Lázcsillapítás

Nem úgy van már, mint régen...

A lázat régen ellenségnek tekintettük, sok hiedelem tapadt hozzá. Ahogy a lázcsillapításhoz is. Ma már nem javasoljuk a hideg borogatást, priznicet. Olvassa el, gyermekorvosaink tanácsait, ha így sem biztos a dolgában, telefonáljon, vagy kérjen konzultációs időpontot!

 

Talán még vannak emlékei a félelmetes hideg lepedős borogatásokról, a reszketve fázós hűtőfürdőkről, a higanyos lázmérőről, amivel végtelenségnek tűnt a hőmérőzés, és rettegtél, hogy el ne ejtse. A mai gyerekek életéből ez mind kimarad. Az új idők új gyógyítási protokollt hoztak, melyben sokkal barátságosabban állunk a lázhoz és a láz csillapításához.

 

Mennyi az annyi?

A láz megítélése nem változott. 36 és 37 között normál hőmérsékletről beszélünk, 37 és 38 között hőemelkedésről, 38 felett lázról. Egy éves kor alatt „popsiban” mérjük, az eredményből le kell vonni ekkor 0,5 fokot. Egy éves kor után, ha már le tudjuk kötni a kis beteg figyelmét, hónaljban mérjük a testhőmérsékletet. A legjobb, ha a régi higanyos használati módszerének megfelelő digitális hőmérőt használjuk, ez a legpontosabb. A bőrre, fülbe helyezhető vagy cumiba épített, a bőrrel nem is érintkező „scannelő” digitális lázmérők többnyire nem adnak pontos eredményt. Olvasd el a lázmérő használati utasítását!

 

Mikor csillapítsuk?

Csak, ha szenved a kis beteg a láz miatt. Ha a láztól nem rosszabb a közérzete, vagy, ha alszik, akkor nem kell csillapítani, hiszen a magas testhőmérséklet segíti a gyógyulást, megakadályozza a kórokozók szaporodását. A láz tehát hasznos, és – a rossz közérzeten kívül – nem okoz kárt, nem veszélyes. Ami nagyon fontos láz esetén, az a folyadék pótlása. A lázas gyerek rengeteg vizet veszít, ezért ne felejtsük el gyakran itatni. Szoptatott kisbabánál gyakori szoptatással biztosíthatunk elég folyadékot. Már nem szopatott csecsemők és kisgyerekek vizet, gyümölcsteát, gyümölcslét kapjanak.

 

Hogyan csillapítsuk?

Elsősorban gyógyszerrel, ha kell. Szirup, kúp illetve tabletta alakban állnak a kisgyerekes családok rendelkezésére lázcsillapító gyógyszerek. A gyerek korának és állapotának megfelelően válasszunk. Ha a kicsi hány, akkor kevésbé jó választás a szirup és a tabletta, ha hasmenése van, akkor fölösleges kúpot adni. Mindig tartsuk meg a gyógyszer mellé adott tájékoztatót, ezen szerepel az ajánlott adag, és minden, amit a gyógyszer tárolásáról tudni kell. Ha nem találjuk a tájékoztatót, nézzük meg az internet szakmai oldalain, ott minden gyógyszerről találunk szakszerű leírást.

Ha gyógyszerrel nem sikerül levinni a lázat, és a gyerek közérzete nem javul, egy enyhe hűtőfürdőt is alkalmazhatunk. Lázmérés után engedjünk bőven vizet a kádba, melynek hőmérséklete megegyezik a beteg gyerek hőjével. Feküdjön a vízbe a kis beteg. Ezután lassan engedjünk hűvösebb vizet a többihez, kevergessük, oszlassuk el egyenletesen. A fürdő után jól törölgessük meg, és adjunk rá könnyű ruhát, majd takarjuk be annyira, hogy jól érezze magát.

 

Fontos tudni?

A lázgörcs nem megelőzhető lázcsillapító adásával. Hívjon orvost, ha görcsrohamot tapasztal!

Fél éves kor előtt mindig beszéljen orvossal, ha a baba lázas.

 

Munkatársak