Lisztérzékenység / cöliákia panel
Milyen vizsgálatokat tartalmaz a cöliákia panel?
- Szöveti transzglutamináz (tTG) IgA
- Szöveti transzglutamináz (tTG) IgG
- Endomizium autoantitestek (EMA) IgA
- Endomízium autoantitestek (EMA) IgG
Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?
- cöliákia szűrésére
- amennyiben tünetek alapján felmerül cöliákia gyanúja
- kórelőzményben szereplő ismert cöliákiában szenvedő családtag
- differenciáldiagnosztikai célból pl. felszívódási zavar esetén
- olyan betegek időszakos szűrése, akikben a cöliákia kialakulásának emelkedett kockázata van : ismert autoimmun pajzsmirigybetegség, I-es típusú diabétesz, Down szindróma, Turner szindróma, Totál IgA hiány
- cöliákiás betegek gluténmentes diétájának ellenőrzése
Mire kaphatunk választ ezekből a vizsgálatokból?
- A diagnosztikus küszöbértéket meghaladó tTGA IgA-szintek valamint az EMA IgA pozitivitása lisztérzékenységre utalnak.
- IgA hiányos páciensek esetében a diagnosztikus küszöbértéket meghaladó tTGA IgG-szintek valamint az EMA IgG pozitivitása lisztérzékenységre utalnak.
- Már ismert lisztérzékeny betegek esetében a gluténmentes diéta hatásosságára kaphatunk választ.
Milyen esetben ne ezt a panelt válassza?
- Amennyiben ételallergia kivizsgálás a cél
- Amennyiben ételintolerancia kivizsgálása a cél
- Amennyiben laktózintolerancia kivizsgálása a cél
Ezen kórképek laboratóriumi diagnosztikájára szintén kínálunk megoldást, amelyekről a honlapunkon tájékozódhat.
Vizsgálatok jellemzői, jelentőségük
A szöveti transz-glutamináz (tTG) egy kálciumfüggő citoplazmatikus enzim, amely minden szövetben jelen van ( a bélben nagyobb mennyiségben) , és a károsodott sejtekből szabadul fel. A tTG fő funkciója a glutamin oldalláncok lizinnel való végleges keresztkötése. Lizinmaradványok hiányában a glutamin oldalláncok deaminálódnak (pl. gliadin által), glutaminsavat eredményezve. A gliadin de-amidálása megváltoztatja a töltést, ami lehetővé teszi a hatékonyabb prezentációt az MHC-komplexen keresztül és ez fokozott T-sejtválaszt eredményez a cöliákiás betegeknél. A de-amidált gluténpeptidek keresztkötődnek a tTG-vel, ami autoimmun választ indukál a tTG-re vagy neoantigénekre genetikailag arra fogékony embereknél.
A gluténérzékeny betegség kialakulásában a tTG három izoenzimje játszik szerepet: A szöveti transzglutamináz (tTG1 vagy tTG2) a cöliákia, az epidermális transzglutamináz (eTG vagy eTG3) a dermatitis herpetiformis, és a neuronális transzglutamináz (TG6) a glutén ataxia kialakulásában.
A tTGA IgA emelkedett koncentrációja korrelál a szövettani eltérések súlyosságával. A vizsgálat gyártója által meghatározott diagnosztikus küszöbértéket meghaladó tTGA IgA-szintek cöliákiára utalnak, és a megfelelő jellegzetes szövettani eltérésekkel járhatnak együtt Ha a betegek betartják a gluténmentes étrendet, a tTGA IgA-szinteknek 6-12 hónapon belül csökkenniük kell és a szövettani eltérések visszafejlődnek. A tTGA IgA jósló értékkel bír, mivel már évekkel a cöliákia klinikai megjelenése előtt emelkedett lehet.
Jelentős tTGA-szinteket találunk dermatitis herpetiformisban is. Az epidermális tTG és a szöveti tTG között nagyfokú szekvencia-homológia van.
A tTGA IgA antitesteket kimutató teszt diagnosztikus érzékenysége 98%, specificitása 99%. A tTGA IgG-nek az IgA-hiány nélküli betegeknél lényegesen alacsonyabb a diagnosztikus érzékenysége, mint a tTGA IgA-nak. A tTGA IgG , IgA hiányos betegek esetében 82%-os diagnosztikai érzékenységgel rendelkezik.
Az endomízium egy vékony, finom kötőszöveti réteg, amely az egyes izomrostokat veszi körül. Cöliákiában az endomíziummal szembeni autoantitestek alakulnak ki, amely számos szövettípusnál kimutatható. A majom nyelőcső szubsztráttal végzett vizsgálat esetén az EMA 93%-os diagnosztikus szenzitivitást és 99%-os specificitást mutat a cöliákia diagnózisában. Az ESPGHAN cöliákiás irányelveinek értékelése azt mutatta, hogy a pozitív EMA-titer javítja az ELISA-val végzett tTGA IgA-szűrés pozitív josló értékét.
A tTGA IgA-hoz hasonlóan az EMA IgA is jól korrelál a bélnyálkahártya károsodás mértékével valamint a titer csökkenésével gluténmentes diéta során. Az EMA alacsony titerei jelezhetik már a cöliákia kialakulását, még mielőtt a bélnyálkahártya bármilyen szövettani eltérést mutatna. Az EMA IgG kevésbé specifikus, mint az EMA IgA. Az EMA IgG a cöliákiás betegek 76%-ánál és a szelektív IgA hiányban szenvedő cöliákiás betegeknél kimutatható.
Az EMA jelen van a dermatitis herpetiformisban is. Diagnosztikus szenzitivitásuk 65% és 78% között van, sőt súlyos bélnyálkahártya-károsodás esetén 100%-os is lehet.
Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése szükséges. Diagnosztikai célból végzett vizsgálat esetén a gluténmentes diéta megkezdése előtt kell sort keríteni, ellenkező esetben álnegatív eredményt kaphatunk. Gluténmentes diéta monitorizálása esetére természetesen ez nem vonatkozik, mert ott a diétahiba kimutatására történik a vizsgálat.
Amennyiben emelkedett értéket kapunk felmerül cöliákia lehetősége, a diagnózist gyomortükrözés során, a patkóbélből vett minta szövettani vizsgálata adja.
Gyerekek esetében diagnosztikus értékű, ha a szöveti transzglutamináz ellenes IgA koncentráció az adott típusú tesztben legalább 10-szeresével meghaladja a döntési küszöbértéket, valamint egy második vérvétel során az endomízium ellenes IgA vizsgálat is pozitív eredménnyel zárul. Ebben az esetben, el lehet tekinteni a szövettani vizsgálattól.
Amennyiben diagnosztikai célból készül a vizsgálat, úgy a megelőző időszakban folytatott gluténmentes étrend miatt a vizsgálati fals negatív eredményt adhat.
Vizsgálattal összefüggő egyéb laboratóriumi vizsgálatok
- Deamidált gliadin ellenes antitestek vizsgálata
- Genetikai vizsgálat (HLA-tipizálás)
Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése:
A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.