Atópiás dermatitisz

Viszket, fáj, csúnya, meglepetésszerűen visszatér, és nehéz eltalálni, éppen mitől gyógyul. Ez az atópiás dermatitisz, amivel lassan minden tizedik gyermeknek meggyűlik a baja, és sokukat végigkíséri egy élete át.


Bár tudjuk, hogy öröklődik, és azt is, hogy környezeti hatások is kellenek a megjelenéséhez, az atópiás dermatitisz (más néven atópiás ekcéma, neuroderma vagy endogén ekcéma, alkati ekcéma) nem megelőzhető biztosan, még akkor sem, ha szigorúan kerüljük újszülöttkortól a kiváltó okokat. A genetikai eredetben biztosak lehetünk, egypetéjű ikreknél, ha az egyik testvér atópiás dermatitisz tüneteit mutatja, 75% az esélye annak, hogy a másik gyerkőcnél is megjelenjen. A legnagyobb a megbetegedés veszélye, ha az anya és az apa is szenved atópiás dermatitisztől. Ha a hajlam megvan, már csak valami külső tényező kell ahhoz, hogy föllángoljon a betegség. Ilyen tényező lehet a fokozott stressz, valamilyen allergén anyag, bőrirritáció, izzadás, extrém hideg vagy meleg, vagy valamilyen különleges hormonális állapot, mint a várandósság. A betegség az atópiás alkatú személyeknél jelentkezik, rájuk jellemző az allergiás hajlam, tehát más allergiás megbetegedésekre is számíthatunk a bőrtünetek mellett. Az atópiás dermatitiszel küzdők 60%-ának szénanáthával, míg 30%-ának allergiás asztmával is együtt jár a betegsége. Az atópiás alkat első tünete általában a bőrtünet.

Kisbabától nagypapáig... 

Az atópiás dermatitis már az első hónapokban megjelenhet, csecsemőknél az arc, a fejbőr és a végtagok érintettek legtöbbször: száraz, piros bőrfelületet látunk, amelyről feltételezzük, hogy viszket. Idővel nedvedzést is tapasztalhatunk, a bőr berepedezhet, megvastagodhat, hámlás is kezdődhet rajta. Az első fellángolás után akár néhány év nyugodt periódus is lehetséges, majd a legtöbb betegnél három, illetve öt-hat éves korban, később kamaszkorban és fiatal felnőttkorban is megjelenhet. Szerencsés esetben a kisgyerek ötéves korára kinövi, de sajnos előfordul, hogy időről időre újra fellángol a betegség, még akár idős korban is. Felnőtt korban inkább a hajlatokban, illetve a mechanikus hatásoknak jobban kitett bőrfelületeken jelenik meg a gyulladás. Az atópiás ekcéma megjelenhet egészen kicsi területen, de sajnos előfordulhat, hogy szinte az egész bőrfelület gyulladttá válik, ezt az állapot az eritroderma. Bár elég megterhelő viszkető, fájdalmas, pirosló bőrrel élni, sajnos fokozhatja a problémát, hogy az atópiás ekcémában szenvedők bőre érzékenyebb a fertőzésekre. Baktérium, gomba vagy akár vírus is megtámadhatja a bőrt. Az orvosnak az eredeti tünetek visszaszorítása mellet a szövődmények gyógyítására, illetve azok megelőzésére is nagy figyelmet kell fordítani.

Atópiás ekcéma diagnózisa

A bórgyógyász először alaposan kikérdezi a beteget arról, hogy rokonai között előfordult-e hasonló állapot, majd az életmódjáról, körülményeiről, szokásairól is tájékozódik, és természetesen a tünetekről. A fizikai vizsgálat általában a gyulladt terület megtekintéséből áll. Laboratóriumi vizsgálatra is szükség lehet, teljes vérkép, immunanyagok vizsgálata, baktérium és gomba jelenlétének vizsgálata, bizonyos esetekben szövettani vizsgálat. Az allergének szűrésére a Prick-teszt alkalmas, a vérből kimutatott IgE és IgG megmutatja, van-e valamilyen táplálkozási allergia.

Terápiás javaslatok 

Az orvos mindig egyéni terápiát javasol, a beteg állapotától, a tünetek súlyosságától függően. Első lépés a kiváltó okok kerülése vagy megszüntetése, illetve a hatóanyag nélküli bőrápolók, hidratálók, fürdetőszerek használata. Ha az atópiás ekcéma felülfertőződött, akkor a fertőzést meg kell szüntetni antibiotikummal, vagy gombaellenes szerekkel. Nem múló tünetek esetén kortikoszteroid tartalmú kenőcsöt javasolhat az orvos, amit nagyon körültekintően kell használni, lehetséges mellékhatásai miatt. A nem annyira közismert kalcineuringátló krémek az immunrendszer működésének befolyásolásával érik el hatásukat, speciális esetben ezeket a szereket megelőzésre is lehet használni. Súlyos esetben kátránykészítményeket is lehet használni a bőr ápolására. Szájon át adagolható gyógyszerek az antihisztaminok, a szteroidok, bizonyos esetekben az immunszupresszió is szóba jöhet. Nagyon fontos a beteg pszichés támogatása, hiszen ez a betegség sokszor alvási problémákat, súlyos esztétikai problémákat okoz, illetve a mindennapi életet akadályozza