Az aranyér

Aranyér panaszait pontos diagnózist követően véglegesen meggyógyítjuk. Enyhébb fokú aranyér panaszai esetén a "fotokoagulációs Barron ligatura" eljárás jelenti a kis megterhelésű, kevés fájdalommal járó végleges gyógyulást. 


Mi történik a kezelés során?

Az aranyér belső, nyaki részét egy szoros gumigyűrűbe húzzuk, majd infravörös fénnyel hőkezeljük. Ennek hatására a gumigyűrűben lévő megszorult aranyér részlet néhány nap alatt a gumigyűrűvel együtt leválik.


Az eljárás előnye

hogy a végbél működését nem befolyásolja, és a műtétnél jóval kisebb megterhelést és fájdalmat okoz a páciensnek.A munkaképességet, a mindennapi életet a beavatkozás szinte nem is befolyásolja, szövődmény alig fordul elő. A súlyosabb, III-IV fokozatú aranyér műtéti beavatkozást igényel. A korszerű aranyér műtéti technológia az egynapos sebészet azon felismerésén alapul, hogy minél kisebb a sebzés, annál kevesebb a fájdalom és annál gyorsabb a felépülés.


Amit nem vesznek komolyan - az aranyér kockázata

A kialakult aranyér betegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat. Ilyen lehet az aranyér csomók kizáródása, ami sürgős proktológiai beavatkozást igényel. Az aranyér gyakori velejárója a vérzés. Első alkalommal - különösen, ha valaki nem tud létező aranyeréről a végbélből származó vérzés felesleges rémületet is okozhat. Az esetek egy részében azonban végbéldaganat tünete is lehet, ezért az aranyér kezelést vagy műtétet megelőzően mindig végzünk végbéltükrözést. A gyakori vérezgetés következtében például krónikus vérszegénység alakulhat ki.


Mi az aranyér tulajdonképpen?

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy olyan érköteg, amely a végbél nyálkahártyája alatt található. Amikor a finom érhálózatot tartó kötőszövet meglazul, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, és a végbélcsatornán előesik, akkor beszélünk aranyér betegségről. Az aranyér a leggyakoribb végbélbetegség, a civilizációs betegségnek számít, a népesség közel akár a felénél is okozhat tüneteket az élet valamelyik szakaszában.


Aranyér? Mitől?

Az aranyér kialakulásának okai egyrészt örökletesek (kötőszöveti gyengeség).Fokozott hasüregi nyomásviszonyok szintén kiválthatják – ilyenek a terhesség, szülés, székrekedés, cipekedés, bélürülési zavarok.Ám a jellegzetes civilizációs ártalmak – elhízás, mozgásszegény életmód, tartós ülés, állás, rostszegény, fűszeres, zsíros étkezés, alkohol – szintén okai az aranyér kialakulásának.Orvosként tudjuk, hogy milyen testi és lelki teher az aranyér páciensünk számára. Legfőbb célunk megszabadítani Önt ettől a nagyon súlyos arany tehertől. Átérezzük a szituáció kényelmetlenségét, ezért úgy vizsgáljuk Önt, hogy az ne legyen kényelmetlen, megnyugtató környezetben, lelazult állapotban, a szemérmet a legkevésbé sértő helyzetben. Az aranyér kezelése pedig a diagnózist követően kíméletes módon és végleges eredménnyel történik, ami megéri azt a kis kellemetlenséget.


Longo műtét

A Longo műtétet általános vagy gerincvelői érzéstelenítésben végezzük, várható időtartama 20 perc. A műtétet követő órákban ugyan némi végbéltáji fájdalom várható, ám ezt injekciós fájdalomcsillapítókkal enyhítjük. A műtét másnapján a fájdalom általában minimális mértékűre csökken vagy teljesen megszűnik. Ekkor várható az első székletürítés is, melyet rendszerint kevés vérzés kísér, de fájdalommal nem jár.

Ezt követően, tehát a második napon páciensünk eltávozhat a kórházból, akár saját gépkocsit vezetve is. A műtétet követő napokban legfeljebb végbélnyílás körüli véraláfutás, enyhébb duzzanat, gyulladás fordulhat elő.

A műtétet követő héten, a panaszok enyhülésével a fizikai terhelés már fokozható.

Erős fizikai igénybevétel, sportolás, tartós ülés, préselés csak később megengedett. A megszokott diéta rostos táplálékokkal való kiegészítése, bő folyadék bevitel javasolt.

Mi történik a műtét során?

A beavatkozás során egy körkörös sebészeti varrógép segítségével nyálkahártya-hengert vágunk ki a végbél utolsó szakaszából. A szövetek folytonosságát kettős Titán kapocssorral állítjuk helyre. A műveletet egy erre a célra kifejlesztett, speciális, úgynevezett PPH körvarrógép segítségével végezzük el, mely egyszer használatos orvosi műszer.

A beavatkozás során az aranyér és a végbél nyálkahártya előesését okozó szövettöbbletet kimetsszük, az aranyereket tápláló verőereket átmetsszük. Ennek eredményeképpen a belső és külső aranyerek elsorvadnak, az előesés megszűnik.

A korszerű aranyér műtéti technológia az egynapos sebészet azon felismerésén alapul, hogy minél kisebb a sebzés, annál kevesebb a fájdalom és annál gyorsabb a felépülés.