Phadia tojás molekuláris allergia panel

Phadia tojás molekuláris allergia panel

A tyúktojás allergia gyakorisága a 2,5%-ot is elérheti a kisgyermekek körében, jelentőségét többek között az adja, hogy potenciálisan életveszélyes klinikai reakcióval járhat. A legfontosabb allergének a tojásfehérjében az ovomucoid (Gal d 1), az ovalbumin (Gal d 2), a konalbumin (Gal d 3) és a lizozim (Gal d 4), melyek a Phadia tojás molekuláris allergia panel részét képezik.

A tojásfehérje-komponensek klinikailag hasznosak a tojásallergia diagnosztikájában, fontos eldönteni, hogy:

 • szenzibilizációról vagy klinikai allergiáról van szó?
 • kizárólag nyers tojással szembeni alakulhat-e ki allergia vagy főtt tojásra is?

A panelben vizsgált komponensek

Tojás panel

Allergén

Protein család

n Gal d 1

ovomukoid

n Gal d 2

ovalbumin

n Gal d 3

konalbumin

n Gal d 4

lizozim

 

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

 • amennyiben a kórelőzményi adatok vagy egyéb, már elvégzett vizsgálatok (pl. teljes allergén fehérje kivonatot tartalmazó allergén teszt, klinikai bőrteszt) alapján felmerül tojás allergia gyanúja (lokális, szisztémás tünetek)
 • keresztreakciók feltérképezése
 • tojás allergia diagnózisának megerősítése
 • annak eldöntése, hogy hőkezelt tojás is kiválthatja e a tüneteket, vagy csak kizárólag a nyers?
 • kockázatbecslés súlyos klinikai reakciók kialakulására

A vizsgálati eredmények értékelése

Az ovomucoidot (Gal d 1) azonosították a fő tojásallergén komponensként, ez a tojásfehérje fehérjéjének 10 %-át teszi ki. A Gal d 1 számos fontos tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt a főzéssel és emésztéssel szemben ellenálló. Az emelkedett ovomucoid elleni specifikus IgE-vel rendelkező betegek mind a nyers, mind a főtt tojásra súlyos klinikai reakciót adhatnak. A Gal d 1 specifikus IgE emelkedett értéke emellett kockázati tényezője a tartós tyúktojás-érzékenységnek.

Az Gal d 2 (ovalbumin) a tojásfehérjében jelen lévő fehérje, amelyet a gyermekek körében a tojásallergiás reakciókkal összefüggésbe hozott fő allergén fehérjemolekulának tartanak. Az ovalbumin hő- és enzimatikus emésztésre is érzékeny, ezért hőkezelése vagy enzimatikus emésztése után allergiát kiváltó képessége nagymértékben csökken. A Gal d 2 elleni specifikus IgE-termelés növelheti a nyers tojással szemben kialakuló tartós allergia kockázatát. Továbbá a Gal d 2 specifikus IgE-szint csökkenéséről számoltak be olyan betegeknél, akiknél tolerancia alakult ki a melegített tojással szemben. A tartósan tojásallergiás gyermekeknél a Gal d 2 specifikus IgE szintje szignifikánsan emelkedett a tojással szemben toleranciát kialakító gyermekekhez képest.

A Gal d 3 (konalbumin) a tyúktojásfehérje egyik fő allergénje, részt vesz a vas homeosztázisban és az antimikrobiális védelemben. A Gal d 3 hő- és enzimatikus emésztésre is érzékeny, ennek ellenére kis mennyiségben kimutatható a főtt tyúktojásfehérjében is. A Gal d 3 iránti szenzitizáció kialakulásának fő kockázati tényezője a nyers vagy részben főtt tyúktojásnak való kitettség. A tyúktojás allergénekkel szembeni poliszenzitizáció (amelyet a Gal d 1, Gal d 2, Gal d 3 és Gal d 4 elleni együttesen kimutatható IgE-ként definiálunk), szignifikánsan gyakoribb volt a kiinduláskor azoknál a gyermekeknél, akik 8 hónapos nyers tojással végzett orális immunterápia után nem értek el toleranciát. Ezeknél a gyermekeknél a Gal d 3-mal szembeni IgE szintje is szignifikánsan magasabb volt a kiindulási értéken.

