Diabétesz (cukorbetegség) szűrővizsgálatok

Magyarországon jelenleg 7-800.000 cukorbetegről tudunk, de az esetek egy része felfedezetlen. A lakosság kb. 10%-a cukorbeteg, a felfedezett esetek 10%-a 1. típusú, a 90% pedig a 2. típusba tartozó. Az utóbbi években, az előzőekhez képest sajnos megnőtt a gyermekkorban kialakuló esetek száma, és egyre fiatalabb korban diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, mely életmódi és étrendi hibákhoz, következményes elhízáshoz köthető.

 

Miért érdemes szűrésre menni?

Mivel a 2. típusú cukorbetegség alattomos és évekig tünetmentesen rombolhatja a szervezetet, érdemes „nyakon csípni”, mielőtt valamilyen szövődményt okozna. Mielőtt például olyan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, mint látásvesztés, szív- és nyaki nagyér elzáródás a következményes infarktusokkal, alsó végtagi ér- és idegkárosodás következményes végtag elvesztéssel, vese működés romlás, esetleg súlyos, nehezen gyógyuló fertőzések, nőknél vetélés.

Ha a cukorbetegség (vagy annak előszobáját jelentő állapotok) felfedezésre kerülnek, a páciensek élet kilátásai megfelelő diétás és gyógyszeres kezeléssel hasonlóvá tehető a nem cukorbetegkével.

 

Miben áll a szűrővizsgálat?

A szűrővizsgálat szimpla vénás vérvételt jelent, s abból egy korrekt éhomi vércukor szint meghatározást. Ha minden kétséget kizáróan ki akarjuk zárni a glukóz feldolgozás enyhébb zavarait is (mivel azok szintén nagy rizikót jelentenek, s a cukorbetegség „előszobáját”), érdemes cukorterheléses vizsgálatot végezni, egyidejű vércukor- és inzulin szint meghatározással.

Utóbbi vizsgálat előtt:

  • a páciens a vizsgálatot megelőző napon, 22 óra után már csak vizet fogyaszthat és éjszaka pihenjen (pl. ne egy átdolgozott vagy áttáncolt éjszaka után történjék a vizsgálat);
  • a vizsgálatra reggel, éhgyomorra, legalább 8-10 órás koplalás után érkezzen;
  • a terhelést megelőző 3 napon át korlátozás nélküli, de legalább napi 200 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet tartson;
  • vizsgálat előtt és alatt ne dohányozzon.

A vizsgálat során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó vizet kell elfogyasztania, azt megelőzően, valamint azt követően, meghatározott időközökben történik a vér cukorszintjének mérése, vérvétel segítségével;a vizsgálatot megelőző napokban szokásos fizikai tevékenységet végezzen. 

A vizsgálat kényelmesen, nyugalomban történik. Javasoljuk, hogy a 120 percet nyugalomban, ülve töltse (járkálás, mozgás a vizsgálat eredményét hamisan befolyásolja), olvasson, filmet nézzen.

Az értékeléshez szükséges annak ismerete, hogy szed-e rendszeresen gyógyszert, mert a szénhidrát- illetve zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek alkalmazása hamis eredményhez vezet. De erről már a helyszínen is kapunk részletes tájékoztatót. 

 

Munkatársak