Phadia kutya allergia panel

Phadia kutya allergia panel

A macska allergénfehérjékkel szemben kialakuló szenzibilizáció nagy mértékben növeli az asztma kialakulásának kockázatát. A macskaallergiás és súlyos asztmás betegségben szenvedő gyermekeknél magasabb az IgE antitestek szintje a macskaallergén fehérjékkel szemben, mint a kontrollált asztmás gyermekeknél. Súlyos asztmát okozhat a lipokalinokkal (Fel d 4) és uteroglobinokkal (Fel d 1) szembeni többszörös szenzitizáció. „Sertés/macska szindróma” vagy a macska szőrével és a sertéshússal szembeni allergia a sertésszérum-albumin és a macskaszérum-albumin (Fel d 2) elleni keresztreaktív antitestek közvetítésével alakulhat ki. Leírták, hogy a Fel d 1 allergén komponens könnyen terjed a levegőben, apró részecskék formájában, ezért olyan környezetbe is eljuthatnak, ahol macska előzőleg még nem járt.

Az ilyen környezetben a macska allergén koncentráció olyan szinteket ért el, amelyek meghaladják a javasolt 8 µg/gm-es szenzibilizációs küszöbértéket. A macska allergénexpozíció alacsony koncentrációja is - amely sok macska nélküli otthonban előfordul - már képes tüneteket kiváltani néhány macskára érzékeny betegnél. A klinikailag jelentős macskaallergének a Fel d 1, Fel d 4 és Fel d 7, ezeket minden macska klinikailag jelentős mennyiségben termeli. A Fel d 1 uteroglobinként viselkedik, és hormontermeléssel van összefüggésben. A Fel d 1 nagyobb valószínűséggel jut el a kis hörgőkbe és okoz asztmát, mivel <5 µm átmérőjű részecskék szállítják.

A macskaallergiához hasonlóan a kutyaallergiát is az egyik fő kockázati tényezőnek tekintjük az asztma és az allergiás nátha (rhinitis) kialakulásában, amely az életminőséget a kellemetlen, folyamatosan fennálló tünetek miatt nagyfokban rontja. A Can f 1 allergén komponens a kutyák egyik fő allergénje, és az elsődleges szenzibilizációt ez alakítja ki.

Minden olyan otthonban megtalálható, ahol van kutya, továbbá a kutya nélküli otthonok egyharmadában is megtalálható. Igazoltan kutyaallergiában szenvedő betegek vagy a Can f 1 vagy a Can f 2, esetleg mindkettő allergénkomponensre szenzitizáltak. A Can f 3 (a kutyaszérum albumin), mely bőségesen megtalálható a kutya nyálában és a szőrében, jelentőségét az adja, hogy nagymértékben keresztreaktív más fajok szérumalbuminjaival, például a macskából származó Fel d 2 -vel.

A lóallergia kialakulásával a következő esetekben kell számolni: olyan egyéneknél, akik rendszeresen foglalkoznak lovakkal, akár hivatásszerűen vagy szabadidős tevékenység keretében. A lószőr könnyen bejuthat a lakásokba vagy nyilvános helyekre, például iskolákba, a lovakkal érintkező, azokkal foglalkozó egyének által. Így a lovakkal közvetlenül nem érintkező gyermekek is allergizálódhatnak rá az iskolában. Klinikai megjelenését tekintve asztma kialakulását segítheti elő, vagy a már asztmás egyén tüneteinek a fellángolását válthatja ki. Továbbá allergiás náthát, allergiás kötőhártya-gyulladást, ételallergiát (keresztreakció miatt) is okozhat. Emellett, a lóallergének potenciálisan veszélyes, súlyos anafilaxiás allergiás reakciót is kiválthatnak. Egyes komponensei keresztreaktívak más háziállatok, valamint ételek, pollenek hasonló szerkezetű allergénjeivel.

 

A panelekben vizsgált komponensek

Macska panel

Allergén

Protein család

r Fel d 1

uteroglobin

r Fel d 2

macska szérum albumin

r Fel d 4

lipocalin

r Fel d 7

lipocalin

Kutya panel

Allergén

Protein család

r Can f 1

lipocalin

r Can f 2

lipocalin

r Can f 3

kutya szérum albumin

r Can f 4

lipocalin

r Can f 5

kallikrein

r Can f 6

lipocalin

Ló panel

Allergén

Protein család

ló kivonat

teljes fehérje

r Equ c 1

lipocalin

 

