Pajzsmirigy hormoncsomag - BŐVÍTETT

Pajzsmirigy hormoncsomag - BŐVÍTETT

  • A funkciózavar pontos okának tisztázására összeállított csomag.
  • 8 teszt

A klinikai gyakorlatban a pajzsmirigy funkciózavara az egyik leggyakrabban előforduló endokrin eltérés. A bővített csomag tartalmaz a legalapvetőbb pajzsmirigy vizsgálatokon felül olyan teszteket, mellyel a pajzsmirigy alul- vagy túlműködésének oka tisztázható.

A csomag kiegészíthető további laboratóriumi tesztekkel, egyéb vizsgálati csomagokkal.

A pajzsmirigy nem megfelelő működése számos egészségügyi tünetet okozhat: fáradékonyság, szívritmuszavarok, idegesség, álmatlanság, székelési problémák, testsúlyváltozás, nőgyógyászati panaszok, haj- és bőrproblémák.

Tireoidea-stimuláló hormon (TSH): a pajzsmirigy funkció in vitro diagnosztikájában a TSH-szint mérése a kiindulópont. A hipofízisben termelődik, a pajzsmirigy hormonok, a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) szekrécióját fokozza. Amikor a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja a vérben csökken, az agyalapi mirigy több TSH-t termel és így megnöveli a hormon kiválasztását. Ha a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja emelkedik, a TSH-termelés csökken. A pajzsmirigyhormonok szérumszintjének kismértékű lineáris csökkenése a TSH exponenciális emelkedéséhez, a pajzsmirigyhormonok kismértékű emelkedése pedig a TSH éles csökkenéséhez vezet. Ezért a TSH-meghatározás sokkal érzékenyebb a pajzsmirigyhormon-mérésnél a pajzsmirigy-alulműködés diagnosztizálására.

A TSH korai mérésével kimutathatók az FT4 és FT3-szintek olyan kisebb változásai, amelyek klinikailag még nem nyilvánvalóak.

Szabad trijód-tironin (FT3), Szabad tiroxin (FT4): a pajzsmirigy hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák, hatással vannak az alapanyagcserére, a zsír-, szénhidrát- és fehérjeanyagcserére, az idegrendszer, a csontozat fejlődésére, fontosak a nemi hormonok megfelelő működésében, befolyásolják a szívműködést. A teljes T4-nek körülbelül 0,03%-a, a T3-nak pedig 0,3%-a létezik szabad formában (FT4 és FT3). A T4 és T3 plazmafehérjékhez, például tiroxinkötő globulinhoz (TBG), tiroxinkötő prealbuminhoz (transtiretin) és albuminhoz kötődik. Csak az FT4 és az FT3 metabolikusan aktív, ezért a pajzsmirigy diagnosztikájában főként ezt mérjük a teljes T3 és T4 helyett.Kiemelendő, hogy számos gyógyszer képes az FT3 és FT4 vérkoncentrációját befolyásolni (pl. amiodaron, dexametazon, jódtartalmú kontrasztanyag, vagy kisebb mértékben a propranolol).

TSH receptor autoantitest (TRAK) meghatározás indikációja az autoimmun hyperthyreosis (Graves-kór) diagnózisa, elkülönítése a pajzsmirigy túlműködés egyéb formáitól, valamint a kezelt Graves-kór követése. Graves-kórban érintett édesanyák magzatainál a hyperthyreosis kockázat kialakulásának felmérése. A tireo-peroxidáz enzim egy olyan fehérje, amely a pajzsmirigyben a tireoglobulin jodinációját katalizálja. Az ellene termelődő Tireoidea-peroxidáz autoantitest (anti-TPO) meghatározás javallati köre a következő: ismeretlen okú TSH-emelkedés, poliglanduláris autoimmun betegség tisztázása, ismert autoimmun pajzsmirigybetegségek családi vizsgálata, pajzsmirigy- vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek (pl. citokinek, interferonok) hatására kialakuló pajzsmirigy-alulműködés kockázatának felmérése, szülés utáni vagy terhességgel összefüggő thyreoiditis gyanúja esetén szűrés, ismeretlen okú hyperthyreosis differenciáldiagnózisa. : referenstartomány feletti szint esetén felmerülhet az autoimmun Graves-Basedow-kór és a Hashimoto tireoiditisz gyanúja.

A jód és szelén szükséges a pajzsmirigyhormonok (T3, T4 hormonok) termelődéséhez, hiányuk a szerv nem megfelelő működését eredményezheti. Mivel hazánk nem csak jód, hanem szelénhiányos területnek is számít, ezért igen sok embert érint a probléma. A pajzsmirigy nem megfelelő működésének lehet oka jódhiány, ugyanakkor, ha egy már kialakult autonóm adenómát jóddal kezelünk, súlyos, életet veszélyeztető pajzsmirigy-túlműködés léphet fel. Felhalmozódásuk a szervezetben toxikus hatással bírhat, pótlásuk előtt mindig kérje ki orvosa tanácsát!

Mikor és kiknek érdemes ezt a csomagot választani?

  • Pajzsmirigy funkció megítélésére szűrővizsgálat céljából
  • Diagnózis felállítása céljából pajzsmirigy betegség gyanújakor.
  • Gyors információt szolgáltat a kezelőorvosnak, segítve a pontos kórisme felállítását, a megfelelő kezelés meghatározását.

Az eredmények értékelése szakorvosi konzultáció alkalmával történik. Kezelés nyomonkövetése: a rendszeresen ellenőriztetett laboratóriumi paraméterek információt adnak az egészségi állapot változásáról, a kezelés hatásosságáról, a terápia sikerességéről. A már meglévő gyógyszeres kezelés alatt álló személyeknek javasolt az orvos által meghatározott időközönként ellenőriztetni a pajzsmirigy betegséghez tartozó laboratóriumi vizsgálatokat.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Vérvételre reggel, éhgyomri állapotban kerüljön sor. Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése fontos. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.Bizonyos gyógyszerek a pajzsmirigy értékekre befolyással lehetnek, kérjük minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát a szedett gyógyszerekről!

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk, keresse fel leletével kezelőorvosát.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

Tireoidea-stimuláló hormon (TSH), Szabad trijód-tironin (FT3), Tireoidea-peroxidáz autoantitest (anti-TPO), Tireoglobulin autoantitest (anti-TG), TSH receptor autoantitest (TRAK), jód vérből, szelén vérből