Az első lépések a várandósság útján

Ahhoz, hogy bizonyosak legyünk a várandósság tényében, egyértelmű és objektív vizsgálatokra van szükségünk. Az első lépéseket a terhességi teszt és az ultrahang vizsgálat jelentik.

A terhességi tesztet a reggeli első vizeletből, a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon végezzük el.

Az ultrahang vizsgálat segítségével a terhesség 5-6. hetétől, tehát a menstruáció elmaradását követő 3-4. héttől a beágyazódás helye és a magzati szívműködés is megállapítható.

A kereskedelemben kapható tesztek csaknem 100%-ban megbízhatók. A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy bizonyos értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnálkövetkezik be. Ha ezután végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk.

 

Mi történik pontosan?

Az egyik petefészekből kiszabadul egy érett petesejt és bekerül a petevezetékbe, ahol 24 órán keresztül él. Érte indul versenybe 20-40 millió hímivarsejt. A győztes feloldja a petesejt külső falát, és miután bejutott a belsejébe, farka leválik, feje pedig összeolvad a petesejttel. A következő 72 órában a sejt 4, 8, 32, 64 sejtre oszlik, alakja miatt szedercsírának nevezik ekkor. Osztódás közben a petevezetőben folyamatosan halad a méh felé, ahová a megtermékenyülést követő 5-7. napon megérkezik. A 11-12. napon beágyazódik a méh nyálkahártyájába és nyúlványaival az anyai érhálózathoz kapcsolódik.

A szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyikből kialakul az embrió, a másikból a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór. Már ebben a korban eldől minden – génekkel kapcsolatos – tulajdonsága, jellemzője. Eldől, hogy milyen lesz a testalkata, szeme színe, haja színe, tartása, kire hasonlít majd és így tovább… A teherbeesés megtörtént. Mindez szabad szemmel nem is látható. Ám az anya érzékeli testében az új élet jelenlétét.

 

Elmarad

A legnyilvánvalóbb jel a menzesz elmaradása. Sok nő szabálytalan ciklusa miatt ez nem nevezhető megbízható jelnek.

 

Megjelenik

  • A mellek túlérzékenysége, kényelmetlen feszülése, különösen a mellbimbóké.
  • Aluszékonyság, szokatlan fáradtság. Az aktív, örökmozgó nő azon kapja magát, hogy legszívesebben mindig csak aludna.
  • Émelygés, hányinger. Főleg reggelente furcsa, kellemetlen fizikai közérzet.
  • Étvágy változásai. Étvágytalanság vagy váratlanul megjelenő sóvárgás valamilyen étel iránt, az eddig kedvelt ételek iránti undor.
  • Szagérzékenység felfokozottsága. Kellemes illatok taszító szaggá változnak és órákig kísértenek az orrban.
  • Hangulatingadozás. A nevetés, sírás, érzelmek gyors és látszólag ok nélküli váltakozása.
  • Gyakori vizelési inger.

 

A terhesség megállapítására a mai korszerű tesztek elődje a „békateszt” volt. A nő vizeletét béka bőre alá fecskendezték, majd mikroszkóp alatt vizsgálták a béka vizeletét. És ha a vizelet kellő koncentrációban tartalmazott HCG-t, akkor a béka vizeletében spermiumok jelentek meg. A teszt 90 %-os biztonságúnak számított. A mai tesztek alapja is a HCG-érzékenység. A human chorionic gonadotropin kizárólag várandós nők vérében - vizeletében jelenik meg, ugyanis a placenta termeli.

 

Munkatársak