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

  • amennyiben a kórelőzményi adatok, vagy egyéb már elvégzett vizsgálatok (pl. teljes allergén fehérje kivonatot tartalmazó allergén teszt, klinikai bőrteszt) alapján felmerül macska, kutya vagy ló allergia gyanúja (asztma, allergiás rhinitisz, atópiás dermatitisz, orális allergia szindróma)
  • keresztreakciók feltérképezése
  • macska, kutya, ló allergén szenzitizáció kimutatása
  • kockázatbecslés
  • allergén immunterápia javallatának a megállapítása és tervezése

 

A PHADIA ImmunoCAP rendszer 

A PHADIA ImmunoCAP rendszer a világon a legtöbbet tanulmányozott, dokumentált technológia az in vitro allergia diagnosztika területén, amely segíti az IgE közvetített allergiás rendellenességek diagnózisát. Páratlan vizsgálati pontosság jellemzi. Az in vitro allergia diagnosztika arany standardjának számít, az allergénspecifikus IgE diagnosztika területén a leginkább ajánlott rendszer, mivel a Phadia ImmunoCAP által kapott eredmények egyeznek a legjobban a klinikai in vivo allergiatesztek eredményeivel, valamint a klinikai tünetekkel.

A Thermo Scientific™ ImmunoCAP™ specifikus IgE klinikai diagnosztikai döntési határértékei nem alkalmazhatók más diagnosztikai rendszerek esetén. Az egész gyártási folyamatra kiterjedő magas szintű minőségellenőrzési folyamat jellemzi: az allergéngyűjtéstől az integrált gyártásig minden lépés szorosan monitorozott, ami lenyűgöző konzisztenciát eredményez az eltérő gyártási (Lot) számú reagensek esetén is. A legszélesebb allergénkomponens palettával a Phadia ImmunoCAP rendszer rendelkezik. (A PHADIA 250 automatán több száz allergén vizsgálható: gyomnövények, fák, pollenek, penész, élelmiszer, állati szőr, latex, stb.) Ez a laboratóriumi mennyiségi vizsgálat az allergénspecifikus IgE-t méri a humán szérumban, ezért az IgE által közvetített allergiás rendellenességek klinikai diagnózisának segédeszközeként használható, kiegészítve a kórelőzményi, fizikális és klinikai vizsgálatokkal együtt.

Ez a komponens alapú allergiadiagnosztika hasznos kiegészítője a hagyományos, kivonatokat tartalmazó allergénspecifikus IgE vizsgálatoknak. Az allergén kivonatokkal csak a teljes fehérje (az allergén forrásban található összes fehérje) és azok szenzibilizáló hatása vizsgálható, míg a komponensalapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében. Segítségével elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia. Segítséget nyújt a keresztallergiák differenciálásában. A keresztreakciók miatti pozitivitás feltárásával a fölösleges kezelések, diéták elhagyhatóvá válnak, vagy éppen ellenkezőleg, diétás megszorítás bevezetésére lehet szükség. A pontosabb, célzott allergén meghatározás nagy segítséget nyújt az allergén specifikus immunterápia indikációjának megállapításában, illetve annak megtervezésében.

PHADIA molekuláris allergia panelek összetétele:

Gyerek Phadia 14 IgE

Mogyoró Phadia 4 IgE

nBos d 4 alfa-laktalbumin

nBos d 5 béta-laktoglobulin

rCor a 1

rCor a 8

nBos d 6 BSA

nBos d 8 kazein

rCor a 9

rCor a 14

nGal d 1 ovomucoid

nGal d 2 ovalbumin

Dió Phadia 2 IgE

nGal d 3 conalbumin

nGal d 4 lizozim

rJug r 1

rJug r 3

rAra h 1

rAra h 2

Búzaliszt Phadia 3 IgE

rAra h 3

rAra h 6

rTri a 14

gliadin mix (α,β,γ,ω)

rAra h 8

rAra h 9

rTri a 19 omega-5 gliadin

 

Nyírfa Phadia 4 IgE

Szójabab Phadia 3 IgE

rBet v 1

rBet v 2

rGly m 4

nGly m 5

rBet v 4

rBet v 6

nGly m 6

 

