Phadia rákfélék molekuláris allergia panel

Phadia rákfélék molekuláris allergia panel

A tőkehal (Gadidae család) az Atlanti-óceán északnyugati részén elterjedt, gazdaságilag fontos hal, amely megtalálható a kanadai vizekben, Grönlandon és Észak-Karolinában. Hidegvízi hal, amely közel fagypont alatti hőmérsékleten is képes túlélni, édes- és tengervízben egyaránt megtalálható. A tőkehal fehérjetartalma általában testsúlyának 15-20%-a között van. A tőkehalban a fő allergén a parvalbumin (Gad c 1) izomfehérje, amely egy kalciumkötő fehérje, és hővel szemben ellenálló. Ezért, ha az egyén vagy az érzékenyített személy szájon át vagy belélegezve kerül kapcsolatba a tőkehalallergénnel, az allergén allergiás reakciót vált ki. A tőkehal keresztreaktivitása szoros kapcsolatban áll a makrélával (Perciformes), a heringgel (Clupeiformes) és a sima lepényhalakkal (Pleuronectiformes). A tőkehal parvalbuminjai (Gad c 1) keresztreagálnak a lazacból (Sal s 1) és a sávos tőkehalból (The c 1) származó parvalbuminokkal is.

A parvalbuminok általánosan a halak (és a kétéltűek, például a békák) fő allergénjei. Ez a fehérjeallergén-csoport jelentős klinikai keresztreaktivitást okoz szinte az összes hal faj között, ami azt eredményezi, hogy a halallergiás betegek több mint 90%-a szinte minden halfajra reagál. A halparvalbumin rendkívül stabil molekula, és ellenáll a főzésnek, emésztésnek. A rekombináns ponty parvalbumin (r Cyp c 1) a tőkehal, tonhal és lazac természetes kivonatában található IgE epitópok 70%-át tartalmazza, ezért a ponty rekombináns parvalbumin komponens alkalmas eszköz a hal allergiás betegek diagnosztizálásában.

A parvalbuminok néhány halfajban, mint például a tonhal, kardhal és egyes makrélák, alacsony fokban vannak jelen, ez lehet a magyarázata annak, hogy egyes halallergiás betegek miért tolerálják ezen halfajokat.

A kagylók és különösen a garnélarák az egyik legfontosabb allergén élelmiszercsoportot alkotják. A rákok világszerte széles körben feldolgozott és kereskedelmi célokra használt élelmiszerek. A rákallergia előfordulása egyre gyakoribb az ázsiai országokban, például Kínában, Tajvanon és Szingapúrban. A rákallergénnek való kitettség fő útja a rákhús élelmiszerként való elfogyasztása, másodlagos útja pedig a munkahelyi expozíció (belégzéssel vagy bőrön keresztüli érintkezéssel). A rákban található allergének orális ételallergia tüneteit, valamint olyan reakciókat válthatnak ki, mint a csalánkiütés, angioödéma, ekcéma, gyomor-bélrendszeri tünetek (hasmenés, hányás), szisztémás reakciók (anafilaxiás sokk) és légúti tünetek. A rákban azonosított fő allergének a tropomiozin és az arginin-kináz. A rák és más kagylók legfontosabb pán-allergénje a tropomiozin, amely keresztreaktivitást okoz más rákfélékkel, puhatestűekkel, atkákkal, csótányokkal és parazitákkal. Szenzibilizált egyéneknél tanácsos kerülni a rákhús fogyasztását és a rákhússal való érintkezést a rákallergiás reakciók megelőzése érdekében. A Pen a 1 - amely az egyik fő allergén komponense a rákoknak - hőstabil, ezért mind nyers, mind főtt garnélarák fogyasztása allergiás reakciókat okozhat az arra érzékenyek esetében. A Der p 10 komponensre szenzibilizálódott emberekben potenciálisan nagyobb a valószínűsége a kagylófélékkel szembeni allergiás reakciók kialakulására.

