Sport laborcsomag - alap

Sport laborcsomag - alap

  • Aktív, rendszeres testmozgást végző páciensekre összeállított panel. Felméri az egészségi állapotot, a mozgási és táplálkozási szokások szervezetre gyakorolt hatásait.
  • 35 teszt

A SPORT LABORCSOMAG panel az általános egészségi állapotot felmérő csomagok közé tartozik, széles vizsgálati palettával. A Rutin és a Jó egészég vizsgálati csomagokhoz képest további teszteket tartalmaz, így még teljesebb képet ad a szervezet egészségi állapotáról. Kimondottan javasolt azoknak, akik rendszeres testmozgást végeznek, sportos, aktív életet élnek, mivel olyan laboratóriumi vizsgálatokkal egészül ki az alap csomagokon felül, melyek a fokozott energiafelhasználású, jobban igénybe vett szervezet vitamin,-ásványianyag,-és oxigénellátottságát; vér-, csont- és izomképzési képességét nézi.

Felhívhatja a figyelmet étrendbeli változtatások szükségességére, bizonyos tápanyagok pótlására vagy éppen a túlzott bevitel egészségkárosító hatására, a sportolási szokások átgondolására szakemberek segítségével. Szükség szerint kiegészíthető egyéb vizsgálati tesztekkel, speciálisabb vizsgálati csomagokkal.

 

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

SPORT LABORCSOMAG egy általános laboratóriumi vizsgálat, melynek rendszeres ellenőrzésével monitorozható egészségügyi jóllétünk. A csomag tesztjeinek segítségével felmérhető az aktuális egészségi állapot, információt ad a szervezetben zajló biokémiai folyamatokról, változásokról, alapul szolgál a lehetséges életmódbeli változtatásokhoz, terápiákhoz. Fontos eszköz a prevencióban, az egészségmegőrzésben és a diagnosztikában. Lehetővé teszi a betegségek korai felismerését, még akár a tünetek megjelenése előtt.

Tartalma: (Vérkép automatával, Retikulocita, Glükóz éhgyomri (NaF), Albumin, Összfehérje, Karbamid, Kreatinin (+eGFR), Koleszterin, Triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin , Húgysav, Nátrium, Kálium, Klorid, Kálcium, Anorganikus foszfát, Magnézium, CRP (ultraszenzitív), Haptoglobin, Ferritin, Transzferrin szaturáció (vas, transzferrin vizsgálatokkal), Folsav, B12-vitamin totál, Bilirubin totál, Bilirubin direkt, GOT (ASAT), GPT (ALAT), Gamma-GT, Alkalikus foszfatáz, Laktát dehidrogenáz, Kreatin-kináz (CK), 25-OH D-vitamin, Vizelet általános + üledék)

 

A vizsgált paraméterek jelentősége

A SPORT LABORCSOMAG elemei a szervezetben zajló számos élettani folyamatról nyújtanak tájékoztatást.

A vérkép automatával (mennyiségi és minőségi paraméterek) sok paramétert tartalmazó, összetett vizsgálat, amely a vér különböző alakos elemeit jellemzi a vérsejtek automatizált megszámlálásával, így információt ad a keringő fehérvérsejt, vörösvértest és vérlemezke populációkról. A fehérvérsejtek elsősorban a szervezet védekezőfunkcióiban játszanak szerepet, kóros értékeik mikrobiális fertőzésekre, gyulladásra, de daganatokra és ezek kezelésére is utalhat.

A sportolóknál kiemelten fontos vérképzésről és a szervezet oxigénellátottságáról részletes információt ad a vérkép mellé vizsgált retikulocitaszámmal és a bővített vasprofillal (vas, Ferritin, transzferrin, Transzferrin szaturáció).

A sportolói csomag kiegészítve Folsav, B12-vitamin totál, Haptoglobin analitokkal teljeskörű képet biztosít az esetleges vérszegénység (anémiák) pontos okának és típusának meghatározásánál.

