Tavaszi megújulás

Tavaszi megújulás

  • Átfogóan monitorozza szervezetünk működését, egy-egy tünet hátterére gyorsabban rávilágítva. Javasolt mindenkinek, aki kiemelt figyelmet fordít egészégi jóllétére.
  • 29 teszt

A Tavaszi megújulás laborpanel az általános egészségi állapot felmérésére alkalmas, a rutin vizsgálati csomagokhoz képest további tesztekkel kiegészülve, így még teljesebb képet ad a szervezet egészségi állapotáról. Zsíranyagcserére és pajzsmirigyre vonatkozó vizsgálatokat, bővített vérkép profilt, illetve a szervezet D-vitamin szintkének mérését is tartalmazza. 

 

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

Vérkép automatával, Retikulocita, Protrombin INR, Glükóz éhgyomri (NaF), Albumin, Összfehérje, Karbamid, Kreatinin (+eGFR), Koleszterin, Triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Húgysav, Nátrium, Kálium, CRP (ultraszenzitív), Bilirubin totál, Bilirubin direkt, GOT (ASAT), GPT (ALAT), Gamma-GT, Alkalikus foszfatáz, Laktát dehidrogenáz, Kreatin-kináz (CK), Tireoidea-stimuláló hormon (TSH), Szabad tiroxin (FT4), Szabad trijódtironin (FT3), Vizelet általános + üledék, D-vitamin (25-OH D-vitamin)

 

A csomagban lévő vizsgálatok jelentősége

A csomag egy általános laboratóriumi vizsgálat, melynek rendszeres ellenőrzésével monitorozható egészségügyi jóllétünk. Egy kimerítő tél után ideális a szervezetünk állapotfelmérésére. A segítségével felmérhető az aktuális egészségi állapot, a szervezetben zajló biokémiai folyamatok, változások, mely alapul szolgál a lehetséges életmódbeli változtatásokhoz, terápiákhoz. Fontos eszköz a prevencióban, az egészségmegőrzésben és a diagnosztikában. Lehetővé teszi a betegségek korai felismerését, még akár a tünetek megjelenése előtt.

A vizsgálati csomag elemei a szervezetben zajló számos élettani folyamatról nyújtanak tájékoztatást.

A vérkép automatával (mennyiségi és minőségi paraméterek) sok paramétert tartalmazó, összetett vizsgálat, amely a vér különböző alakos elemeit jellemzi a vérsejtek automatizált megszámlálásával, így információt ad a keringő fehérvérsejt, vörösvértest és vérlemezke populációkról. A fehérvérsejtek elsősorban a szervezet védekezőfunkcióiban játszanak szerepet, kóros értékeik mikrobiális fertőzésekre, gyulladásra, de daganatokra és ezek kezelésére is utalhat.

A retikulocitaszám mérése a vérkép ismeretében segít a vérszegénység kimutatásában, az anémiák okának és típusának meghatározásában, a csontvelő vörösvértest képzésének állapotáról ad képet.

Protrombin, INR: a vér alvadékonyságáról illetve a véralvadást szabályzó enzimrendszer működéséről tájékoztat. A vizsgálat felhívhatja a figyelmet vérzési rendellenességekre, illetve rendszeres ellenőrzése segíti az orvost kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszerek kontrollálásánál. A vizsgálat megadja, mennyi idő tellik el (másodperc) az alvadási folyamat beindulásától az alvadék képződéséig. Májban képződő fehérje, így a máj funkcionális zavarai esetén kóros eredményt tapasztalhatunk. A teszt elvégzése műtétek előtt a vérzési rizikó kiszűréséhez elengedhetetlen.

A Nátrium, Kálium ionkoncentráció értékek informálnak a szervezet víz, -és elektrolit-háztartásával kapcsolatosan, mindkettő kiemelt szerepet játszik az ideg- és izomműködésekben, az ingerületátvitelben. Eltéréseik komoly, kivizsgálandó egészségügyi problémákra hívhatják fel a figyelmet, mint például vese,-és szívbetegségek.

A csomag tartalmaz májfunkciós vizsgálatokat: Bilirubin totál, Bilirubin direkt, Alkalikus foszfatáz (ALP), Gamma-GT (GGT). Jelez a máj gyulladásos betegségeinél, szövettani károsodásnál, epekiválasztás zavaránál, a májszövetet esetlegesen károsító anyagok hatásáról.

A kiválasztószervrendszer, a vese és a húgyutak állapotáról adnak képet a kreatinin (+eGFR), karbamid vizsgálatok, melyek felhívják a figyelmet a vesefunkciók esetleges beszűkülésére.

A zsíranyagcsere laborvizsgálat segítségével a vérzsírok szintjét (Koleszterin, Triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin) és ezek arányait mérjük. Referenstartománytól eltérő értékeik hozzájárulnak az erek rugalmasságának elvesztéséhez, érelmeszesedéshez (atherosclerosis), valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A laborvizsgálat része a szénhidrátanyagcsere működését jelző szérum Glükóz. Referenstartománytól eltérő érték esetén további laboratóriumi tesztek állnak rendelkezésre az anyagcserezavar tisztázására. A vizsgálat segít a cukorbetegség (diabetes mellitus), Inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma diagnosztizálásában.  vizsgálat segít a cukorbetegség (diabetes mellitus), inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma diagnosztizálásában. 

