ANA ELISA Screen: poliszisztémás autoimmun betegségek vizsgálata

Az Ana Elisa Screen a poliszisztémás autoantitestek vizsgálatát célozza. A poliszisztémás autoimmun betegségek diagnosztikája összetett feladat.

Rendkívül fontos a részletes, specifikus klinikai kórelőzményi adatok korrekt felvétele, a fizikális vizsgálat elvégzése, majd az előző kettő diagnosztikus alappillér után célzottan megtervezni a szükséges további vizsgálatokat (laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok stb.) Az antinukleáris antitesteknek (ANA) fontos szerepe van a poliszisztémás autoimmun kórképek diagnózisában, differenciáldiagnosztikájában, kockázatbecslésben, bizonyos esetekben a terápia, aktivitás követésében (pl. anti-dsDNA). ANA szűrővizsgálatra az ANA IIF+ ANA ELISA vizsgálatok javasoltak, az ANA BLOT 17-es vizsgálattal a különböző poliszisztémás autoimmun betegségek finomabb differenciálása válik lehetővé.

A tesztben a következő HEp-2 sejtmagból, sejtmagvacskából kivont, nagy mértékben tisztított egyedi antigénkivonatok találhatóak meg mikrotiterlemez felszínéhez kötve: dsDNA, hiszton, Sm/RNP, SS-A, SS-B, Scl-70, centromere, PCNA, Jo-1, AMA-M2, riboszómális P-protein. A beteg szérumból ezen antigénstruktúrák ellen képződött antitesteket mutatjuk ki, szemikvantitatív módon. A specifikus ellenanyagok azonosítása céljából további vizsgálatokra van szükség.

 

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat javasolt poliszisztémás autoimmun betegség gyanúja esetén:

  • Szisztémás lupusz erithematozusz (SLE)
  • Sjögren szindróma
  • Szkleroderma, CREST szindróma
  • Kevert kötőszöveti betegség
  • Polimiozitisz
  • Dermatomiozitisz
  • Gyógyszer által kiváltott lupusz erithematozusz
  • Juvenilis idiopátiás artritisz
  • Autoimmun hepatitisz gyanúja esetén
  • differenciáldiagnosztikai célból

 

Vérvétel, vizsgálati eredmények

A vizsgálat vérvétel útján történik. A vérvételre lehetőség van a TritonLife, illetve TritonLabs valamennyi vérvételi pontján.

A vérvétel előtt könnyű, vegyes étkezés megengedett. Kávé, alkohol, dohányzás mellőzése szükséges.

A pozitív eredmény arra utal, hogy a mintában, a teszttel vizsgált ANA antitest(ek) megtalálhatóak, és ez felveti valamilyen poliszisztémás autoimmun betegség vagy PBC (primer biliáris kolangitisz) lehetőségét. A specifikus ellenanyagok azonosítása céljából további vizsgálatokra van szükség! Pl. ANA BLOT 17-es vizsgálat. A negatív eredmény arra utal, hogy a beteg mintában nincs olyan antitest, amelyet a teszt kimutat, vagy annak koncentrációja nem éri el a teszt kimutathatósági küszöbét.

A laboratóriumi vizsgálatok értékelésében megkerülhetetlen a részletes kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálati eredmények részletes ismerete. Ezen tények birtokában a pácienst kezelő szakorvos komplexen tudja értékelni a laboratóriumi leletet, ezért javasoljuk keresse fel leletével kezelőorvosát.