A sárgaság

Feltűnő jelenség, ezért nem lehet nem észrevenni. A bőr és a szem ínhártyája („szeme fehérje”) sárga színűvé válik. Lehet, hogy nincs vele tennivaló, az esetek egy részében azonban súlyos máj- vagy epebetegség jelzője. Ne habozzunk, menjünk orvoshoz!

A bőr és a „szemfehérje” sárga elszíneződésének oka az epefesték, más néven bilirubin megjelenése ezeken a területeken. A laborleletekben „Bi” jelzi a bilirubint, emellé kerül csillag,ha meghaladja a normál értéket.

Több okból jöhet létre

A sárgaságot okozó eltérés az esetek túlnyomó többségében veszélyes, csak ritkán ártalmatlan. A sárgaság vérképzőszervi- vagy immunbetegség miatt is kialakulhat, de lehet az ok vírusos májgyulladás, annak minden fajtája (A, B, C, D, E, EBV, CMV). Kialakulhat mérgezés folytán, akár valamilyen vegyi anyag, gyógyszer vagy alkohol hatására. Ennek eredménye lehet akut gyulladás, de elhúzódó esetben májelégtelenség is. Elzáródásos sárgaságról beszélünk, amikor az epe valamilyen akadály miatt nem tud a vékonybélbe ürülni, ezért a véráramba kerül.

Társuló tünetek

Alapszabály, hogy ha a hasi görcs, sárgaság, láz együtt jelentkezik, vagy a háromból kettő, akkor sürgős orvosi vizitre van szükség, mert a háttérben sebészeti ellátást igénylő betegség (epehólyaggyulladás vagy epeúti elzáródás) állhat. További tünetként jelentkezhet a sárgaság mellett a sötét vizelet, világos széklet, hasmenés, hányás, hányinger, étvágytalanság, viszketés, fejfájás.

 

Az orvosnál

Orvosunk felveszi a kórelőzményt, vagyis kérdez a tünetekről, azok megjelenési idejéről, az eddigi betegségeinkről, műtéteinkről, életmódunkról. Átnézi régebbi leleteinket. Ezután következik a fizikális vizsgálat: a szív, a tüdő meghallgatása, a has és a belső szervek, nyirokcsomók áttapintása. Ha úgy ítéli meg, hogy sürgős beavatkozásra van szükség, szakorvosunk elvégzi azt, vagy szükség esetén továbbküldi a beteget. Ha van idő, vérvételt és vizeletvizsgálatot rendel el, valamint képalkotó eljárással (ultrahang, CT) végzett vizsgálatot kér, hogy áttekinthesse a belső szerveket.

A gyógyulás felé

A pontos diagnózis lehetővé teszi, hogy az orvos a sárgaságot kiváltó betegségre koncentráljon. Kórfolyamattól függően akár műtét, antibiotikum, vagy más gyógyszeres kezelés is szóba jöhet, de életmódváltásra is szükség lehet. Sikeres kezelés esetén a sárgaság és a többi tünet is csökken, majd megszűnik.