GOT (ASAT), GPT (ALAT), Laktát dehidrogenáz (LDH): Az emelkedett értékek jelezhetnek szívinfarktust, májgyulladást, izomsérülést, illetve tumor jelenlétét. A vizsgálat az idült vagy krónikus szövetkárosodás helyének és okának felderítését és nyomonkövetését is elősegítheti.

Összfehérje, Albumin:  a fehérjék a szervezetben alapvető fontosságú funkciókat látnak el, eltéréseik a következő betegségekre utalhatnak: máj- vagy vesekárosodás, vízháztartás zavara (ödémás tünetekkel), krónikus gyulladás és folyadékvesztés, felszívódási rendellenességek.

Kreatin-kináz (CK): egy enzim, ami legnagyobb mennyiségben a vázizmokban, kisebb mértékben a szív- és simaizmokban, valamint az agyban található meg. Emelkedett értéket találunk szív,-és vázizombetegségeknél, infarktus, stroke, izomsorvadás, sportolás, edzés következtében.

Húgysav: patológiás érték mérhető köszvény, alkoholizmus, leukémiák, áttétes daganat, glomerulonephritis, súlyos diabetes mellitus, szívelégtelenség, anémiák esetén. Felhívhatja a figyelmet az étkezési szokások megváltoztatásának szükségességére, további vizsgálatokra.

CRP (ultraszenzitív): májban képződik gyulladás és szövetkárosodás hatására, fontos fehérje fertőzés és sérülés esetén, értéke emelkedett lehet kardiovaszkuláris megbetegedésekben és perifériás érbetegségben, autoimmum folyamatoknál (pl. rheumatoid arthritis), daganatok jelenlétében.

Tireoidea-stimuláló hormon (TSH), Szabad tiroxin (FT4), Szabad trijódtironin (FT3): a csomag tartalmazza a legalapvetőbb pajzsmirigy vizsgálatokat, a szerv nem megfelelő működése számos egészségügyi tünetet okozhat: fáradékonyság, szívritmuszavarok, idegesség, álmatlanság, székelési problémák, testsúlyváltozás, nőgyógyászati panaszok, haj,-és bőrproblémák, csökkent melegtűrés.

Vizelet általános + üledék vizsgálat során a kiválasztásnál keletkező analitokból a szervezet általános egyensúlyi folyamataira következtethetünk, és információk nyerhetők a vese, a húgyutak és a húgyhólyag, valamint a vizeletelvezető rendszer betegségeire vonatkozóan is, felhívhatja a figyelmet további laboratóriumi tesztek, több vizsgálati elemet tartalmazó csomagok elvégzésének szükségességére.

Szervezetünk D-vitamint szintetizál napfény hatására, azonban a téli napsütéses órák alacsony száma miatt tavaszra a tartalék szintek általában lecsökkennek. A D-vitamin szedéssel pedig előfordulhat túl magas szint is, ezért lényeges, hogy ellenőrizzük vérvétellel, hiszen mind a hiány, mind a túladagolás káros lehet. A 25-OH D-vitamin koncentrációja tükrözi a táplálékból származó D-vitamin-ellátottságot és a bőrben lévő pro-vitaminokból UV-fény hatására történő szintézisét. Hiányt észlelhetünk, korlátozott napfényexpozícióban (idősek, szezonálisan) felszívódási zavarokban, fokozott igénybevétel esetén. A D-vitamin alapvető szerepet játszik a csontok egészségében, valamint a kalcium- és foszforanyagcsere szabályozásában. A hatásai azonban nem korlátozódnak az ásványi anyag homeosztázisra és a csontok egészségének fenntartására, élettani szerepe messze túlmutat ezeken a funkciókon, a D-vitamin-receptorok jelenléte ugyanis számos szervben és szövetben kimutatott. Az immunrendszer optimális működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő koncentrációja.

 

Mikor és kinek érdemes ezt a csomagot választani?

Megelőző szűrésként javasolt évente legalább egyszer néhány átfogó laborvizsgálatot nézetni. A rendszeres vérképvizsgálatok hozzájárulhatnak a különböző egészségügyi problémák megelőzéséhez, és lehetővé teszik az időbeni beavatkozást és a megelőző kezelést.

Korai betegségfelismerés: az időben felismert állapotváltozás még a tünetek megjelenése előtt felhívhatja a figyelmet a szükséges életmódbeli változtatásokra, lehetséges táplálkozásbeli hiányállapotok kezelésére. Az időben megkezdett beavatkozással sikeresebb állapotjavulás várható.

Diagnózis felállítása: a rutin vérkép önmagában is diagnosztikus értékű lehet a klinikai állapot ismeretében. Gyors információt szolgáltat a kezelőorvosnak, segítve a pontos kórisme felállítását, a megfelelő kezelés meghatározását. Az eredmények értékelése szakorvosi konzultáció alkalmával történik.

Kezelés nyomonkövetése: a rendszeresen ellenőriztetett laboratóriumi paraméterek információt adnak az egészségi állapot változásáról, a kezelés hatásosságáról, a terápia sikerességéről.


Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Vérvételre reggel, éhgyomri állapotban kerüljön sor. Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése fontos. A vizsgálat előtt érdemes vizet fogyasztani, hogy a mintavételre hidratált állapotban kerüljön sor.

 

Laboratóriumi vizsgálati eredmények értékelése

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk, keresse fel leletével kezelőorvosát.