A diabétesz (cukorbetegség) szűrése

Legjobb a megelőzés

Magyarországon jelenleg 7-800.000 cukorbetegről tudunk, de az esetek egy része felfedezetlen. A lakosság kb. 10%-a cukorbeteg, a felfedezett esetek 10%-a 1. típusú, a 90% pedig a 2. típusba tartozó. Az utóbbi években, az előzőekhez képest sajnos megnőtt a gyermekkorban kialakuló esetek száma, és egyre fiatalabb korban diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, mely életmódi és étrendi hibákhoz, következményes elhízáshoz köthető.

 

Miért érdemes időnként szűrésre menni?

Mivel a 2. típusú cukorbetegség alattomos és évekig tünetmentesen rombolhatja a szervezetet, érdemes „nyakon csípni”, mielőtt valamilyen súlyos szövődményt okozna. Mielőtt olyan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, mint látás vesztés, szív- és nyaki nagyér elzáródás a következményes infarktusokkal, alsó végtagi ér- és idegkárosodás következményes végtag elvesztéssel, vese működés romlás, esetleg súlyos, nehezen gyógyuló fertőzések, nőknél vetélés.

Ha a cukorbetegség (vagy annak előszobáját jelentő állapotok) felfedezésre kerülnek, a páciensek élet kilátásai megfelelő diétás és gyógyszeres kezeléssel hasonlóvá tehető a nem cukorbetegkével.

 

Mi történik a szűrővizsgálaton?

A szűrővizsgálat szimpla vénás vérvételt jelent, s abból egy korrekt éhomi vércukor szint meghatározást. Ha minden kétséget kizáróan ki akarjuk zárni a glukóz feldolgozás enyhébb zavarait is (mivel azok szintén nagy rizikót jelentenek, s a cukorbetegség „előszobáját”), érdemes cukor terhelést végezni, egyidejű vércukor- és inzulin szint meghatározással.

  • A páciens normálisan étkezik, ahogyan szokott, azonban este 10 óra után már csak vizet fogyaszthat és éjszaka pihenjen, ne egy átdolgozott vagy áttáncolt éjszaka után történjék a vizsgálat.
  • A vizsgálatra reggel, éhgyomorra, legalább 8-10 órás koplalás után érkezzen. Természetesen ezen időszak alatt és a vizsgálat alatt is szabad vizet fogyasztani, ám egyéb italféleséget nem.
  • A vizsgálat során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó vizet kell elfogyasztania. Azt megelőzően, valamint azt követően, meghatározott időközökben történik a vér cukorszintjének mérése - vérvétel segítségével.
  • A vizsgálatot megelőző napokban szokásos fizikai tevékenységet végezzen.
  • A terhelést megelőző 3 napon át korlátozás nélküli, de legalább napi 200 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet tartson.
  • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között kell végezni! Előtte és alatta a dohányzás és a szeszes ital fogyasztása tilos. Fontos továbbá az, hogy vizsgálat 120 percét nyugalomban, ülve töltse. A vizsgálatról történő eltávozás, járkálás, mozgás a vizsgálat eredményét hamisan befolyásolja. Javasoljuk, hogy a vizsgálat idejére annak hasznos eltöltéséhez hozzon magával olvasnivalót.
  • Az értékeléshez szükséges annak ismerete, hogy szed-e rendszeresen gyógyszert, mert a szénhidrát- ill. zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek alkalmazása hamis eredményhez vezet. Erről kezelőorvosával konzultáljon!