A Nátrium, Kálium ionkoncentráció értékek informálnak a szervezet víz, -és elektrolit-háztartásával kapcsolatosan, mindkettő kiemelt szerepet játszik az ideg- és izomműködésekben, az ingerületátvitelben. Eltéréseik komoly, kivizsgálandó egészségügyi problémákra hívhatják fel a figyelmet, mint például vese,-és szívbetegségek.

A Klorid, Kálcium, Anorganikus foszfát, Magnézium ionok vizsgálata kiemelten fontos a mozgásban gazdag életmódot folytatóknál. Sportolás során jelentős mennyiség távozhat belőlük a szervezetből, a referenstartományon kívül mért értékek esetén légzés,-és szívritmuszavar, izomgörcs alakulhat ki. Meghatározó szerepet töltenek be a csont,-és izomszövet megfelelő működésében, a hormonális,-és idegrendszer épségében.

A csomag tartalmaz májfunkciós vizsgálatokat: Bilirubin totál, Bilirubin direkt, Alkalikus foszfatáz (ALP), Gamma-GT (GGT). Jelez a máj gyulladásos betegségeinél, szövettani károsodásnál, epekiválasztás zavaránál, a májszövetet esetlegesen károsító anyagok hatásáról.

A kiválasztószervrendszer, a vese és a húgyutak állapotáról adnak képet a kreatinin (+ eGFR),  Karbamid vizsgálatok. Felhívják a figyelmet a vesefunkciók esetleges beszűkülésére. Sportolóknál a fokozott fizikai megterhelés és a nagyobb vitamin,-és tápanyagbevitel miatt a vese jobban igénybe van véve, így megfelelő működése fokozott odafigyelést igényel.

A zsíranyagcsere laborvizsgálat segítségével a vérzsírok szintjét (Koleszterin, Triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin) és ezek arányait mérjük. Referenstartománytól eltérő értékeik hozzájárulnak az erek rugalmasságának elvesztéséhez, érelmeszesedéshez (atherosclerosis), valamint a szív- és érrendszeri betegségek (pl infarktus, agyvérzés, trombózis) kialakulásához.

A csomag része a szénhidrátanyagcsere működését jelző szérum Glükóz. Referenstartománytól eltérő érték esetén további laboratóriumi tesztek állnak rendelkezésre az anyagcserezavar tisztázására. A vizsgálat segít a cukorbetegség (diabetes mellitus), Inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma diagnosztizálásában.

GOT (ASAT), GPT (ALAT), Laktát dehidrogenáz (LDH): Az emelkedett értékek jelezhetnek szívinfarktust, májgyulladást, izomsérülést, illetve tumor jelenlétét. A vizsgálat az idült vagy krónikus szövetkárosodás helyének és okának felderítését és nyomonkövetését is elősegítheti.

Összfehérje, Albumin:  a fehérjék a szervezetben alapvető fontosságú funkciókat látnak el, eltéréseik a következő betegségekre utalhatnak: máj- vagy vesekárosodás, vízháztartás zavara (ödémás tünetekkel), krónikus gyulladás és folyadékvesztés, felszívódási rendellenességek.

Kreatin-kináz (CK): egy enzim, ami legnagyobb mennyiségben a vázizmokban, kisebb mértékben a szív- és simaizmokban, valamint az agyban található meg. Emelkedett értéket találunk szív,-és vázizombetegségeknél, infarktus, stroke, izomsorvadás, sportolás, edzés következtében.

Húgysav: patológiás érték mérhető köszvény, alkoholizmus, leukémiák, áttétes daganat, glomerulonephritis, súlyos diabetes mellitus, szívelégtelenség, anémiák esetén. Felhívhatja a figyelmet az étkezési szokások megváltoztatásának szükségességére, további vizsgálatokra.

CRP (ultraszenzitív): májban képződik gyulladás és szövetkárosodás hatására, fontos fehérje fertőzés és sérülés esetén, értéke emelkedett lehet kardiovaszkuláris megbetegedésekben és perifériás érbetegségben, autoimmum folyamatoknál (pl. rheumatoid arthritis), daganatok jelenlétében.

