Kis Rutin laborpanel

Kis Rutin laborpanel

A KIS RUTIN LABORPANEL egy általános képet ad a legalapvetőbb szervezetben zajló folyamatokról, szükség szerint kiegészíthető egyéb vizsgálati elemekkel, nagyobb vizsgálati csomagokkal.

A rutin vérkép egy általános laboratóriumi vizsgálat, melynek rendszeres ellenőrzésével monitorozható egészségügyi jóllétünk. A csomag tesztjeinek segítségével felmérhető az aktuális egészségi állapot, információt ad a szervezetben zajló biokémiai folyamatokról, változásokról, alapul szolgál a lehetséges életmódbeli változtatásokhoz, terápiákhoz. Fontos eszköz a prevencióban, az egészségmegőrzésben és a diagnosztikában. Lehetővé teszi a betegségek korai felismerését, még akár a tünetek megjelenése előtt.

 

Mit tartalmaz a laborcsomag?

A kis rutin vizsgálati csomag elemei a szervezetben zajló számos élettani folyamatról nyújtanak tájékoztatást.

  • A vérkép automatával (mennyiségi és minőségi paraméterek) sok paramétert tartalmazó, összetett vizsgálat, amely a vér különböző alakos elemeit jellemzi a vérsejtek automatizált megszámlálásával, így információt ad a keringő fehérvérsejt, vörösvértest és vérlemezke populációkról. A fehérvérsejtek elsősorban a szervezet védekezőfunkcióiban játszanak szerepet, kóros értékeik mikrobiális fertőzésekre, gyulladásra, de daganatokra és ezek kezelésére is utalhat.
  • A vörösvérsejt süllyedés emelkedett szintje patológiás állapotokra hívhatja fel a figyelmet, utalhat a szervezetben fennálló idült és heveny gyulladásokra, fertőzésekre, autoimmum betegségekre, tumorok jelenlétére, ízületi gyulladásra. Önmagában diagnózis felállítására nem alkalmas, jelzésértékű az orvos számára további vizsgálatok szükségességére. Ezenkívűl segítség a már meglévő gyulladásos betegség lefolyásának követésére.
  • Protrombin, INR: a vér alvadékonyságáról illetve a véralvadást szabályzó enzimrendszer működéséről tájékoztat. A vizsgálat felhívhatja a figyelmet vérzési rendellenességekre, illetve rendszeres ellenőrzése segíti az orvost kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszerek kontrollálásánál. A vizsgálat megadja, mennyi idő tellik el (másodperc) az alvadási folyamat beindulásától az alvadék képződéséig. Májban képződő fehérje, így a máj funkcionális zavarai esetén kóros eredményt tapasztalhatunk. A teszt elvégzése műtétek előtt a vérzési rizikó kiszűréséhez elengedhetetlen.
  • A Nátrium, Kálium ionkoncentráció értékek informálnak a szervezet víz, -és elektrolit-háztartásával kapcsolatosan, mindkettő kiemelt szerepet játszik az ideg- és izomműködésekben, az ingerületátvitelben. Eltéréseik komoly, kivizsgálandó egészségügyi problémákra hívhatják fel a figyelmet, mint például vese,-és szívbetegségek.
  • A csomag tartalmaz májfunkciós vizsgálatokat: Bilirubin totál, Bilirubin direkt, Alkalikus foszfatáz (ALP), Gamma-GT (GGT). Jelez a máj gyulladásos betegségeinél, szövettani károsodásnál, epekiválasztás zavaránál, a májszövetet esetlegesen károsító anyagok hatásáról.
  • A kiválasztószervrendszer, a vese és a húgyutak állapotáról adnak képet a kreatinin (+ eGFR),  Karbamid vizsgálatok. Felhívják a figyelmet a vesefunkciók esetleges beszűkülésére.
  • A kis rutin laborvizsgálat része a szénhidrátanyagcsere működését jelző szérum Glükóz. Referenstartománytól eltérő érték esetén további laboratóriumi tesztek állnak rendelkezésre az anyagcserezavar tisztázására. A vizsgálat segít a cukorbetegség (diabetes mellitus), Inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma diagnosztizálásában.
  • GOT (ASAT), GPT (ALAT), Laktát dehidrogenáz (LDH): Az emelkedett értékek jelezhetnek szívinfarktust, májgyulladást, izomsérülést, illetve tumor jelenlétét. A vizsgálat az idült vagy krónikus szövetkárosodás helyének és okának felderítését és nyomonkövetését is elősegítheti.
  • Vizelet általános + üledék vizsgálat során a kiválasztásnál keletkező analitokból a szervezet általános egyensúlyi folyamataira következtethetünk, és információk nyerhetők a vese, a húgyutak és a húgyhólyag, valamint a vizeletelvezető rendszer betegségeire vonatkozóan is, felhívhatja a figyelmet további laboratóriumi tesztek, több vizsgálati elemet tartalmazó csomagok elvégzésének szükségességére.

 

Mikor és kiknek érdemes ezt a csomagot választani?

Megelőző szűrésként javasolt évente legalább egyszer néhány átfogó laborvizsgálatot nézetni. A rendszeres vérképvizsgálatok hozzájárulhatnak a különböző egészségügyi problémák megelőzéséhez, és lehetővé teszik az időbeni beavatkozást és a megelőző kezelést.

Az időben felismert állapotváltozás még a tünetek megjelenése előtt felhívhatja a figyelmet a szükséges életmódbeli változtatásokra, lehetséges táplálkozásbeli hiányállapotok kezelésére. Az időben megkezdett beavatkozással sikeresebb állapotjavulás várható.

A rutin vérkép önmagában is diagnosztikus értékű lehet a klinikai állapot ismeretében. Gyors információt szolgáltat a kezelőorvosnak, segítve a pontos kórisme felállítását, a megfelelő kezelés meghatározását. Az eredmények értékelése szakorvosi konzultáció alkalmával történik.

Szintén fontos eszköz a kezelés nyomonkövetésében. A rendszeresen ellenőriztetett laboratóriumi paraméterek információt adnak az egészségi állapot változásáról, a kezelés hatásosságáról, a terápia sikerességéről.


Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Vérvételre reggel, éhgyomri állapotban kerüljön sor. Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése fontos. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.


Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk, keresse fel leletével kezelőorvosát.

 

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

Vérkép automatával, Vörösvérsejt süllyedés, Protrombin INR profil, Nátrium, Kálium, Bilirubin totál, Bilirubin direkt, Alkalikus foszfatáz (ALP), Gamma-GT (GGT), Kreatinin (+ eGFR), Karbamid, Glükóz (NaF), GOT (ASAT), GPT (ALAT), Laktát dehidrogenáz (LDH), Vizelet általános + üledék

 

Foglaljon időpontot!

A vizsgálatra a TritonLife és TritonLabs valamennyi vérvételi pontján foglalhat időpontot, országszerte. A laborpanel ára a vérvételi és mintakezelési díjat nem tartalmazza.