A Hal-Rar műtét

Az orvostechnológia fejlődése immár a legsúlyosabb fokozatú aranyeret is néhány óra alatt kezelhetővé teszi. Az előrehaladott hármas-négyes stádiumú aranyér egy újonnan kifejlesztett készülék segítségével fájdalommentesen, záróizom szövődmény nélkül operálható. A beavatkozást kevesebb, mint fél óra alatt elvégezzük, és még a kórházban töltött éjszaka is elkerülhető.

A népbetegségnek számító aranyérbetegséget gyakran az érintettek halogatása miatt nem kellő időben diagnosztizálják. Emiatt az állapot egyre romlik és a végre orvoshoz kerülő beteg már nem kerülheti el az operációt. A súlyos állapotú aranyér gyógyítását eredetileg hagyományos műtéttel végezték, amely meglehetősen kényelmetlen, hosszadalmas és fájdalmas volt. Később jött a Longo műtét, amely kíméletesebbé vált, kevés fájdalommal és mindössze egynapos kórházi bennfekvéssel járt.

hal-rar műtét, aranyér

A bluetooth vezérléssel és beépített fényforrással rendelkező Trilogy készülék gyakorlatilag ambuláns kezeléssé egyszerűsíti a korábban annyi kényelmetlenséget járó aranyér műtétet.

A kezelés lényege a HAL-RAR módszer, amely eddig is ismert volt, ám az újonnan kifejlesztett Trilogy készülék segítségével a legkíméletesebb eljárást teszi lehetővé.

HAL-RAR (HAL: Haemorrhoid Artery Ligation  RAR: Recto-Anal Repair) eljárás lényege az, hogy Doppler vezérelt ultrahang segítségével az orvos beazonosítja az aranyeret ellátó verőeret, és egyszerűen és gyorsan aláölti. A műtét hatékonysága növeli az előeső szövet felvarrásával. A HAL-RAR eljárást támogatja a Trilogy beépített fényforrásával és bluetotth vezérlésével.

A műtét előkészületei

Ahogy az ambuláns gyűrűzés vagy az egynapos sebészeti eljárást jelentő Longo műtét, úgy a HAL eljárás sem igényel speciális előkészítést. Célszerű előző nap kevesebbet enni, esetleg enyhe hashajtót alkalmazni, de drasztikus hajtás vagy beöntés nem szükséges.

A műtét menete

A műtétet altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben, esetleg nyereg blokkban végezzük. A géphez rögzített tükör (anoscop) segítségével megkeressük az aranyér törzset ellátó verőeret (arteriát). A különlegesen kiképzett anoscopon keresztül aláöltjük az eret, ezzel megszüntetve az aranyeret fenntartó magas vérnyomást. Ezután elforgatva a gépet további öltéseket helyezünk be, ezzel a kiforduló (prolabáló) szövetet felhúzzuk, megszűntetve a kellemetlen kitüremkedést. A műtét hossza kb. 20 perc. A készüléket úgy alakították ki, hogy műtéti szövődmény gyakorlatilag nem alakulhat ki: izomsérülés, a bél kilyukadása szinte kizárt.

A műtét után

A műtét után a páciensnek 6 óráig kell megfigyelés alatt maradnia. Ezt követően saját lábán távozhat a kórházból. Kontrollra a műtét után 1 héttel, majd 1 hónappal kell visszatérni. Antibiotikumot nem kell szedni. Gyenge fájdalomcsillapító szükséges lehet. A normális életmódját kb. 5 nap múlva folytathatja. Sportolás kb. 1 hét múlva megengedett. 

Miért érdemes időben orvoshoz fordulni?

Az I-III. stádiumú aranyérbetegséget legtöbbször ambuláns módon tudjuk kezelni ligatúra és koaguláció módszerrével. Vannak azonban esetek, amikor a belső komponens nagy, a nyálkahártya előesik vagy külső aranyér is társul. Ilyankor a HAL-RAR módszer a választandó. Amennyiben a nyálkahártya kicsúszása körkörös, az egész fal megereszkedett, a Longo műtéttől várható a legjobb eredmény.