Akut májgyulladás, hepatitisz tünetegyüttes

Előfordul, hogy a betegnek nincs feltűnő panasza, mégis jelentős károsító folyamatok zajlanak a szervezetében. Többnyire véletlenszerűen, másra irányuló vizsgálatok nyomán derül fény erre az állapotra, mert – a közhiedelemmel ellentétben – az akut májgyulladás az esetek kb. 90 %-ában nem jár sem sárgasággal, sem más tünettel. A tünetes esetekben jelentkezhet sárgaság, étvágytalanság, hányás, fogyás, láz, ritkán bőrkiütések is.


Mi az "akut máj"?

Ha a májfunkció értékek több, mint 4-szer, 5-ször meghaladják a normális felső értéket, akut májgyulladás tünetegyüttesről beszélünk. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben napokon belül szakorvoshoz forduljunk, aki további vizsgálatokat kér, és a kapott eredmények alapján diagnózist állít fel, és ennek megfelelően kezelési tervet hoz létre.


Mi okozhat akut májgyulladást?

Akut hepatitisz szindrómát okozhatnak gyógyszerek, étrendkiegészítők, vírusok, ritka, örökletes anyagcsere-betegségek, mérgezések, az immunrendszer úgynevezett autoimmun folyamatok révén. Sajnos az akut májgyulladás leggyakoribb oka a rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás.


A diagnózis

Az akut májgyulladás tünetegyüttes esetén az orvos először laboratóriumi vizsgálatokat és hasi ultrahang vizsgálatot kér. A laboratóriumi vizsgálatokigazolhatnak vírusos májgyulladást, felvethetik anyagcserebetegség vagy autoimmun májbetegség alapos gyanúját. Az ultrahang vizsgálat szerepe az akut májgyulladás elkülönítő diagnosztikájában van; kizárja, vagy felfedheti epeúti, hasnyálmirigy betegség, epekövesség, esetleg a májban kifejlődött jó- vagy rosszindulatú daganat lehetőségét.

Ha az ultrahang és a laboratóriumi leletek eredménye negatív, akkor gondolhatunk gyógyszer, vagy étrendkiegészítő által okozott májgyulladásra. A feltételezett toxin (alkohol, gyógyszer, stb.) elhagyása után a májbetegség egy bizonyos stádiumáig a máj képes regenerációra, öngyógyulásra; de az is közismert, hogy ha az akut májgyulladás diagnózisakor máj májzsugor áll fenn, akkor a helyzet, egyben a kórjóslat sokkal rosszabb.

Bizonyos – ritka – esetekben szükség lehet a májbiopsziára, aminek során az orvos helyi érzéstelenítés után tűszúrással egy kicsi szövethengert nyer a májból.


Mik a kilátások?

Az akut májgyulladások nagyobb része spontán gyógyul, kisebb részben azonban akut klinikai képpel jelentkező krónikus betegségekre derül fény (ilyenek pl. az autoimmun májbetegségek, vagy értelemszerűen a genetikai anyagcserebetegségek). Az időben felállított diagnózis birtokában az ilyen májbetegségek is kiváló eredménnyel kezelhetőek, a máj állapotának további romlása megállítható, sőt, a megfelelő kezelés mellett a máj akár visszanyerheti teljesen ép állapotát.