A diabétesz (cukorbetegség) rizikóelemzés

Kik tartoznak a rizikócsoportba, milyen tünetek lehetnek gyanúsak?

A cukorbetegség kialakulását valószínűsíti, ha a felmenők között cukorbeteg van, ha az egyén eleve túlsúlyos, vagy hirtelen nagy súlyfeleslegre tesz szert, ha mozgásszegény életmódot folytat, ha tartósan stressznek van kitéve, vagy különleges psychés megterhelés érte, ha bizonyos gyógyszereket szed, ha valakinek terhességi cukorbetegsége volt (bár megszűnt szülést követően), ha egy nő 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermeknek adott életet. 

Ki kell zárni a cukorbajt, ha valakinek magas vérnyomás, köszvény szerepel az előzményében, vagy magas vérzsír paraméterekkel rendelkezik. Szomjúság, fáradékonyság, gyakori vizelet ürítés, hirtelen fogyás, látásromlás, netán hirtelen fellépő remegés, ájulásérzés jellegzetes tünetek, illetve húgyúti fertőzések, bőr- és nyálkahártya gombásodások, viszketés, lassú sebgyógyulás szintén a cukorbetegségre irányítja a figyelmet.


A vizsgálat menete

Elbeszélgetés az egyéni és családi előzmények feltérképezése érdekében. A rendszeresen szedett gyógyszerek, esetleg kúraszerűen folytatott kezelések (pl. steroid) feljegyzése, elemzése a rizikó szempontjából. Testsúly és BMI meghatározás, vérnyomás mérés. A napi fizikai tevékenység és az étkezési szokások megbeszélése. Laboratóriumi vizsgálat eredményének kiértékelése. Összefoglaló vélemény elkészítése.

 

A diagnózis után

Amennyiben magas rizikójú egyénről van szó, a cukorbetegség kialakulásának megelőzését célzó tanácsokkal látjuk el, illetve szükség és igény esetén segítséget nyújtunk a kitűzött célok megvalósításához (például a kívánt testsúly eléréséhez).

Amennyiben glukóz feldolgozási zavarra, vagy kialakult cukorbetegségre derül fény, az állapot rendezése érdekében a pácienst  gondozásba vesszük: egyénre szabott diétás és életmódi tanácsadás történik, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés kerül bevezetésre. A betegség stádiumától és a kezeléstől függően, bizonyos rendszerességgel követjük a beteg állapotát, felmérjük a szövődményeket, szükség esetén terápiát módosítunk.