Pajzsmirigy hormoncsomag – ALAP

Pajzsmirigy hormoncsomag – ALAP

  • Az egyik leggyakoribb endokrin zavar a pajzsmirigy alul-,vagy túlműködés. Tünetei: szívritmuszavar, idegesség, álmatlanság, testsúlyváltozás, nőgyógyászati panaszok, haj,-és bőrproblémák, fáradékonyság
  • 3 teszt

A klinikai gyakorlatban a pajzsmirigy funkciózavara az egyik leggyakrabban előforduló endokrin eltérés. Ez a panel a legalapvetőbb vizsgálatokat tartalmazza, szükség szerint választható a bővített pajzsmirigy csomag.

A pajzsmirigy nem megfelelő működése számos egészségügyi tünetet okozhat: fáradékonyság, szívritmuszavarok, idegesség, álmatlanság, székelési problémák, testsúlyváltozás, nőgyógyászati panaszok, haj- és bőrproblémák, hőérzet megváltozása.

  • Tireoidea-stimuláló hormon (TSH): a pajzsmirigy funkció in vitro diagnosztikájában a TSH-szint mérése a kiindulópont. A hipofízisben termelődik, a pajzsmirigy hormonok, a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) szekrécióját fokozza. Amikor a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja a vérben csökken, az agyalapi mirigy több TSH-t termel és így megnöveli a hormon kiválasztását. Ha a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja emelkedik, a TSH-termelés csökken. A pajzsmirigyhormonok szérumszintjének kismértékű lineáris csökkenése a TSH exponenciális emelkedéséhez, a pajzsmirigyhormonok kismértékű emelkedése pedig a TSH éles csökkenéséhez vezet. Ezért a TSH-meghatározás sokkal érzékenyebb a pajzsmirigyhormon-mérésnél a pajzsmirigy-alulműködés diagnosztizálására. A TSH korai mérésével kimutathatók az FT4 és FT3-szintek olyan kisebb változásai, amelyek klinikailag még nem nyilvánvalóak.
  • Szabad trijód-tironin (FT3), Szabad tiroxin (FT4): a pajzsmirigy hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák, hatással vannak az alapanyagcserére, a zsír-, szénhidrát- és fehérjeanyagcserére, fontosak a nemi hormonok megfelelő működésében, hatással vannak az idegrendszer, a csontozat fejlődésére, befolyásolják a szívműködést. A teljes T4-nek körülbelül 0,03%-a, a T3-nak pedig 0,3%-a létezik szabad formában (FT4 és FT3). A T4 és T3 plazmafehérjékhez, például tiroxinkötő globulinhoz (TBG), tiroxinkötő prealbuminhoz (transtiretin) és albuminhoz kötődik. Csak az FT4 és az FT3 metabolikusan aktív, ezért a pajzsmirigy diagnosztikájában főként ezt mérjük a teljes T3 és T4 helyett.

Kiemelendő, hogy számos gyógyszer eltérő T3 és T4 szinteket eredményez.

Mikor és kiknek érdemes ezt a csomagot választani?

  • Pajzsmirigy funkció megítélésére szűrővizsgálat céljából.
  • Diagnózis felállítása céljából pajzsmirigy betegség gyanújakor. Gyors információt szolgáltat a kezelőorvosnak, segítve a pontos kórisme felállítását, a megfelelő kezelés meghatározását.
  • Kezelés nyomonkövetése: a rendszeresen ellenőriztetett laboratóriumi paraméterek információt adnak az egészségi állapot változásáról, a kezelés hatásosságáról, a terápia sikerességéről.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Vérvételre reggel, éhgyomri állapotban kerüljön sor. Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése fontos. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.

Bizonyos gyógyszerek a pajzsmirigy értékekre befolyással lehetnek, kérjük minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát a szedett gyógyszerekről!

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk, keresse fel leletével kezelőorvosát.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

Tireoidea-stimuláló hormon (TSH), Szabad trijód-tironin (FT3), Szabad tiroxin (FT4)