 

A panelekben vizsgált komponensek

Hal

Allergén

Protein család

Tőkehal

r Gad c 1

Parvalbumin

Ponty

r Cyp c 1

Parvalbumin

Kagyló és rákfélék

Allergén

Protein család

Garnélarák

r Pen a 1

Tropomiozin

Kagyló

r Der p 10

Tropomiozin

 

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

  • amennyiben a kórelőzményi adatok vagy egyéb, már elvégzett vizsgálatok alapján felmerül hal, kagyló vagy rák allergia gyanúja
  • keresztreakciók feltérképezése
  • kockázatbecslés súlyos szisztémás reakciókra

 

A PHADIA ImmunoCAP rendszer 

A PHADIA ImmunoCAP rendszer a világon a legtöbbet tanulmányozott, dokumentált technológia az in vitro allergia diagnosztika területén, amely segíti az IgE közvetített allergiás rendellenességek diagnózisát. Páratlan vizsgálati pontosság jellemzi. Az in vitro allergia diagnosztika arany standardjának számít, az allergénspecifikus IgE diagnosztika területén a leginkább ajánlott rendszer, mivel a Phadia ImmunoCAP által kapott eredmények egyeznek a legjobban a klinikai in vivo allergiatesztek eredményeivel, valamint a klinikai tünetekkel.

A Thermo Scientific™ ImmunoCAP™ specifikus IgE klinikai diagnosztikai döntési határértékei nem alkalmazhatók más diagnosztikai rendszerek esetén. Az egész gyártási folyamatra kiterjedő magas szintű minőségellenőrzési folyamat jellemzi: az allergéngyűjtéstől az integrált gyártásig minden lépés szorosan monitorozott, ami lenyűgöző konzisztenciát eredményez az eltérő gyártási (Lot) számú reagensek esetén is. A legszélesebb allergénkomponens palettával a Phadia ImmunoCAP rendszer rendelkezik. (A PHADIA 250 automatán több száz allergén vizsgálható: gyomnövények, fák, pollenek, penész, élelmiszer, állati szőr, latex, stb.) Ez a laboratóriumi mennyiségi vizsgálat az allergénspecifikus IgE-t méri a humán szérumban, ezért az IgE által közvetített allergiás rendellenességek klinikai diagnózisának segédeszközeként használható, kiegészítve a kórelőzményi, fizikális és klinikai vizsgálatokkal együtt.

Ez a komponens alapú allergiadiagnosztika hasznos kiegészítője a hagyományos, kivonatokat tartalmazó allergénspecifikus IgE vizsgálatoknak. Az allergén kivonatokkal csak a teljes fehérje (az allergén forrásban található összes fehérje) és azok szenzibilizáló hatása vizsgálható, míg a komponensalapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében. Segítségével elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia. Segítséget nyújt a keresztallergiák differenciálásában. A keresztreakciók miatti pozitivitás feltárásával a fölösleges kezelések, diéták elhagyhatóvá válnak, vagy éppen ellenkezőleg, diétás megszorítás bevezetésére lehet szükség. A pontosabb, célzott allergén meghatározás nagy segítséget nyújt az allergén specifikus immunterápia indikációjának megállapításában, illetve annak megtervezésében.

PHADIA molekuláris allergia panelek összetétele:

Gyerek Phadia 14 IgE

Mogyoró Phadia 4 IgE

nBos d 4 alfa-laktalbumin

nBos d 5 béta-laktoglobulin

rCor a 1

rCor a 8

nBos d 6 BSA

nBos d 8 kazein

rCor a 9

rCor a 14

nGal d 1 ovomucoid

nGal d 2 ovalbumin

Dió Phadia 2 IgE

nGal d 3 conalbumin

nGal d 4 lizozim

rJug r 1

rJug r 3

rAra h 1

rAra h 2

Búzaliszt Phadia 3 IgE

rAra h 3

rAra h 6

rTri a 14

gliadin mix (α,β,γ,ω)

rAra h 8

rAra h 9

rTri a 19 omega-5 gliadin

 

Nyírfa Phadia 4 IgE

Szójabab Phadia 3 IgE

rBet v 1

rBet v 2

rGly m 4

nGly m 5

rBet v 4

rBet v 6

nGly m 6

 

