A kullancs veszélyes: a népi megoldások helyett hallgassunk a szakemberre

Kullancsokkal kora tavasztól-késő őszig találkozhatunk. Bárhol, nemcsak erdőkben, városi parkokban, családi házak kertjében is. Általuk okozott betegségek többsége május-júliusban, jelentősebb része még ősszel fordul elő. Minden korosztály veszélyeztetett - mondja dr. Zolnyánszki Ilona, a TritonLife Kapos Medical infektológus főorvosa.

Természetben járás, otthoni kertészkedés, fűnyírást követően alaposan át kell nézni a bőrünket. Ennek ellenére a csípés ténye igy is az esetek 30-50%-ban rejtve marad. Ezért is fontos a csípés megelőzése. Szabadban végzett tevékenység során ügyeljünk a zárt ruházatra (hosszú ujjú felső, hosszúnadrág, zokni, zárt cipő, kalap). Jó hatásfokú védelmet biztosítanak a különböző kullancs-szúnyog riasztók – tanácsolja Dr. Zolnyánszki Ilona.

Ha kullancsot észlelünk a bőrünkön, minél hamarabb ajánlott azt eltávolítani.

A legegyszerűbb módja, hogy szemöldök, esetleg kullancs eltávolító csipesszel a fej-és potroh között megfogva egy mozdulattal eltávolítani. Ha a fej véletlenül beszakad, nem kell megijedni. Nem szabad piszkálni, magától kilökődik. Piszkálás esetén befertőzhetjük gennykeltő kórokozóval a csípés helyét. A főorvos szerint ne kenjünk a kullancsra semmilyen kenőcsöt, folyadékot, ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs a stressz hatására a potrohából a bőrünkbe üríti a benne található kórokozókat.

 

A kullancs számost bajt terjeszt

A kullancsok számos megbetegedést okozó kórokozók terjesztői. A leggyakoribb a Lyme-kór (Lyme borreliosis). Hazánkban évi tízezer új megbetegedést becsülnek. Erdészeti dolgozók átfertőzöttsége elérheti a 37%-ot is. Leggyakoribb megjelenési formája az Erythema migrans nevű bőrelváltozás. A bőrpír bárhol megjelenhet, fokozatosan növekszik, kezdetben homogén, napok-hetek múlva céltáblaszerű alakot ölt. Hetekig megmaradhat, előbb-utóbb magától eltűnik. A látványon kívül többnyire egyéb panaszt nem okoz – vallja Dr. Zolnyánszki Ilona. 

Egyéb bőrtünetek is előfordulhatnak: főleg gyermekeknél a fülcimpa lilás duzzanata, illetve idősebb nőknél a végtagok feszítő oldalán elhelyezkedő lilás, majd sorvadó bőr. 

Egyéb megjelenési formák: 

  • izületi gyulladás hetekkel, hónapokkal, esetleg évekkel később
  • idegrendszeri kórformák (perifériás arcidegbénulás két hónapon belül, agyhártyagyulladás,  gerincvelőgyulladás a fertőzés után néhány héttel)
  • krónikus, progrediáló neurológiai tünetek (bénulás, memóriazavar)
  • szívizomgyulladás hetekkel később.

 

Infektológiai vizsgálatok

A vizsgálatokhoz, kezeléshez sokszor elengedhetetlen az infektológus szaktudása, tapasztalata. A bőrön lévő foltok, csípésnyomok diagnosztizálása gyakran nehéz háziorvosi rendelőben. A korán felismert Erythaema migrans per os antibiotikumokkal jól gyógyítható. Jól kezelhetők az ízületi gyulladások is. Bőrtünetek nélkül kialakult ízületi panaszokkal sokszor háziorvoshoz, reumatológushoz, ortopédhez fordulnak a betegek. Ha későn derül ki, hogy kullancs-csípés okozta az ízületi panaszokat, az antibiotikumok már nem tudják helyreállitani a porckárosodásokat. Ekkor már csak a további romlás akadályozható meg. Idegrendszeri megjelenés és szívizomgyulladás esetén kórházi megfigyelés és kezelés szükséges – hangsúlyozza a szakember.

Kullancsok terjeszthetnek agyvelőgyulladást okozó vírusokat is. Hazánkban a Kullancsencephalitis vírus, valamint a West Nile-vírus (nyugat-nílusi láz) okozta agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás fordul elő. A lázzal, hányással, tudatzavarral járó, kórházi ellátást igénylő megbetegedések ritkán halálos kimenetelűek is lehetnek. A Kullancsencephalitis vírus ellen védőoltással is védekezhetünk.

Lakos András nevéhez fűződik a Tibola nevű betegség, amit a kullancs által terjesztett rickettsia okoz. a csípés helye körül 1-55 nappal, főleg a hajas fejbőrön duzzanat, majd kifekélyeződés alakul ki, ami pörkkel gyógyul. Környéki nyirokcsomók megduzzadnak. Felismerésében és diagnózis felállításában infektológus segíthet.