Idegsérülések

Kéz és ujj idegsérülések műtéti kezelése | TritonLife

A kéz és az ujj motoros és érzőidegeinek sérülése különböző módokon történhet (átmetszés, nyomás stb.), az életminőséget negatívan befolyásoló tüneteket okozva. Utóbbiak megszüntetése, valamint a maradandó károsodások megelőzése érdekében mielőbbi helyreállító műtét szükséges.

Mi történik a kézben és az ujjaknál idegsérülések esetén?

Az ideg sérülése következtében a gerincvelőből és a gerincvelőbe menő ingerek átvitele megszűnik, emiatt pedig az izmok működése elégtelenné válik és az érintett területen érzéskiesés alakul ki.

Az ideg átmetszése során a sérüléstől távoli idegrostok elhalnak, a külső idegburok azonban ép marad. A sebközeli rostok nem halnak el, így idővel gyógyulni kezdenek. Amennyiben az idegburok is károsodott, a növekvő idegrostok a sérült részen egy fájdalmas, tapintáskor szúró érzést okozó gömbszerű heggé, úgynevezett neuromává alakulnak.

Tünetek idegsérülések esetén

A kéz és ujj idegsérülések tünetei közé tartozik a beidegzett terület érzészavara vagy az érintett izmok bénulása.

Egyéb tünete lehet még a csökkent tapintás- és hőérzés, az ujjak nehezített mozgatása, az izmok sorvadása, valamint az érintett kéz szorítóerejének csökkenése. Az érzőidegek sérülése esetén, az érintett terület érzéketlensége miatt a betegnek vigyáznia kell, hogy ne sérüljenek.) meg az ujjai (szúrás, vágás, égés, fagyás stb.).

Hogyan történik az idegsérülések műtéti kezelése?

A maradandó károsodások megelőzése érdekében mihamarabb szükség van a sebészi beavatkozásra. A sérült ideget helyreállító műtét során a kézsebész szakorvos az idegrostok burkát összevarrja, melynek eredményeképpen az idegrostok belenőnek a burokba.

Amennyiben szennyezett, traumás vagy roncsolt a seb, az idegvarratot a teljes sebgyógyulást követően végzi el a sebész. Ha az idegvégek nem varrhatók össze, egy idegdarabot ültetnek be a hiány helyére, melyet a szervezet más területéről távolítanak el (emiatt azon a területen maradandó érzéskiesés alakulhat ki).

A helyreállító műtét után az ideg körülbelül 3-4 hét múlva kezd gyógyulni (az ujjbegyek zsibbadása és a tűszúrásra hasonlító érzések gyakoriak, de ez a gyógyulás jele). Az érintett ideg havonta átlagosan 2-3 centiméternyit nő, bár számos tényező (például a beteg életkora, a sérülés helye, a seb és az ideg jellege) befolyásolhatja a gyógyulás folyamatát. Optimális esetben az operáció után akár egy év is szükséges, amíg az érzés visszatér az ujjbegyekbe.

A kéz és ujj idegsérülések műtéti kezelését követően, az ideg gyógyulása után újra meg kell tanulni a tapintást, az érzést és a különböző mozgásokat.

Kéz ujj idegsérülése utáni állapot (neuroma) 200 000 Ft
Ujj idegek sérülése 250 000 Ft
Kéz ujj idegsérülése utáni állapot 300 000 Ft
Csukló és alkar nagy idegeinek sérülése 350 000 Ft

 

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek