Lisztérzékenység / cöliákia panel

Lisztérzékenység / cöliákia panel

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a cöliákia panel?

 • Szöveti transzglutamináz (tTG) IgA
 • Szöveti transzglutamináz (tTG) IgG
 • Endomizium autoantitestek (EMA) IgA
 • Endomízium autoantitestek (EMA) IgG

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése? 

 • cöliákia szűrésére
 • amennyiben tünetek alapján felmerül cöliákia gyanúja
 • kórelőzményben szereplő  ismert cöliákiában szenvedő családtag
 • differenciáldiagnosztikai célból pl. felszívódási zavar esetén
 • olyan betegek időszakos szűrése, akikben a cöliákia kialakulásának emelkedett kockázata van :  ismert autoimmun pajzsmirigybetegség, I-es típusú diabétesz, Down szindróma, Turner szindróma, Totál IgA hiány
 • cöliákiás betegek gluténmentes diétájának ellenőrzése

Mire kaphatunk választ ezekből a vizsgálatokból?

 • A diagnosztikus küszöbértéket meghaladó tTGA IgA-szintek valamint az EMA IgA pozitivitása  lisztérzékenységre utalnak.
 • IgA hiányos páciensek esetében a diagnosztikus küszöbértéket meghaladó tTGA IgG-szintek valamint az EMA IgG pozitivitása  lisztérzékenységre utalnak.
 • Már ismert lisztérzékeny betegek esetében a gluténmentes  diéta hatásosságára kaphatunk választ.

Milyen esetben ne ezt a panelt válassza?

 • Amennyiben ételallergia kivizsgálás a cél
 • Amennyiben ételintolerancia kivizsgálása a cél
 • Amennyiben laktózintolerancia kivizsgálása a cél

Ezen kórképek laboratóriumi diagnosztikájára szintén kínálunk megoldást, amelyekről a honlapunkon tájékozódhat.

Vizsgálatok jellemzői, jelentőségük

 A szöveti transz-glutamináz (tTG) egy kálciumfüggő citoplazmatikus enzim, amely minden szövetben jelen van ( a bélben nagyobb mennyiségben)  , és a károsodott sejtekből szabadul fel. A tTG fő funkciója a glutamin oldalláncok lizinnel való végleges keresztkötése. Lizinmaradványok hiányában a glutamin oldalláncok deaminálódnak (pl. gliadin által), glutaminsavat eredményezve. A gliadin de-amidálása megváltoztatja a töltést, ami lehetővé teszi a hatékonyabb prezentációt az MHC-komplexen keresztül és ez fokozott T-sejtválaszt eredményez a cöliákiás betegeknél. A de-amidált gluténpeptidek keresztkötődnek a tTG-vel, ami autoimmun választ indukál a tTG-re vagy neoantigénekre genetikailag arra fogékony embereknél.

A gluténérzékeny betegség kialakulásában a tTG három izoenzimje játszik szerepet: A szöveti transzglutamináz (tTG1 vagy tTG2) a cöliákia, az epidermális transzglutamináz (eTG vagy eTG3) a dermatitis herpetiformis, és a neuronális transzglutamináz (TG6) a glutén ataxia kialakulásában.

A tTGA IgA  emelkedett koncentrációja korrelál a szövettani eltérések súlyosságával. A vizsgálat gyártója által meghatározott diagnosztikus küszöbértéket meghaladó tTGA IgA-szintek  cöliákiára utalnak, és a megfelelő jellegzetes szövettani eltérésekkel járhatnak együtt Ha a betegek betartják a gluténmentes étrendet, a tTGA IgA-szinteknek 6-12 hónapon belül csökkenniük kell és a szövettani eltérések visszafejlődnek. A tTGA IgA jósló értékkel bír, mivel már évekkel a cöliákia klinikai megjelenése előtt emelkedett lehet.

Jelentős tTGA-szinteket találunk dermatitis herpetiformisban is. Az epidermális tTG és a szöveti tTG között nagyfokú szekvencia-homológia van.

A tTGA IgA  antitesteket kimutató teszt diagnosztikus érzékenysége 98%, specificitása 99%. A tTGA IgG-nek  az IgA-hiány nélküli betegeknél lényegesen alacsonyabb a diagnosztikus érzékenysége, mint a tTGA IgA-nak. A tTGA IgG , IgA hiányos betegek esetében 82%-os diagnosztikai érzékenységgel rendelkezik.

Az endomízium egy vékony, finom kötőszöveti réteg, amely az egyes izomrostokat veszi körül. Cöliákiában  az  endomíziummal szembeni autoantitestek alakulnak ki, amely  számos szövettípusnál kimutatható. A majom nyelőcső szubsztráttal végzett vizsgálat esetén az EMA 93%-os diagnosztikus szenzitivitást és 99%-os specificitást mutat a cöliákia diagnózisában. Az ESPGHAN cöliákiás irányelveinek értékelése azt mutatta, hogy a pozitív EMA-titer javítja az ELISA-val végzett tTGA IgA-szűrés pozitív josló értékét.

A tTGA IgA-hoz hasonlóan az EMA IgA is jól korrelál a bélnyálkahártya károsodás mértékével valamint  a titer csökkenésével gluténmentes diéta során. Az EMA alacsony titerei jelezhetik már a cöliákia kialakulását, még mielőtt a bélnyálkahártya bármilyen szövettani eltérést mutatna. Az EMA IgG kevésbé specifikus, mint az EMA IgA. Az EMA IgG a cöliákiás betegek 76%-ánál és a szelektív IgA hiányban szenvedő cöliákiás betegeknél kimutatható.

Az EMA jelen van a dermatitis herpetiformisban is. Diagnosztikus szenzitivitásuk 65% és 78% között van, sőt súlyos bélnyálkahártya-károsodás esetén 100%-os is lehet.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra? 

Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése szükséges. Diagnosztikai célból végzett vizsgálat esetén a gluténmentes diéta megkezdése előtt kell sort keríteni, ellenkező esetben álnegatív eredményt kaphatunk. Gluténmentes diéta monitorizálása esetére természetesen ez nem vonatkozik, mert ott a diétahiba kimutatására történik a vizsgálat.

Amennyiben emelkedett értéket kapunk felmerül cöliákia lehetősége, a diagnózist gyomortükrözés során, a patkóbélből vett minta szövettani vizsgálata adja.

Gyerekek esetében diagnosztikus értékű, ha a szöveti transzglutamináz ellenes IgA koncentráció az adott típusú tesztben legalább 10-szeresével meghaladja a döntési küszöbértéket, valamint egy második vérvétel során az endomízium ellenes IgA vizsgálat is pozitív eredménnyel zárul. Ebben az esetben, el lehet tekinteni a szövettani vizsgálattól.

Amennyiben diagnosztikai célból készül a vizsgálat, úgy a megelőző időszakban folytatott gluténmentes étrend miatt a vizsgálati  fals negatív eredményt adhat.
 

Vizsgálattal összefüggő egyéb laboratóriumi vizsgálatok 

 • Deamidált gliadin ellenes antitestek vizsgálata
 • Genetikai vizsgálat (HLA-tipizálás)

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése: 

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények  birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.