Az epekő

Epeműtétjével Ön az epekővel járó fájdalom időzített bombájától szabadul meg.
  • Mi lesz a műtét kimenetele?
  • Mennyire fog fájni?
  • Mennyi időt vesz igénybe?
Az epekő műtét előtt állót leginkább ez a három dolog foglalkoztatja
Műtéti protokollunk ezért ezekre a tényezőkre fókuszál.
 

Biztonság

A biztonságos epekő műtét záloga a műtétet végző orvosi team valamint a laparoszkópos műtéti technológia
Laparoszkópos műtét – a sebész a has felnyitása helyett vékony speciális csöveken keresztül végzi a műtétet. A szövetek épek maradnak, a szervezet nem sérül, csupán az eltávolítandó szerv kerül kioperálásra
Az epekő műtétet végző sebészeink a laparoszkópos műtétek magyarországi elterjedésének kezdete óta végeznek ilyen jellegű műtéteket. A több száz műtét – komolyabb szövődmény és komplikációk nélkül – teljes garancia az Ön gyors felépülésére.
 

Fájdalom?

Epekővel élni annyit jelent, mint kiszámíthatatlan fájdalommal élni. Mégis sokan a műtéttel járó fájdalomtól tartanak, amikor epeműtétüket halogatják. A laparoszkópos technológia esetén a fájdalom elhanyagolható, hiszen az eljárás lényege a fájdalom minimalizálása.
A műtét utáni lábadozás időszakában pedig nagyon figyelünk az esetleg fellépő fájdalom csillapítására.
 

Idő!

Összehasonlítva a konzervatív műtéti technológiákat a klinikánkon végzett epekőműtét időtényezői az alábbiak szerint alakulnak:
 
  Laparoszkópos módszer Hagyományos módszer
Műtéti idő 20-40 perc 30-60 perc
Kórházban töltött idő 1 éjszaka 5-8 nap
Kiesés a munkából 1 hét 4-6 hét
Esztétikai eredmény 4 db 1-2 cm-es metszés 1 db 10 cm-es metszés bordaív alatt
 
 

Mi az epekő?

Az epekő a magyar lakosság közel felénél, főleg a nők körében kimutatható. Az epekő nem minden esetben okoz panaszt, ilyenkor néma kőről beszélünk. Az esetek jó részében azonban rendszeres görcsös hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás a vezető tünetek. Ha az epehólyag elzáródik, súlyos szövődmények alakulhatnak ki, epehólyag elzáródás vagy gyulladás. Ugyancsak veszélyes az epekő elsodródásából kialakuló epevezeték elzáródás vagy hasnyálmirigy gyulladás.
Minél tovább van jelen a szervezetben az epekő, annál nagyobb valószínűséggel vezet valamilyen szövődmény kialakulásához is. A hosszasan fennálló epekő az epeutak falát bélelő nyálkahártyát izgatja, annak idült gyulladását tartja fent. Nem ritka az epehólyag heveny gyulladása sem. Ennek súlyos következményei lehetnek pl. az epehólyag falának átfúródása, tályogképződés vagy sipolyok kialakulása. A bélbe vezető sipolyon át távozó nagy méretű kövek bélelzáródást is okozhatnak. Néha az epekő a máj működését is megzavarja, aminek következtében sárgaság lép fel, valamint a hasnyálmirigy területén is gyulladást okozhat. A hosszú időn át meglévő epekő növeli az epehólyagrák kialakulásának valószínűségét, ami az egyik legrosszabb kimenetelű rákfajta.
 

Epekő nélkül - műtéttel

Az epekő okozta kockázatok miatt az epekő műtéti eltávolítását javasoljuk.
Az epekő operációjának elkerülése érdekében korábban történtek próbálkozások az epekő kémiai oldásával és SWLT-vel, azaz lökéshullám-zúzással, de ezek nem váltak be. A sikertelenség oka az, hogy mivel az epehólyag a beteg, a kő csak tünet, ezért az epehólyagot kell kezelni.
 

Laparoszkópos epekő műtét

A ma elfogadott legsikeresebb epekő műtét módozat a laparoszkópos epeműtét. Ennek során néhány egészen apró vágáson át elvégezhető az operáció. Ez a beavatkozás a nyitott hasműtéthez képest minimális megterhelést jelent a beteg számára, néhány napra rövidül a kórházi tartózkodás ideje, a beteg hamarosan újra munkaképes lesz. A gyulladásban lévő epehólyag esetén ezt a beavatkozást antibiotikum kúrának kell megelőznie. Az epevezetékben elhelyezkedő köveket először száloptikás műszerrel, az epevezeték patkóbélbe szájadzásának kitágításával távolítjuk el. Többnyire ezt a beavatkozást követi a hastükrözéses epehólyag-eltávolítás.
 
A műtéti idő 20-30 perc.
 

Epekő műtét a Tritonlife Magánkórházaiban

A Tritonlife Magánkórházai sebészeti részlegeinek elkötelezettsége három fő tényezőre irányul: az idő, a fájdalom, és a biztonsági tényezőire. Az epekő műtét gyors, fájdalommentes és biztonságos elvégzésének legfőbb záloga a korszerű technológián kívül az a sebész orvos, aki az elmúlt 15 évben rendkívül nagy számban végzett laparaszkópos epekő műtéteket igen nagy biztonsággal. Súlyos szövődmény még nem fordult elő. A konverziós ráta (a nyílt műtétre váltás aránya) igen alacsony, kb. 0,5%.
Az epekő műtéttel hozzánk forduló páciens gyakorlatilag egy napos műtétre számíthat, ami az jelenti, hogy a reggeli érkezést követően aznap megoperáljuk, és másnap távozhat. Egy héttel a műtét után pedig már munkába is állhat.
A laparoszkópos epekő műtét másik előnye, hogy rendkívül kis sebzéssel jár, így a műtéti fájdalom mértéke igen csekély – össze sem hasonlítható például egy epehólyag görccsel.
A laparoszkópos technika mindenki számára előnyös, de különösen az a túlsúlyos páciensek számára.
 

Mi történik a műtét során?

Teljes biztonságban európai színvonalú ellátásban részesül. A műtétet követő napokban már teljes értékű életet élhet, megszűnnek panaszai. Az emberi szervezet működésének egyik csodája az emésztés folyamata. Hajszálpontosan tervezett professzionális laboratórium, tökéletesen működő kémiai anyagokkal, különféle lombikokban végbemenő vegyi folyamatokkal, bámulatos alkímia… aminek menetébe ha „homokszem” kerül, akkor az a laboratórium teljes rendjét felborítja. Márpedig kerülhet „homokszem”. Méghozzá nem csak a szó átvitt értelmében. Majdhogynem szó szerint. Az epekő ugyanis az epehólyagban képződő kalciumból és koleszterinből álló apró kőszerű képződmény.
Az epehólyag a máj alatt található, és a máj által termelt epét tárolja. Az epe az epevezetéken keresztül ürül a vékonybél egy szakaszába, ahol a zsírok lebontását segíti. Ha ezt a vezetéket az epében képződő epekő elzárja, a vegykonyha leáll, hangos vészjelzéssel orvos után kiált – hát ez az epegörcs. Aki átélte, annak már a poklok kínjairól is van fogalma…