A Gal d 4 (lizozim) a tojásfehérje teljes fehérjetartalmának mintegy 3-3,4 %-át teszi ki. A lizozim egy glikozidáz, amelyet antibakteriális tulajdonságai miatt az élelmiszeripar (sajt, bor stb.) és a gyógyszeripar (pl. szemcseppek) széles körben használ tartósítószerként. A Gal d 4 (lizozim) tekinthető a tojásallergiáért felelős fő allergén fehérjének általában nyers formában történő fogyasztás esetén, ugyanis hőlabilis és az enzimatikus emésztésre is érzékeny. A lizozim ritkán anafilaxiát is képes kiváltani, emellett munkahelyi allergiás tünetekért is felelős lehet. A foglalkozási eredetű asztma kóroki szerepét is leírták vele kapcsolatban.

PHADIA ImmunoCAP rendszer 

A PHADIA ImmunoCAP rendszer a világon a legtöbbet tanulmányozott, dokumentált technológia az in vitro allergia diagnosztika területén, amely segíti az IgE közvetített allergiás rendellenességek diagnózisát. Páratlan vizsgálati pontosság jellemzi. Az in vitro allergia diagnosztika arany standardjának számít, az allergénspecifikus IgE diagnosztika területén a leginkább ajánlott rendszer, mivel a Phadia ImmunoCAP által kapott eredmények egyeznek a legjobban a klinikai in vivo allergiatesztek eredményeivel, valamint a klinikai tünetekkel.

A Thermo Scientific™ ImmunoCAP™ specifikus IgE klinikai diagnosztikai döntési határértékei nem alkalmazhatók más diagnosztikai rendszerek esetén. Az egész gyártási folyamatra kiterjedő magas szintű minőségellenőrzési folyamat jellemzi: az allergéngyűjtéstől az integrált gyártásig minden lépés szorosan monitorozott, ami lenyűgöző konzisztenciát eredményez az eltérő gyártási (Lot) számú reagensek esetén is. A legszélesebb allergénkomponens palettával a Phadia ImmunoCAP rendszer rendelkezik. (A PHADIA 250 automatán több száz allergén vizsgálható: gyomnövények, fák, pollenek, penész, élelmiszer, állati szőr, latex, stb.) Ez a laboratóriumi mennyiségi vizsgálat az allergénspecifikus IgE-t méri a humán szérumban, ezért az IgE által közvetített allergiás rendellenességek klinikai diagnózisának segédeszközeként használható, kiegészítve a kórelőzményi, fizikális és klinikai vizsgálatokkal együtt.

PHADIA molekuláris allergia panelek jelentősége

Ez a komponens alapú allergiadiagnosztika hasznos kiegészítője a hagyományos, kivonatokat tartalmazó allergénspecifikus IgE vizsgálatoknak. Az allergén kivonatokkal csak a teljes fehérje (az allergén forrásban található összes fehérje) és azok szenzibilizáló hatása vizsgálható, míg a komponensalapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében. Segítségével elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia. Segítséget nyújt a keresztallergiák differenciálásában. A keresztreakciók miatti pozitivitás feltárásával a fölösleges kezelések, diéták elhagyhatóvá válnak, vagy éppen ellenkezőleg, diétás megszorítás bevezetésére lehet szükség. A pontosabb, célzott allergén meghatározás nagy segítséget nyújt az allergén specifikus immunterápia indikációjának megállapításában, illetve annak megtervezésében.

PHADIA molekuláris allergia panelek összetétele

Gyerek Phadia 14 IgE

Mogyoró Phadia 4 IgE

nBos d 4 alfa-laktalbumin

nBos d 5 béta-laktoglobulin

rCor a 1

rCor a 8

nBos d 6 BSA

nBos d 8 kazein

rCor a 9

rCor a 14

nGal d 1 ovomucoid

nGal d 2 ovalbumin

Dió Phadia 2 IgE

nGal d 3 conalbumin

nGal d 4 lizozim

rJug r 1

rJug r 3

rAra h 1

rAra h 2

Búzaliszt Phadia 3 IgE

rAra h 3

rAra h 6

rTri a 14

gliadin mix (α,β,γ,ω)

rAra h 8

rAra h 9

rTri a 19 omega-5 gliadin

 

Nyírfa Phadia 4 IgE

Szójabab Phadia 3 IgE

rBet v 1

rBet v 2

rGly m 4

nGly m 5

rBet v 4

rBet v 6

nGly m 6

 

