Amit a BCG oltásról tudni kell

BCG oltás

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a tbc (tuberkulózis) kórokozója okozta gennyes agyhártyagyulladástól és a teljes szervezetet érintő fertőzéstől. A hazai oltási rendben az életkor szerint ez az első a kötelező védőoltások között. Hazabocsátást megelőzően az újszülött osztályról való távozás előtt megkapják az újszülöttek.

Az oltás helye mindig a bal váll bőrének külső-felső része. Az oltás előtt a fájdalmat, az oltás okozta stresszt kis mennyiségű szájba csepegtetett szukróz (édes anyag, mely nem befolyásolja a szopást vagy a cukor anyagcserét) adásával mérsékeljük.  Az oltás utáni napokban kezdetben nem látható eltérés, majd kb. 2 hét múlva 5-10 mm-es piros duzzanat jelentkezik az oltás helyén. Később ennek a közepe beolvad, majd kifakad és 6-8 hét után hegesedve gyógyul.

Milyen mellékhatásai lehetnek a BCG oltásnak?

A BCG oltás mellékhatásaként az oltás napján és később sem szokott láz, levertség, rossz közérzet kialakulni. Az oltás helye nem fájdalmas. Víz érheti az oltás helyét még kifakadt stádiumban is, de ne ázzon vízben. Fertőtlenítőt nem kell az oltás kifakadásakor sem használni, illetve az oltás helyét nem szabad nyomkodni vagy kötéssel befedni.

Ritkán a hónaljárokban vagy a nyakon lévő nyirokcsomó duzzanat jelentkezhet, melyet ha az jelentős méretű a gyermekorvosnak meg kell mutatni, de alapvetően ez az elváltozás sem jelez súlyos folyamatot.

A jelenlegi oltási irányelvek szerint, akinél az oltást követően nem alakul ki oltási heg, annak nem kell újraoltás sem újszülöttkorban, se serdülőkorban.

Arra vonatkozóan nincs tudományos bizonyíték, hogy a születés utáni napokban azonnal megadott BCG-vel szemben előnyösebb a későbbi időpontban néhány hetesen vagy hónaposan adott oltás. A TritonLife Róbert Magánkórházban ezért nem javasoljuk, hogy későbbi időpontban adassák be az oltást. Ha a BCG oltást a szülők később szeretnék beadatni, akkor az oltás beadását gyermekgyógyászati ambuláns vizsgálat részeként, térítés ellenében tudjuk vállalni. Előjegyzést a kórházunk hétfői újszülött szakrendelésére kell kérni.

Munkatársak