A magzatnyelv

Ha belegondolunk, sokszor jövő időben beszélünk egy magzatról, még akkor is, ha már ott van az anyaméhben. "Kisfiú LESZ vagy kislány? Mi LESZ a neve? Szerinted kire FOG hasonlítani?" - hangoznak el sokszor a mondatok. Pedig Ő már létezik, csak még nem találkoztunk vele. Éppen ezért azt is nehéz elképzelni, hogy neki is van egy nyelve, hiszen Ő még csak LESZ és majd beszélni is csak később FOG.


Azonban már régóta tudhatjuk, hogy a magzatok is kommunikálnak környezetükkel a maguk módján. Általában az anya érzelmi állapotán osztoznak: ha az anya frusztrált, a baba sokkal nyugtalanabb. Ezenkívül a hasfal kitűnő hangvezető, így már egészen a kezdetektől hallják az emberi beszédet. Erre bizonyítékul szolgál az a kutatás, melyben várandós nőknek ugyanazt a verset olvasták fel a szülés előtt napi rendszerességgel. Miután megszülettek a babák, a vers hallatán sokkal intenzívebben cumiztak (DeCasper és Spence).

Tehát gyermekünk már a magzati létben érzékeli a környezetéből érkező auditív ingereket, így a beszédet is.
 

Kommunikáció az anya és a magzat között

Fiziológiai csatornán keresztül

Az anya és a magzat teste kapcsolatban áll a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül. Ennek köszönhetően a magzat szervezetébe eljut minden, ami az anya szervezetébe bekerül: a táplálékoktól kezdve a különböző kémiai anyagokig. Ez utóbbi befolyásolhatja a magzat fejlődését, ezért nagyon fontos, hogy gyógyszert csak orvosi javaslatra szedjünk, illetve természetesen kerüljük az olyan szerek fogyasztását, mint az alkohol, a dohány vagy a drog. A stresszel és az ehhez hasonló negatív érzelmekkel is óvatosnak kell lenni - bár sokszor ez nem döntés kérdése -, ugyanis ezek hatására megnövekedhet olyan hormonoknak a szintje az anya szervezetében, amelyek szintén hatással vannak a magzatra.

Viselkedéses csatornán keresztül

Ide tartozik minden, ami az anya mozgásával, beszédével és tevékenységeivel áll kapcsolatban. A magzat számára a mozgás és a mozdulatlanság jelentéssel bír, ezért ez is egyfajta kommunikáció kettőjük között. Akár a fejlődő baba, akár a kismama részéről is történik a kezdeményezés, információval szolgál a másik fél számára. Sok anyában a baba mozgásának érzékelésétől kezdve tudatosul csak a tény, hogy gyermeket vár.

Lelki köldökzsinór

Ez egy olyan mély kapcsolat, amely talán csak anya és gyermeke között létezhet. Ez határozza meg sokszor a születést követő időszakot, hiszen ezen alapszik az is, ahogy az anya ráhangolódik a baba igényeire és jelzéseire. Anyaként sokkal előbb felismerjük gyermekünk szándékát, kívánságát, mint mások, ugyanis már kialakult egy lelki kapocs és sokkal érzékenyebbek vagyunk a jelzésekre.