Fűfélék Phadia 5 IgE

Rák Phadia 2 IgE

rPhl p 1 mezei komócsin

rPhl p 5b mezei komócsin

rPen a 1 tropomyosin

rDer p 10 tropmyosin

rPhl p 7 mezei komócsin

rPhl p 12 mezei komócsin

Gyümölcs Phadia 5 IgE

nCyn d 1 csillagpázsit

 

rMal d 1 alma

rMal d 3 alma

Gyomok Phadia 6 IgE

rPru p 1 őszibarack

rPru p 3 őszibarack

nArt v 1 fekete üröm

nArt v 3 fekete üröm

rPru p 4 őszibarack

 

rPar j 2 falgyom

nAmb a 1 parlagfű

Kesudió Phadia 2 IgE

rPla I 1 lándzsás útifű

nSal k 1 homoki ballagófű

kesudió kivonat

rAna o 3

Tehéntej Phadia 4 IgE

Méh-Darázs Phadia 8 IgE

nBos d 8 kazein

nBos d 4 alfa-laktalbumin

rApi m 1

rApi m 2

nBos d 5 béta-laktoglobulin

nBos d 6 BSA

rApi m 3

rApi m 5

Tojás Phadia 4 IgE

rApi m 10

rVes v 1

nGal d 1 ovomucoid

nGal d 2 ovalbumin

rVes v 5

rPol d 5

nGal d 3 conalbumin

nGal d 4 lizozim

Macska Phadia 4 IgE

Földimogyoró Phadia 7 IgE

rFel d 1

rFel d 2

rAra h 1

rAra h 2

rFel d 4

rFel d 7

rAra h 3

rAra h 6

Kutya Phadia 6 IgE

rAra h 8

 rAra h 9

rCan f 1

rCan f 2

rBet v 1

 

rCan f 3

rCan f 4

Penészgomba Phadia 6 IgE

rCan f 5

rCan f 6

rAlt a 1 Alternaria alternata

rAsp f 1

Poratka Phadia 4 IgE

rAsp f 2

rAsp f 3

rDer p 1

rDer p 2

rAsp f 4

rAsp f 6 Aspergillus fumigatus

rDer p 10 Tropomyosin

rDer p 23

A palettában nem szereplő egyedi allergén komponensekre is kérhető árajánlat.

 

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Könnyű zsírszegény étkezés megengedett, amennyiben az egyidejűleg levett egyéb laboratóriumi vizsgálatoknál erre vonatkozó korlátozások nincsenek. A mintavétel napján kávé-, alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése szükséges. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidrált állapotban kerüljön sor.

Vizsgálati eredmények értékelési szempontjai

Az elvégzett vizsgálatokat a klinikai adatok ismeretében, a molekuláris allergiában jártas szakorvos képes értékelni, mivel az eredmények értékeléséhez nélkülözhetetlen a keresztreakciók, allergén kivonatok és komponensek ismerete, azok tulajdonságai, továbbá az allergén specifikus IgE koncentrációk mértékének, allergiával való összefüggésének ismerete, az egyes allergének esetében.

Vizsgálati eredményt befolyásoló tényezők:

 • a különböző gyártmányú laboratóriumi allergia tesztek egymással teljesen nem összevethetőek, a tesztekben használt allergén epitópok különbözősége miatt
 • az in vivo (klinikus által végzett) bőr próbák és a laboratóriumi allergiatesztek eredményei sem adnak százszázalékos egyezést, mert az adott allergénre való érzékenységük, specificitásuk eltérő. Egy másik lehetséges oka lehet az eltérésnek, hogy a sejthez kötött IgE felezési ideje sokkal hosszabb (hónapok- évek), mint a szérum IgE felezési ideje (1-5 nap), így a bőrreakció-vizsgálat eredményei eltérhetnek a szérum allergénspecifikus antitestek mennyiségi mérésével kapott eredményektől
 • az allergénkivonatok (extraktumok) és komponens alapú tesztek eredményei között is lehet különbség, mert a komponens hiányozhat vagy alulreprezentált lehet a kivonatos tesztben, vagy a kivonat vizsgálati pozitivitását olyan allergén fehérje eredményezte, melyet önállóan (komponensként) még nem azonosítottak
 • az értékeléshez fontos az IgE molekula kinetikájának, féléletidejének, valamint az ezeket befolyásoló állapotok ismerete, amelyek hatással lehetnek az aktuális vér IgE szintre: alultápláltság, veseelégtelenség, csontvelő érintettség, immun-szupresszív gyógyszerek szedése
 • az allergén expozíció időbelisége: allergén kitettség megszűnése után az allergénspecifikus IgE koncentrációja fokozatosan csökken, majd a kimutathatósági határ alá süllyedhet

Vizsgálattal összefüggő egyéb laboratóriumi vizsgálatok

Amennyiben a kórelőzményi adatok, fizikális vizsgálati, klinikai allergológiai bőrteszt és a már elvégzett laboratóriumi allergia és egyéb tesztek eredményei indokolják úgy egyéb molekuláris allergia panelek elvégzése további értékes információkat nyújthat.