A 25-OH D-vitamin koncentrációja tükrözi a táplálékból származó D-vitamin-ellátottságot és a bőrben lévő pro-vitaminokból UV-fény hatására történő szintézisét. Hiányt észlelhetünk, korlátozott napfényexpozícióban (idősek, szezonálisan) felszívódási zavarokban, fokozott igénybevétel esetén. A D-vitamin alapvető szerepet játszik a csontok egészségében, valamint a kalcium- és foszforanyagcsere szabályozásában. A hatásai azonban nem korlátozódnak az ásványi anyag homeosztázisra és a csontok egészségének fenntartására, élettani szerepe messze túlmutat ezeken a funkciókon, a D-vitamin-receptorok jelenléte ugyanis számos szervben és szövetben kimutatott. Az immunrendszer optimális működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő koncentrációja.

Vizelet általános + üledék vizsgálat során a kiválasztásnál keletkező analitokból a szervezet általános egyensúlyi folyamataira következtethetünk, és információk nyerhetők a vese, a húgyutak és a húgyhólyag, valamint a vizeletelvezető rendszer betegségeire vonatkozóan is. A vizeletben nagy fizikai terhelés után gyakran kimutatható vér és különböző fehérjék jelenléte (haematuria, proteinuria, hemoglobinuria, myoglobinuria).

 

Mikor és kinek érdemes ezt a csomagot választani?

Mindenkinek, aki fokozott fizikai megterhelésnek van kitéve, munkájából adódóan, illetve sportolási szokásaiból kifolyólag, amatőr és élsportolóknak számára egyaránt. A mozgás intenzitásától és rendszerességétől függően választható bővített SPORT LABORCSOMAG is.

Megelőző szűrésként javasolt évente legalább egyszer néhány átfogó laborvizsgálatot nézetni, a szervezet fokozott igénybevétele, élsport űzése esetén akár 2-3 havonta! A rendszeres vérképvizsgálatok hozzájárulhatnak a különböző egészségügyi problémák megelőzéséhez, és lehetővé teszik az időbeni beavatkozást és a megelőző kezelést.

Vitaminszedés megkezdése előtt: a megfelelő vitaminpótlás nagyon fontos, viszont a túlzott bevitel káros lehet (pl vesebántalmak),  így a vitamin,-és ásványianyag szedés megkezdése előtt tájékozódni kell a szervezet készleteiről, szervek állapotáról.

Korai betegségfelismerés: az időben felismert állapotváltozás még a tünetek megjelenése előtt felhívhatja a figyelmet a szükséges életmódbeli változtatásokra, lehetséges táplálkozásbeli hiányállapotok kezelésére. Az időben megkezdett beavatkozással sikeresebb állapotjavulás várható.

Diagnózis felállítása: a rutin vérkép önmagában is diagnosztikus értékű lehet a klinikai állapot ismeretében. Gyors információt szolgáltat a kezelőorvosnak, segítve a pontos kórisme felállítását, a megfelelő kezelés meghatározását. Az eredmények értékelése szakorvosi konzultáció alkalmával történik.

Kezelés nyomonkövetése: a rendszeresen ellenőriztetett laboratóriumi paraméterek információt adnak az egészségi állapot változásáról, a kezelés hatásosságáról, a terápia sikerességéről.

 

Vizsgálat előtti teendők

Vérvételre reggel, éhgyomri állapotban kerüljön sor. Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése fontos. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.

A vérvételre közvetlenül sportolás után jönni nem javasolt.

 

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk, keresse fel leletével kezelőorvosát.

A kapott vizsgálati eredmény az anamnesztikus és fizikális adatokkal összevetve felhívhatja a figyelmet étrendbeli változtatások szükségességére, bizonyos tápanyagok pótlására, a sportolási szokások átgondolására szakemberek (sportorvos, dietetikus) segítségével.