Fűfélék Phadia 5 IgE

Rák Phadia 2 IgE

rPhl p 1 mezei komócsin

rPhl p 5b mezei komócsin

rPen a 1 tropomyosin

rDer p 10 tropmyosin

rPhl p 7 mezei komócsin

rPhl p 12 mezei komócsin

Gyümölcs Phadia 5 IgE

nCyn d 1 csillagpázsit

 

rMal d 1 alma

rMal d 3 alma

Gyomok Phadia 6 IgE

rPru p 1 őszibarack

rPru p 3 őszibarack

nArt v 1 fekete üröm

nArt v 3 fekete üröm

rPru p 4 őszibarack

 

rPar j 2 falgyom

nAmb a 1 parlagfű

Kesudió Phadia 2 IgE

rPla I 1 lándzsás útifű

nSal k 1 homoki ballagófű

kesudió kivonat

rAna o 3

Tehéntej Phadia 4 IgE

Méh-Darázs Phadia 8 IgE

nBos d 8 kazein

nBos d 4 alfa-laktalbumin

rApi m 1

rApi m 2

nBos d 5 béta-laktoglobulin

nBos d 6 BSA

rApi m 3

rApi m 5

Tojás Phadia 4 IgE

rApi m 10

rVes v 1

nGal d 1 ovomucoid

nGal d 2 ovalbumin

rVes v 5

rPol d 5

nGal d 3 conalbumin

nGal d 4 lizozim

Macska Phadia 4 IgE

Földimogyoró Phadia 7 IgE

rFel d 1

rFel d 2

rAra h 1

rAra h 2

rFel d 4

rFel d 7

rAra h 3

rAra h 6

Kutya Phadia 6 IgE

rAra h 8

 rAra h 9

rCan f 1

rCan f 2

rBet v 1

 

rCan f 3

rCan f 4

Penészgomba Phadia 6 IgE

rCan f 5

rCan f 6

rAlt a 1 Alternaria alternata

rAsp f 1

Poratka Phadia 4 IgE

rAsp f 2

rAsp f 3

rDer p 1

rDer p 2

rAsp f 4

rAsp f 6 Aspergillus fumigatus

rDer p 10 Tropomyosin

rDer p 23

A palettában nem szereplő egyedi allergén komponensekre is kérhető árajánlat.

 

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Könnyű zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé-, alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidrált állapotban kerüljön sor.

Vizsgálati eredmények értékelése

Az elvégzett vizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében, a molekuláris allergiában jártas szakorvos képes értékelni, mivel az eredmények értékeléséhez nélkülözhetetlen a keresztreakciók, allergén kivonatok és komponensek ismerete, azok tulajdonságai, továbbá az allergén specifikus IgE koncentrációk mértékének, allergiával való összefüggésének ismerete, az egyes allergének esetében.

Vizsgálati eredményt befolyásoló tényezők:

  • a különböző gyártmányú laboratóriumi allergia tesztek egymással teljesen nem összevethetőek, a tesztekben használt allergén epitópok különbözősége miatt
  • az in vivo (klinikus által végzett) bőr próbák és a laboratóriumi allergiatesztek eredményei sem adnak százszázalékos egyezést, mert az adott allergénre való érzékenységük, specificitásuk eltérő. Egy másik lehetséges oka lehet az eltérésnek, hogy a sejthez kötött IgE felezési ideje sokkal hosszabb (hónapok- évek), mint a szérum IgE felezési ideje (1-5 nap), így a bőrreakció-vizsgálat eredményei eltérhetnek a szérum allergénspecifikus antitestek mennyiségi mérésével kapott eredményektől
  • az allergénkivonatok (extraktumok) és komponens alapú tesztek eredményei között is lehet különbség, mert a komponens hiányozhat vagy alulreprezentált lehet a kivonatos tesztben, vagy a kivonat vizsgálati pozitivitását olyan allergén fehérje eredményezte, melyet önállóan (komponensként) még nem azonosítottak
  • az értékeléshez fontos az IgE molekula kinetikájának, féléletidejének, valamint az ezeket befolyásoló állapotok ismerete, amelyek hatással lehetnek az aktuális vér IgE szintre: alultápláltság, veseelégtelenség, csontvelő érintettség, immun-szupresszív gyógyszerek szedése
  • az allergén expozíció időbelisége: allergén kitettség megszűnése után az allergénspecifikus IgE koncentrációja fokozatosan csökken, majd a kimutathatósági határ alá süllyedhet

Amennyiben a kórelőzményi adatok, fizikális vizsgálati, klinikai allergológiai bőrteszt és a már elvégzett laboratóriumi allergia és egyéb tesztek eredményei indokolják, úgy egyéb molekuláris allergia panelek elvégzése további értékes információkat nyújthat.

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes allergia specifikus kórelőzményi adatok, a fizikális vizsgálati eredmények, esetlegesen elvégzett klinikai allergia bőrteszt részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő allergológus szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.