Phadia dió, brazil dió, kesudió molekuláris allergia panelek

Phadia dió, brazil dió, kesudió molekuláris allergia panelek

A dió botanikailag a pekándióval áll közeli rokonságban. A diót gyakran fogyasztják pékáruk összetevőjeként, és más ételek, pl. húsok, baromfi, halak és tészták, valamint saláták és fagylaltok adalékaként. A dióolaj is lehet allergén, ez a diófajtától, az alkalmazott extrakciós módszertől és a végtermék tisztaságától függ.

A Jug r 1, egy 2S albumin tárolófehérje amely ellenálló az emésztéssel szemben, és az elsődleges dióallergiával, valamint a szisztémás reakciók előfordulásával hozható összefüggésbe. A Jug r 3 szenzitizáció esetén lokális (orális allergia szindróma) és szisztémás reakciók is előfordulhatnak, egyéb nsLTP fehérjékkel keresztreakciót okoz az ellene termelődött antitest.

A Bertholletia excelsa, más néven brazil dió, a Lecythidaceae családba tartozó fontos fa, amely nagy társadalmi-gazdasági értékkel bír. Az Amazonas trópusi esőerdeiben őshonos fának számít. A brazil dió allergia elsősorban a diót elfogyasztva jelenik meg. Ez klinikailag súlyos szisztémás reakciókat jelent, amely a légutakat (angioödéma), a szív- és érrendszert, idegrendszert, gyomor-bélrendszert érintheti, továbbá bőrreakciók kialakulására is számíthatunk (csalánkiütés). A brazil dióban azonosított fő allergén a Ber e 1 hővel és pepszin emésztéssel szemben is ellenálló. A Ber e 1 ellen termelődött IgE jó diagnosztikai markerként szolgálhat a valódi brazil dió allergia azonosításában. Keresztreaktivitást azonosítottak botanikailag rokon diófélékkel, mint például a pekándió, a dió, a mogyoró és a kesudió, valamint bizonyos mértékig más növényfajok, például kakaómag, gyapotmag, napraforgó, szezámmag, repcemag és ricinusmag 2S-albuminjaival.

A kesudió a kesufa termése, botanikailag közeli rokonságban áll a pisztáciával. A kesudiót gyakran használják sűrítőanyagként levesekben, húsokban és pörköltekben. Az Ana o 3 a kesudió (Anacardium occidentale) vízben oldódó, 2S-albumin tartalmú, 14 kDa molekulatömegű magraktározó fehérjéje. A kesudióallergia világszerte elterjedt, és az Ana o 3 a kesudió fő allergén összetevője. Az Ana o 3 szenzibilizációja felelős a kesudió-allergiás egyéneknél súlyos szisztémás reakciókért és anafilaxiáért. Ez a fehérje ellenáll a pepszin és tripszin általi gyomor- és bélrendszeri emésztésének. Az Ana o 3 immunreaktivitása csökken hőkezelési módszerek, mint a blansírozás, autoklávozás vagy pörkölés (10 perc) hatására, azonban magas hőmérsékletű feldolgozás (170 ℃ 20 percig) esetén növekedhet. Továbbá az Ana o 3 a kesudióval szembeni elsődleges szenzibilizáció markereként szolgálhat. Az Ana o 3-mal szembeni monoszenzitizáció más élelmiszer-allergénekkel szembeni szenzitizáció nélkül a súlyos anafilaxia leghatásosabb előrejelzője lehet. Kiterjedt keresztreaktivitásról számoltak be a kesudió és a pisztácia között a 2S-albuminok, azaz az Ana o 3 és a Pis v 1 (pisztácia) keresztreaktivitása miatt. Emellett az Ana o 3 keresztreaktív a Jug r 1 (dió) és bizonyos mértékig a Cor a 14-gyel (mogyoró komponens) is.

A panelekben vizsgált komponensek

Dió panel

Allergén

Protein család

r Jug r 1

2S albumin, tároló fehérje

r Jug r 3

nsLTP

Brazil dió panel

Allergén

Protein család

Brazildió kivonat

teljes fehérje

r Ber e 1

2S albumin, tároló fehérje

Kesudió panel

Allergén

Protein család

kesudió kivonat

teljes fehérje

r Ana o 3

2S albumin, tároló fehérje

 

Klinikai indikáció – milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

  • amennyiben a kórelőzményi adatok vagy egyéb, már elvégzett vizsgálatok alapján felmerül dió, brazildió vagy kesudió allergia gyanúja (légúti tünetek, orális allergia szindróma)
  • valódi brazil dió allergia kimutatása
  • keresztreakciók feltérképezése
  • kockázatbecslés súlyos, szisztémás reakciókra