A diabétesz (cukorbetegség) kezelése

Mi a különbség a két cukorbetegség típus kezelése között?

A cukorbetegek sokfélék, a két nagy csoportot (1. és 2. típus) határozottan megkülönbözteti az a tény, hogy az első az inzulin termelő sejteket pusztító autoimmun folyamat következménye és feltétlenül inzulinnal kezelendő, míg a második csoport egy nagy „gyűjtő kosár”, különböző okok miatt kialakuló esetek és a kezelésük ennek megfelelően többféle módon történik, nem elsősorban inzulinnal, de nem kizárt annak szükségessége bizonyos helyzetekben vagy stádiumokban. Mindkét csoport esetében fontos diétás és életmódi szabályok betartására van szükség, melyek nélkül a gyógyszeres kezelés nem éri el a kívánt hatást. A diagnózis megállapításakor beállított kezelés nem végleges, a rendszeres gondozás során a kezelés változhat az adott helyzettől és az új tudományos ismeretektől, lehetőségektől függően. 


Korábban már kezelt cukorbetegek gondozása

Ha egy már korábban felismert és kezelés alatt álló páciensről van szó, akkor feltétlenül szükséges megismerni a betegség kialakulásának pillanatát, a kezdeti állapot paramétereit és az azóta tett lépéseket, kezeléseket, valamint azok páciensre gyakorolt hatását. Fel kell mérni az egyéni és családi kóros előzményeket. Meg kell ismerni a páciens betegséghez való hozzáállását, együttműködési készségét és lehetőségét, életvitelét, étkezési szokásait. A jelenlegi kezelés, egészségi állapot és esetleges szövődmények függvényében újabb vizsgálatokra, illetve a további kezelésre teszünk javaslatot. A vizsgálati eredményeket és a kezelés hatását, illetve az esetleges szövődményeket időről-időre felmérjük és szükség esetén terápiát módosítunk. Időnként újraoktatjuk, felfrissítjük és kiegészítjük a betegségével és annak kezelésével kapcsolatos ismereteit. Mindennek során igyekszünk partneri, jó együttműködési viszonyt kialakítani a pácienssel és lehetőség szerint a hozzátartozóival is, akik segítségére vannak mindennapjaiban. A társ-szakmákkal együtt igyekszünk a páciensek életkilátásait és életminőségét a nem cukorbetegekéhez hasonlóvá tenni.

 

Újonnan diagnosztizált cukorbetegek gondozása

Újonnan felfedezett cukorbetegség esetén kezdetben széleskörű egyéni felvilágosítás történik a betegség mibenlétét, kezelését és a kilátásokat illetően. Ebben részt vesz az orvos, a dietetikus, a szaknővér, szükség esetén pszichológus. Meghatározzuk a betegség típusát, felmérjük a szövődményeket és ennek megfelelően egyénre szabott kezelést indítunk.

Érvényesítjük a fokozatosság elvét mind a terápiában, mind az edukációban. Meghatározzuk a páciens, illetve az egészségügyi személyzet feladatát és felelősségét az adott helyzetben, kialakítjuk a megfelelő hangsúlyokat a sikeres csapatmunka érdekében.

Amennyiben inzulin kezelést indítunk, a páciens felkészítjük ennek kivitelezésére, illetve az önellenőrzésre. Kezdetben gyakrabban kerül sor páciens- orvos találkozásra, majd pedig egy bizonyos rendszerességgel. A gondozás során vérvétel, vizelet vizsgálat, EKG, fizikális vizsgálat, időnként szemészeti vizsgálat történik. Amennyiben indokolt, ideggyógyászati, pszichiátriai, kardiológiai, érsebészeti, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, ortopédiai, röntgen és ultrahang vizsgálatokra is sor kerülhet. A gondozás menete és gyakorisága nem akadályozza a pácienseket a normális életvitelükben és a munkájuk elvégzésében - ez szervezés kérdése - viszont bizonyítottan elősegíti a munkaképesség és az egészségi állapot egyensúlyának megtartását.

 

A gondozás speciális területe a női páciensek tervezett terhességre való felkészítés, majd a terhesség során való végig követése (ez utóbbi folyamat kijelölt, speciális Centrumokban történik).

A cukorbetegség nem gyógyítható, de jól karban tartható állapot.