B csoportú Streptococcus hordozó édesanyák újszülöttjeinek ellátása

Újszülött osztály - TritonLife

A B csoportú Streptococcus (Streptococcus agalactiae) baktérium a várandós nők hüvelyflórájának 5-25%-ból kimutatható. A jelenlétének ismerete (hüvelyváladék tenyésztés a várandósság 35-36. hetében) azért fontos, mert a szülő nőnek a szülés közben adott antibiotikum jelentősen lecsökkenti a baktérium okozta korai újszülött fertőzések (pl.: tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szepszis) kockázatát.

A nemzetközi és a hazai ajánlások szerint a megelőző anyai antibiotikumos kezelés elmaradása vagy részleges teljesülése esetén is csak koraszülöttség vagy a magzatvíz elfolyásának idejétől a szülésig eltelt túl hosszú idő, valamint fertőzéses tünetek esetén kell laboratóriumi vizsgálatokat végezni. Minden más esetben az újszülött megfigyelése, tünetek keresése javasolt laboratóriumi vizsgálatok indítása nélkül.

Milyen tünetek utalhatnak a B csoportú Streptococcus fertőzésre?

Újszülöttkori B csoportú Streptococcus fertőzésre gyanús tünetek lehetnek a láz, a hőháztartás labilitás, a légzészavar, a bágyadtság, túlzott aluszékonyság, a tudatzavar, vércukor eltérés, táplálási nehezítettség, stb. Tünetek esetén, még laboratóriumi eltérések hiányában is megfontolandó az antibiotikumos kezelés indítása, melyre kórházunkban is lehetőség van.

Amennyiben az újszülöttnél a születéskor vagy a hazamenetelig súlyos fertőzésre utaló tünetet észlelünk és a fertőzés intenzív kezelést igényel, akkor másik kórházban újszülött intenzív osztályon folytatódik a kezelés.

Amennyiben a szülésig nem áll rendelkezésre a hüvelyváladéktenyésztés eredménye, a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a várandósnál feltételezni kell a B csoportú Streptococcus hordozást és ennek megfelelően kell eljárni az újszülött védelme érdekében.

A B csoportú Streptococcus hordozó kismamák újszülöttjeinél a korai, az első napokban a hazabocsátásig megjelenő fertőzéseken kívül a baktérium kb. 2 hónapig okozhat betegséget. A késői fertőzések előfordulását - noha azok valószínűsége kisebb - nem befolyásolja az édesanyánál a szüléskor alkalmazott antibiotikumos kezelés. Emiatt a B csoportú Streptococcus hordozó kismamák újszülöttjeinél az első két hónapban fertőzésre utaló tünetek esetén (láz, a hőháztartás labilitás, légzészavar, túlzott bágyadtság, túlzott aluszékonyság, tudatzavar, vércukor eltérés, táplálási nehezítettség) orvoshoz kell fordulni a fertőzés kizárására!

Munkatársak