A láb betegségei

26 csont, 33 ízület, 120 izom szalag és ideg, 8-10 ezer lépés naponta, minden lépésnél a testsúly két-háromszorosa, mint erőkifejtés…

Mi ez? – kérdezhetnénk, ha ez egy találós kérdés lenne. De így csak azt kérdezzük – Hát csoda, hogy ilyen anatómia és ilyen terhelés mellett a láb fájdalma bizony időnként elviselhetetlen? És a válasz – Sajnos, nem csoda!

Ortopéd specialistánk megszabadítja lábát a nyomasztó fájdalomtól. Alapos kivizsgálás, és körültekintő, személyre szabott kezelés az, amiben részesül. Különleges tudása, rendkívüli tapasztalata a záloga a terápiát követő gyors gyógyulásnak, annak, hogy léptei könnyebbé válnak, mindennapi élete mentesül a szinte néha elviselhetetlen lábfájdalom alól.


Mi az oka a láb és talpfájdalmaknak?

Azon túlmenően, hogy a láb eleve óriási terhelésnek van kitéve – a fokozott terhelés, például a sok állással és járással nehezített munka további terhelést jelent számára. A korral a talp kiszélesedik, a lábfej megsüllyed, a sarok alatti zsírszöveg csökken, a bőr szárazabbá válik, ez terheli a lábat. Nőknél a magas sarkú cipő viselése szintén tüneteket okoz. Túlsúly esetén a talpra nehezedő nyomás növekedése, vagy a terhesség okozta súlynövekedés szintén okozhatnak lábfájdalmakat, keringési zavarok, cukorbetegség szintén. Bizonyos sportok, vagy például a tánc ugyancsak túlterheli a lábat. Vannak olyan alkati tényezők (lábforma, tengely jellegzetességek, ízületi lazaság), amelyek járáskor vagy sportoláskor olyan korrekcióra kényszerítik a lábat, amelytől fájdalmas panaszok kialakulásához vezetnek.


A láb leggyakoribb betegségei

  • bütyök
  • kalapácsujj
  • lúdtalp
  • szabó bütyök
  • sarok fájdalom


Megelőzés

A lábfájdalom teljes mértékben sajnos nem megelőzhető, de a tünetek megjelenése vagy súlyosbodása késleltethető.

A leghatékonyabb megelőzés a megfelelő cipő – méretben, fazonban kényelmes – viselete. Aki hajlamos a lábfájdalomra, használjon lábbalzsamot, rendszeresen vegyen lábfürdőt és ápolja lábát, talpát pedikűrrel. A talpmasszázs szintén hatékony a lábfájdalom megelőzésére.

Ortopéd magánrendelésünk előre egyeztetett időpontban fogadja Önt. Várakozás nélkül diagnosztizáljuk lábfájdalmát, személyre szabott, hatékony kezelésben részesül.

Ha fáj a lába, fáj a bokája, zsibbad, szaggat, vagy valamelyik ízülete gyulladt, fájdalmas, bízza magát ortopéd sebészünkre! Az ortopédiai betegségek, a láb fájdalma, gyulladásos tünetek az idővel nem gyógyulnak meg. Minél hamarabb ortopéd orvoshoz fordul, annál biztosabban és gyorsabban szabadul meg a hétköznapjait kínzó lábfájdalomtól!

 

Nem csak az időseknek fáj!

Fáj a lábam! Anyaaa, nem tudok aludni! – hallatszik a gyerekszobából a sírós hang. A láb fájdalom nem csak az idősebbeket érinti. Gyermek- és fiatal korban ritkán utalnak komoly betegségre a végtag fájdalmak, mégis érdemes ortopédiai szakrendelést felkeresni, hogy elkülönítsük a kis kellemetlenséget a nagy bajtól. A három-nyolc éves kor között, tipikusan éjjel jelentkező lábfájdalmat növekedési fájdalomnak nevezik a szakemberek is, bár nem bizonyított, hogy pusztán a növekedés végtagfájdalommal járna. Ha a fájdalom mindkét lábat érinti, és nappal nem jelentkezik, valószínű nincs ok az aggodalomra. mégis érdemes a gyerekkel ortopéd orvost fölkeresni, hiszen különböző gyulladások, deformitások, és rosszindulatú daganatok is okozhatnak lábfájdalmat. Fiatal (és idős) sportolók esetében nem ritka – főleg a sportág gyakorlása elején - a többnyire túlzott megerőltetés következtében kialakuló csonthártya-gyulladás. Futók, táncosok, atléták ismert betegsége ez, nagyon erős lábfájdalommal. Egyes sportágak, vagy bizonyos életforma megköveteli, hogy a lábunkat speciális cipőkbe bújtassuk. Ilyen a társastánc, a ritmikus gimnasztika, a balett. Hölgyeknél a „business look” alapfelszereléséhez tartozik a magas sarkú cipő. Ezek a lábfej csontjainak, ízületeinek túlterhelését okozzák, a láb deformálódását alakíthatják ki. A láb fájdalma nem elhanyagolható, nem fog magától helyrejönni, és „megszokni” sem fogja lábunk a különös megterhelést. Kérjük ortopéd specialista tanácsát, aki segít a láb fájdalmának enyhítésében, a láb fájdalom okainak felderítésében. 

Munkatársak