A HBsAg szűrés eredményét mindenképp hozza magával a szüléshez!

Hepatitis B vírus várandósoknál

A hepatitis B vírus okozta fertőzés fennállását a várandósgondozás során minden kismamánál ellenőrizni kell. A HBsAg pozitivitás (a hepatitis B surface antigén jelenléte) fertőzöttségre és fertőzőképességre utal. A vírushordozó anya, szülés közben megfertőzheti az újszülöttet is.

Az újszülöttkori hepatitis B vírus fertőzés és annak súlyos következményei védőoltással megelőzhetőek. A HBsAg pozitív anya újszülöttjét a szülést követően 12 órán belül a szülészeti intézetben aktív és passzív immunizációban kell részesíteni, védőoltást kell adni.

Ha a HBsAg pozitív kismama a TritonLife Róbert Magánkórházban tervezi a szülését azért, hogy a megfelelő időben megtörténhessen az újszülöttjénél a védőoltás, juttassa el HBsAg pozitivitást igazoló leletét a szülés előtt egy hónappal a Kórház Újszülött Osztályára a főnővérhez.

A HBsAg szűrés eredményét a szülésnél akkor is be kell mutatni, ha negatív. Amennyiben nem áll rendelkezésre a szülésnél a HBsAg szűrés eredménye, akkor az újszülött érdekében automatikusan pozitívnak kell értékelni és el kell kezdeni a védőoltás adását.

Ezért kérjük, hogy a HBsAg szűrés eredményét mindenképp hozza magával a szüléshez.

Munkatársak