A szülésindítás

szülésindítás

Miért lehet indokolt és hogyan történik a szülésindítás?

Szülésindítás – a beavatkozás, amit sokan szeretnének elkerülni, de ami bizonyos helyzetekben nagyon is szükséges lehet. Dr. Siklós Nóra, a TritonLife Róbert Magánkórház szülész-nőgyógyásza mondja el, miért nem kell tartanunk tőle. Mit jelent a terminustúllépés, vagy a ballonkatéteres méhszájérlelés? És mit érdemes tudnunk az oxitocin nevű hormonról? A doktornő kalauzolásában jobban megismerhetjük a fenti fogalmak jelentését.

Milyen esetben indokolt?

Két fő indikációja lehet a szülésindításnak. Az egyik, amikor a kismama terminustúllépésbe kerül, tehát amikor nem indul meg a szülés a betöltött 40. héttől a 41. hétig. A TritonLife Róbert Magánkórházban, ha nincs más indok, akkor a 40. hetet követően egy hetet szoktunk várni, majd szülészeti státusznak megfelelően lehet indítani a szülést – mondja Dr. Siklós Nóra, aki tíz éve van az orvosi pályán, három éve erősíti a kórház csapatát és szívügyének érzi a szülészetet.

A másik fő indikációnak azt tekintjük, amikor anyai vagy magzati okból van szükség a szülésindításra. Erre azt szoktam mondani, hogy csupán jobb kint, mint bent a magzatnak. Amikor azonban súlyosabb dolog lép fel, akkor akár császármetszésre is szükség lehet – fejti ki a doktornő, aki nemcsak a szülésindításról, hanem minden egyéb tudnivalóról is fel szokta világosítani pácienseit a terminus közeledtével.

Mi történik a szülésindítás előtti este?

A megbeszélt szülési időpont előtti este készítünk egy CTG-t, ami a magzat szívműködését és a méh aktivitását vizsgálja. Kedvező méhszájstátusz esetén a méhszájérlelés nem szükséges, hanem reggeli burokrepesztéssel indítjuk meg a szülést. Ha három centiméterre nyílt a méhszáj, nincs szükség katéter felhelyezésére.

Kedvezőtlen méhszáj esetén azonban ballonkatéteres méhszájérlelésre kerül sor, ami azt jelenti, hogy a szülés előtti este az orvos vagy szülésznő feltesz a méhszájba egy kis katétert. A katétert steril vízzel töltjük fel – mint egy kis lufit –, így helyileg tágítja a méhszájat, ami hajnalra körülbelül négy centiméterre nyílik. Mivel az éjszaka folyamán ott van ez a katéter, okozhat kis diszkomfort érzetet. A kismamák kábító (izomba adott) fájdalomcsillapítót kaphatnak éjjelre, hiszen fontos, hogy pihentek legyenek és rákészüljenek a másnapra – árul el részleteket a doktornő.

Türelemmel és teljes csapatmunkában

Mi történik reggel, amikor kedvező a méhszáj? A doktornő megosztja velünk, hogy ha a fejhelyzet is megengedi, megrepesztik a burkot, majd amennyiben magától nem indulnak meg a méhösszehúzódások, infúzióba adott, lassú cseppszámmal csepegtetett oxitocin segítségével hozzák létre azokat, mivel ez a természetesen is felszabaduló hormon elősegíti az összehúzódásokat.

Nem lehet megjósolni, hogy a fájásoktól számítva pontosan mikor fog megszületni a kisbaba, ezt többek között az is befolyásolhatja, hogy első szülésről, tehát primiparáról beszélünk-e. A szülésindításban legfontosabb kulcsszó azonban a türelem és a teljes csapatmunka, valamint a kommunikáció az orvos, a szülésznő és az anya között – zárja a doktornő.