Inkontinencia vizsgálat

Egyes szakemberek szerint a 30 év feletti női lakosság kb. 30%-ának már volt úgy nevezett inkontinens epizódja, illetve érintett valamilyen mértékben. Ez a szám sajnos az életkor előre haladtával egyre nagyobb és az esetek súlyosságának a fokozódása is megfigyelhető.

inkontinencia, vizeletcsepegés

De mi az az inkontinencia?

Az inkontinencia nem betegség, hanem egy tünet, amely a vizelet csepegésében nyilvánul meg. Ezt a csepegést az egyén nem tudja kontrollálni, így sokszor kellemetlen helyzetbe kerülhet. Azon túl, hogy kínos szituációkat eredményezhet, befolyásolja a szexuális életet, a társasági életet és az egyén általános közérzetét. A félelem, hogy más számára is észrevehetővé válik a vizeletcsepegés, átszőheti a mindennapokat, amely szinte ellehetetleníti a munkavégzést és a kikapcsolódást egyaránt. Az egyén bezárkózhat és ennek negatív lelki és szociális következményei lehetnek.

Szerencsére kezelhető a tünet, sok esetben teljesen meg is szüntethető. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy amint tapasztaljuk a tüneteket, azonnal szakemberhez forduljunk. A pelenkák, a női betétek használata nem jelenthet végleges megoldást! Amellett hogy drága, látható lehet a viselete, nem szagtalan, bőrproblémákhoz vezethet. A felázott bőrön gyulladások léphetnek fel.

Okok

A probléma hátterében többféle okok állhatnak. Ezek az okok lehetnek szervi, de lelki eredetűek is. Leggyakrabban a szülés után, illetve a kor előrehaladtával a kismedence izmainak gyengülése következtében figyelhető meg a jelenség.

Típusai

Stressz vagy terheléses inkontinencia

Oka az elégtelen húgycsőzáró mechanizmus. Ez a medencefenék izmainak gyengeségével függ össze. A hasűri nyomás emelkedésekor (köhögés, nevetés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése) a hólyagra áttevődő teher már soknak bizonyul, a húgycső „elenged”, kiengedi a vizeletet. Hajlamosító tényezők:

 • elhízás
 • a többszörös hüvelyi szülés
 • öröklött kötőszöveti gyengeség
 • tartós hormonhiányos állapot, amikor a szövetek rugalmassága a sejtek belső nyomása a szervezet minden területén csökken.

Kezelése az elősegítő-kiváltó okok lehetőség szerinti kiküszöbölésével, a szöveti rugalmasság javításával, az izomerő fokozásával lehetséges. Ez utóbbi a gyakorlatban a kismedencei izmok erősítését, azaz az intimtornát jelenti. Ha ezek az úgynevezett konzervatív kezelések eredménytelenek, műtéti megoldást javasol a szakorvos.

Késztetéses vagy sürgősségi (urge) inkontinencia

Ebben az esetben az inger arra kényszeríti a beteget, hogy amikor az jelentkezik, azonnal vizeljen. A záróizom ép lehet, de addig sem tudja tartani a vizeletet sokszor, amíg a mellékhelyiséghez ér. Gyakori, rövid időközönként jelentkező vizelési inger jellemzi, éjszakai felkelésekkel. A hólyag nem tud a korábbi befogadó képességével működni, már kis telítettség esetén is jelentkezik a vizelési inger. Az ilyen emberek naponta 10-20-szor járnak vizelni, mindig ügyelnek arra, hogy legyen a közelben WC. Egy idő után ez a napi életvitelt jelentősen befolyásolja.

Oka a hólyag falának, nyálkahártyájának fokozott érzékenysége, ingerlékenysége.

Megelőzése a vizelettel kiválasztódó, ott koncentrálódó, a hólyag belsejét irritáló anyagok (erős fűszerek, nikotin, alkohol, koffein) bevitelének csökkentésével, lehetséges. A már állandósult tünetek kezelése gyógyszeresen történik. 

Kezelés

Az inkontinencia kezelése egy alapos nőgyógyászati vizsgálattal kezdődik. A panaszok kikérdezése után a szakember medencefenék ultrahangot végez. A medencefenék ultrahanghoz hozzátartozik, hogy mind a hasi oldalról, mind a hüvelyi oldalról feltérképezi a kismedencei szerveket. Hasi ultrahanggal vizsgálja a húgyhólyagot, annak alakját, falának vastagságát és a vesét. A hüvelyi ultrahanggal betekintést nyer az orvos a húgycső, a hüvely és kismedencei izomzat állapotáról. A vizsgálatokból kapott eredmények alapján a szakember már látja, hogy milyen beavatkozásra van szükség a tünetek megszüntetése érdekében.

Enyhe és középsúlyos esetekben enyhítheti, néha meg is szüntetheti a tüneteket, ha változtatunk életmódunkon, elhagyjuk rossz szokásainkat:

 • Rendszeres időközönként-folyadék beviteltől függően minden második, harmadik órában-ürítsük ki hólyagunkat
 • Sajátítsuk el és végezzünk rendszeresen intimtorna gyakorlatokat
 • Kerüljük a hólyagot irritáló alkohol és koffein tartalmú, szénsavas italokat
 • Igyunk napi legalább 2 liter folyadékot, mely megóv bennünket e vizelet besűrűsödésével járó hólyag irritációktól
 • Csökkentsük a testsúlyunkat
 • Kerüljük a nehéz tárgyak emelését, a hasprés fokozásával járó fizikai munkát
 • Mozogjunk rendszeresen
 • Ne üljünk hideg kőre, székre
 • Erős vizelési inger esetén ne fussunk, mert a rázkódás is nyomást gyakorol a hólyagra, és elő segíti a vizelet elcseppenését

Súlyos esetben a legtöbbször csak műtéti úton érhetjük el a kívánt eredményt:

Izolált stressz inkontinencia műtét: egy szalaggal megemeljük a húgycső alatti területet, így annak záróizma nem nyílik szét a húgyhólyagban gyülekező vizelet nyomásának hatására.