A sérv

Sérvműtéte szinte rutinműtétnek számít abban az esetben, ha időben fordul orvoshoz és minimál invazív eljárással történik a sérv operációja.
Laparoszkópos sebészeti eljárással legfeljebb egy nap a kórházi tartózkodás

A műtét utáni fájdalom minimális, gyakran semmiféle fájdalomcsillapítóra nincs szükség. Rendkívül gyors a rehabilitáció; a korábbi 6 héthez képest egyes műtéteknél már egy hét után Ön akár már sportolhat is
És a legfontosabb előny az alacsony kiújulási arány; bizonyos műtéteknél 1%-nál ritkábban van szükség ismételt műtétre a korábbi kb. 20%-kal szemben

Korszerű műtéti technikákat alkalmazunk melyeknek számos előnyük van a „hagyományos” módszerekkel szemben. Az újabb technikák legtöbbje műanyag háló vagy folt implantációját jelenti.

Ezek behelyezése történhet
  • nyitott módon, azaz a hasfalon ejtett hosszabb-rövidebb vágáson keresztül
  • laparoszkóppal azaz a hasüregen keresztül, speciális optikai rendszer segítségével, 3-4 alig 5-10 mm-es metszésen át.
A hagyományos műtéti eljárásoknak természetesen megvan a helyük a sérvsebészetben, pl. amennyiben a páciens fiatal, jó izomzatú és a sérv még igen kicsi. Gyermekeknél sem helyezünk be implantátumot.

Fontos tudni

A sérv csak műtéttel orvosolható,megoldása egyértelműen a műtét.
Szembe kell nézni a ténnyel - a sérv a hasfal végleges sérülése, idővel csak nagyobbodik. Spontán megoldódása vagy visszafejlődése felnőtt korban nem fordul elő. A sérv észleléséhez képest mielőbb elvégzett műtét veheti elejét az állapot romlásának, az esetleges szövődmény kialakulásának.

Tévhitek a sérvek kezeléséről

Az interneten böngészve sok téves információ olvasható, pl. hogy a fájdalmatlan sérv esetén nem szükséges műtétet végezni. A sérv nem jár feltétlenül fájdalommal, így ez a megközelítés csupán tévhit.
Figyelem! Haskötő használata csak késlelteti ezt a folyamatot, ez a kezelési mód ma elavult!
A hasfali, műtét utáni sérv minél hamarabb megoldást kíván, mivel később a hasfal struktúrája már nem mindig állítható helyre tökéletesen!

Együtt élni vagy szabadulni?

Mi a veszélye a sérvnek? Alapvetően a sérv sok kellemetlenséget okozhat, vannak esetek, amikor komoly fájdalommal is jár vagy székrekedést okoz. Ám igazi veszélye az, ha a sérvtartalom kizáródik. Ilyenkor a kitüremkedett szervek visszaútja lezárul, a kiszorult rész megduzzad, kézzel visszailleszthetetlen. Ebben az esetben a kizáródott sérvtartalom vérellátása veszélybe kerül, esetleg megszűnik, így a szerv elhalhat. Ha például bélszakasz záródik ki és hal el, akkor életveszélyes állapot, bélelzáródás alakul ki, ami azonnali sebészi beavatkozás nélkül szinte biztosan halálhoz vezet.

Ez a folyamatosan jelenlévő veszély az oka annak, hogy minden sérv esetében a mihamarabbi operáció az optimális megoldás. Annál is inkább, mivel minél kisebb a sérv, annál kevesebb szövődménnyel, jobb eredménnyel operálható.

Belülről kifelé

Mi a sérv? A sérv az a veleszületett vagy szerzett állapot, amikor a hasfal rétegei között vagy a lágyékcsatornán keresztül a hasűri tartalom kitüremkedik.

Rés a pajzson

Mi okozza a sérvet? A sérv oka lehet alkati adottság, például a kötőszövet gyengesége vagy túlsúly. Ilyenkor a szövetek lazábbak, könnyebben nyúlnak, illetve a normálisnál nagyobb nyomásnak vannak kitéve.
Erős terhelés, például nehéz tárgyak emelése vagy hirtelen mozdulat is okozhat sérvet. Hasi műtétek következményeként is felléphet sérv, amikor a műtét következtében meggyengült hasfal nem képes a hasűri nyomásnak ellenállni, és a belső szerveket megtámasztani. Makacs köhögés, székrekedés és más idült betegség szintén okozhat olyan helyzetet, ami sérv kialakulásához vezet.

Életkortól független

Ha valaki hajlamos a sérv kialakulására, már fiatalon is megszerezheti. Van, hogy születéskor is megvan. Ugyanakkor inkább 35-40 éves kor felett jellemző gond a sérv. Ennek az az oka, hogy a fiatal szervezet tónusa még erősebb, nem lazultak meg a szövetek. A mozgásszegény életmód, a súlynövekedés ronthatja a helyzetet, az öregedéssel pedig a szövetek fáradása szintén elősegíti a sérv kialakulását.

Arra ébredek, hogy sérvem van?

A sérv kezdetben időközönként jelenik meg, például a napi terhelés következtében, de reggelre az alvást követően visszahúzódik. Előfordulhat, hogy még nagyon kicsi, de fájdalmat már okoz. Egy emelésnél, egy rossz mozdulatnál vagy köhögéskor érzékelheti a sérvbeteg, hogy a sérv előtüremkedik, és azután vagy visszahúzódik, vagy elöl marad. Alapvetően azonban nem nehéz megállapítani, és azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a sérv magától soha nem múlik el, sőt egyre növekszik, állandósul a kiboltosulás, sőt extrém méretűre is megnőhet.

Mi is van abban a kitüremkedésben?

A sérv tartalma bármilyen hasi zsigeri szerv (vékony- vagy vastagbél, féregnyúlvány, bélzsír, petefészek, húgyhólyag, hasfali zsír, stb.) lehet.