A mozgás és a fejlődés - kéz a kézben járnak

mozgás

„A gyerekek teljes kibontakozása mozgás nélkül elképzelhetetlen”

Catherine Davis

 

Bármilyen hihetetlen, kutatások bizonyították, hogy a mozgás egyértelműen hozzájárul a jobb tanulmányi eredmények eléréséhez. Egy svéd iskolában két osztályt hasonlítottak össze a témában. Az egyik osztálynak heti két testnevelés órája, a másiknak heti öt testnevelés órája volt. Amellett, hogy a heti ötször mozgó gyermekek jegyei jobbak lettek, kiegyenlítődött az a fiú-lány különbség, miszerint a lányok jegyein átlagban jobbak. Ezt eddig semmi mással nem tudták elérni. Amerikában szintén végeztek ilyen kutatást, ahol ugyanerre az eredményre jutottak: a gyermekek minél edzettebbek voltak, annál jobb jegyeket kaptak.

Hogyan segíti a mozgás a tanulásban?

A rendszeres mozgás az agyunk mind a szürke-, mind a fehérállományára hatással van. A hippokampusz (amely az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős) látványos növekedésnek indul, míg a fehérállomány is erősödik, tömörebbé válik. Ezáltal nagy valószínűséggel hatékonyabban képes továbbítani a beérkező információkat.

Az agyi fejlődés mellett a mozgás által endorfin termelődik, amely hozzájárul a jobb kedvhez. Ez pedig szoros összefüggésben van a motivációval is. Ha pedig motiváltak vagyunk, sokkal könnyebb valamilyen tudásanyagot vagy képességet elsajátítani.

Mennyit és mit mozogjon a gyermek?

Az, hogy milyen jellegű mozgásformát, sportot választ a gyermek, szinte mindegy. A lényeg, hogy szeresse és legyen kellően intenzív. A legideálisabb, ha a pulzusszám 150-re emelkedik mozgás közben. Napi 30 perccel már észrevehető különbséget kell tapasztalnunk gyermekünk koncentrációjában. De már 4 perc futástól is jobban tudnak összpontosítani, ezért fontos, hogy az tanórák közötti szünetekben rohangálhassanak.

Ha 2-3 hónapon át tartja gyermekünk a napi 30 perces magas intenzitású mozgást, akkor már észrevehető fejlődést kell tapasztalnunk: matematikai készség, kreativitás és végrehajtó kontroll javulása, figyelem összpontosításának javulása.