülben, a dobhártya mögött felgyülemlett savós, izzadmányos folyamatokat ma már gyógyszeres terápiával, vagy egy egyszerű beavatkozással képesek vagyunk kezelni és megszüntetni. Ha a problémát nem észlelik idejében és nem kezelik, elindulhat egy, a későbbiekben állandóan visszatérő panaszokat okozó folyamat, mely maradandó halláscsökkenést eredményez. Az normális beszédfejlődéshez elengedhetetlen a hallórendszer megfelelő állapota, az ép hallás. A fül a „bejárat”, mely ha zárva van, vagy csak félig van nyitva, az információk nem vagy csak részben jutnak el az agyig. Ezért fontos, hogy a fül rendesen működjön. Hogy a hallórendszer mely területét érinti zavar, egyszerű vizsgálatokkal felderíthető és megtehetők a megfelelő lépések a kiváltó okok megszüntetése érdekében.

Audiológiai szakrendelésünkön egyaránt végzünk gyermek és felnőtt audiológiai vizsgálatot is, keressenek minket bizalommal.