Fűfélék Phadia 5 IgE

Rák Phadia 2 IgE

rPhl p 1 mezei komócsin

rPhl p 5b mezei komócsin

rPen a 1 tropomyosin

rDer p 10 tropmyosin

rPhl p 7 mezei komócsin

rPhl p 12 mezei komócsin

Gyümölcs Phadia 5 IgE

nCyn d 1 csillagpázsit

 

rMal d 1 alma

rMal d 3 alma

Gyomok Phadia 6 IgE

rPru p 1 őszibarack

rPru p 3 őszibarack

nArt v 1 fekete üröm

nArt v 3 fekete üröm

rPru p 4 őszibarack

 

rPar j 2 falgyom

nAmb a 1 parlagfű

Kesudió Phadia 2 IgE

rPla I 1 lándzsás útifű

nSal k 1 homoki ballagófű

kesudió kivonat

rAna o 3

Tehéntej Phadia 4 IgE

Méh-Darázs Phadia 8 IgE

nBos d 8 kazein

nBos d 4 alfa-laktalbumin

rApi m 1

rApi m 2

nBos d 5 béta-laktoglobulin

nBos d 6 BSA

rApi m 3

rApi m 5

Tojás Phadia 4 IgE

rApi m 10

rVes v 1

nGal d 1 ovomucoid

nGal d 2 ovalbumin

rVes v 5

rPol d 5

nGal d 3 conalbumin

nGal d 4 lizozim

Macska Phadia 4 IgE

Földimogyoró Phadia 7 IgE

rFel d 1

rFel d 2

rAra h 1

rAra h 2

rFel d 4

rFel d 7

rAra h 3

rAra h 6

Kutya Phadia 6 IgE

rAra h 8

 rAra h 9

rCan f 1

rCan f 2

rBet v 1

 

rCan f 3

rCan f 4

Penészgomba Phadia 6 IgE

rCan f 5

rCan f 6

rAlt a 1 Alternaria alternata

rAsp f 1

Poratka Phadia 4 IgE

rAsp f 2

rAsp f 3

rDer p 1

rDer p 2

rAsp f 4

rAsp f 6 Aspergillus fumigatus

rDer p 10 Tropomyosin

rDer p 23

A palettában nem szereplő egyedi allergén komponensekre is kérhető árajánlat.

 

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Könnyű zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé-, alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidrált állapotban kerüljön sor.

Vizsgálati eredmények értékelése

Az elvégzett vizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében, a molekuláris allergiában jártas szakorvos képes értékelni, mivel az eredmények értékeléséhez nélkülözhetetlen a keresztreakciók, allergén kivonatok és komponensek ismerete, azok tulajdonságai, továbbá az allergén specifikus IgE koncentrációk mértékének, allergiával való összefüggésének ismerete, az egyes allergének esetében.

Vizsgálati eredményt befolyásoló tényezők:

  • a különböző gyártmányú laboratóriumi allergia tesztek egymással teljesen nem összevethetőek, a tesztekben használt allergén epitópok különbözősége miatt
  • az in vivo (klinikus által végzett) bőr próbák és a laboratóriumi allergiatesztek eredményei sem adnak százszázalékos egyezést, mert az adott allergénre való érzékenységük, specificitásuk eltérő. Egy másik lehetséges oka lehet az eltérésnek, hogy a sejthez kötött IgE felezési ideje sokkal hosszabb (hónapok- évek), mint a szérum IgE felezési ideje (1-5 nap), így a bőrreakció-vizsgálat eredményei eltérhetnek a szérum allergénspecifikus antitestek mennyiségi mérésével kapott eredményektől
  • az allergénkivonatok (extraktumok) és komponens alapú tesztek eredményei között is lehet különbség, mert a komponens hiányozhat vagy alulreprezentált lehet a kivonatos tesztben, vagy a kivonat vizsgálati pozitivitását olyan allergén fehérje eredményezte, melyet önállóan (komponensként) még nem azonosítottak
  • az értékeléshez fontos az IgE molekula kinetikájának, féléletidejének, valamint az ezeket befolyásoló állapotok ismerete, amelyek hatással lehetnek az aktuális vér IgE szintre: alultápláltság, veseelégtelenség, csontvelő érintettség, immun-szupresszív gyógyszerek szedése
  • az allergén expozíció időbelisége: allergén kitettség megszűnése után az allergénspecifikus IgE koncentrációja fokozatosan csökken, majd a kimutathatósági határ alá süllyedhet

Amennyiben a kórelőzményi adatok, fizikális vizsgálati, klinikai allergológiai bőrteszt és a már elvégzett laboratóriumi allergia és egyéb tesztek eredményei indokolják, úgy egyéb molekuláris allergia panelek elvégzése további értékes információkat nyújthat.

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes allergia specifikus kórelőzményi adatok, a fizikális vizsgálati eredmények, esetlegesen elvégzett klinikai allergia bőrteszt részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő allergológus szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.