Laborvizsgálatok és vérvétel gyermekeknek

Laborvizsgálatok és vérvétel gyermekeknek

Vérvétel a lehető legkíméletesebben

A vérvétel még a felnőttek számára is sokszor kellemetlen, a gyermekek többségének maga a mumus: fájdalmas, szorongással teli helyzet. Ha már kikerülni nem tudjuk, hozzuk ki belőle a legjobbat: tegyük a lehető legbarátságosabbá a laborvizsgálatot. A Medikidsben ezért

 • a vérvétel fájdalommentességére törekszünk: a szúrás előtt érzéstelenítő krémmel minimalizáljuk a vérvétel kellemetlenségét – krém segítségével a bőr felszíni érzéstelenítését végezzük a szúrás előtt.
 • a vérvételt tapasztalt gyermekasszisztens végzi: a felnőttekénél jóval vékonyabb és érzékenyebb gyermekvénák speciális figyelmet, tudást és rutint igényelnek – munkatársaink többéves kórházi szakmai tapasztalattal (többek között PIC újszülött osztályos tapasztalattal) rendelkeznek, kimondottan gyermekekre specializálva.
 • nem kell sorban állnia, várakoznia: egyeztessen előre időpontot munkatársainkkal online, vagy telefonon.
 • nincs szüksége beutalóra, hogy bármilyen laborvizsgálatot elvégezzünk.
 • a laborvizsgálatok eredményeit elküldjük e-mail-ben.

A TritonLife Medikids Gyermekorvosi Központban a teljes laborvizsgálati mintavétel paletta rendelkezésére áll. Emellett teljes vérkép, vizeletvizsgálat, és mikrobiológiai mintavételre is van lehetőség. Diagnosztikai lehetőségeink a rutin jellegű vizsgálatoktól a speciális diagnosztikai módszerekig terjednek.


További laborvizsgálatok
 • H2- kilégzés teszt
  Hidrogén kilégzési vizsgálattal, a lactóz és fruktóz intolerancia fennállását mutatjuk ki, mely során a tápcsatornából felszabaduló hidrogén szintjét mérjük. A vizsgálat különböző felszívódási zavarok diagnosztikájában is alkalmazható.C13-urea kilégzési teszt ● Helicobacter pylori bakterium fertőzés kimutatásának diagnosztikai módszere. A gasztroenterológiai szakvizsgálataink során kerül leggyakrabban alkalmazásra, de más orvos javaslatára kizárólag erre a vizsgálatra is lehet regisztrálni.
 • Prick teszt
  Táplálkozási és légúti allergia kimutatására szolgáló bőrpróba. A pulmonológiai és a gasztroenterológiai szakvizsgálatok során kerül leggyakrabban alkalmazásra.
Vérvételre, labordiagnosztikai mintavételre, kérjük, telefonon foglaljon időpontot!

 

A laborvizsgálati árak a linkre kattintva tekinthetők meg: Laborárak

Speciális vérvételi díj és leletkezelési költség: 4.990 Ft

Hogyan készüljön laborvizsgálatokra, mire figyeljen vérvétel előtt?

Mikor történik éhgyomorra a vérvétel, és milyen esetekben ehet, ihat előtte? Hogyan készüljön fel (készítse fel a gyermeket) kilégzési tesztekre? Mit fontos tudni Prick tesztek elvégzése előtt? Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Laktóz teszt

A vizsgálat során éhgyomorra, majd a 2,5 dl folyadék elfogyasztása után 3 órán keresztül meghatározott időnként egy gépbe kell fújni. A gyermek a vizsgálatot megelőző 2 napban kerülje a tejet, tejterméket a puffasztó ételeket (k betűs zöldségek, hüvelyesek, magvak, gyümölcsök) és a cukros- szénsavas üdítőket. Csecsemők esetén (12 hónapos kor alatt) cumisüveget hozzanak magukkal, hogy abból tudják meginni a feloldott lactost. Éhgyomorra kell jönni (enni, inni) fogat mosni, szájat öblíteni sem lehet. A vizsgálatra érdemes előre felkészíteni a gyermeket: gépbe kell majd fújnia, a fújást érdemes gyakoroltatni vele (fújjon el gyertyát, fújjon le lapot az asztalról, vegyen nagy levegőt tartsa bent 3 másodpercig, majd fújja ki erősen).

Fruktóz teszt

A vizsgálat során éhgyomorra, majd a 2,5 dl folyadék elfogyasztása után 3 órán keresztül meghatározott időnként egy gépbe kell fújni. A gyermek a vizsgálatot megelőző 2 napban kerülje a gyümölcsöt, a puffasztó ételeket (k betűs zöldségek, hüvelyesek, magvak, gyümölcsök) és a cukros- szénsavas üdítőket. Éhgyomorra kell jönni (enni, inni) fogat mosni, szájat öblíteni sem lehet. A vizsgálatra érdemes előre felkészíteni a gyermeket: gépbe kell majd fújnia, a fújást érdemes gyakoroltatni vele (fújjon el gyertyát, fújjon le lapot az asztalról, vegyen nagy levegőt tartsa bent 3 másodpercig, majd fújja ki erősen).

A vizsgálat nem végezhető el: akut betegség (pld.: hasmenés, hányás, felső légúti hurut, lázas állapot…) esetén; antibiotikum szedése mellett, illetve 10 napon belül történő antibiotikum szedés esetén sem; amennyiben a gyermek evett, ivott (akár egy kortyot is) a vizsgálat nem végezhető el, így új időpontban kell elvégezni a vizsgálatot.

UBT teszt

A vizsgálat során éhgyomorral (csecsemők esetén minimum 4-5 óra éhezés), fogmosás nélkül kell jönni, 6 hét antibiotikum mentes időszak szükséges. A páciens éhgyomorral érkezik, felfúj egy „lufit” majd feloldjuk neki almalében a megfelelő tablettát (3-5 percig oldódik), ennek majd a megivása után fél órával szintén fel kell fújnia egy másik lufit.

Cukorterhelés

A vizsgálat éhgyomorra történik (csecsemők esetén minimum 4-5 óra éhezés), a páciens előtte csak vizet ihat, de azt ajánlott bőségesen. A vizsgálat során a súlyára kiszámolt mennyiségű cukoroldatot kell meginnia, miután már megtörtént a vérvétel. A cukorterhelést branül használatával végezzük, ezzel csökkentve a szúrások számát. Amennyiben a branül behelyezése nem sikerül, a meghatározott időkben szúrjuk a gyermeket. A vérvétel előtt Emla fájdalomcsillapító krémmel kenjük be a szúrni szánt területet.

Prick teszt

A vizsgálatot allergológus, gasztroenterológus illetve pulmonológus orvos végzi. A bőrre csepegtetnek allergéneket, ezen a felületen megkarcolják a bőrt, a bőr szöveteibe  allergén anyagot juttatva, így ha a páciens érzékeny az allergénre, akkor piros lesz és viszketni fog az érintett bőrfelület. A vizsgálatot elvégzéséhez szükséges, hogy a páciens legalább 2 hétig ne szedjen antihisztamint. A vizsgálat ideje kb 15 perc.

Egyéb éhgyomros vizsgálatok: vércukor, vérzsírok (koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin).

Javasolt, de nem feltétel az éhgyomrosság: májfunkció (GOT, GPT, Gamma GT, bilirubin, ALP, LDH), vas, transzferrin, ferritin. Ebben az esetben az eredmény értékelésénél veszik figyelembe, hogy éhgyomorra történt-e a vérvétel. Csecsemőknél (anyatejes és tápszeres táplálás) kb. 3 órás éhezés számít éhgyomornak.